Club van de weekVV Noordwijk krijgt volgend jaar een opmerkelijke technische staf. De nieuwe hoofdtrainer Oscar Alkemade wordt omringd met een schat aan ervaring uit het betaalde voetbal. Aan de technische staf worden Leonard van Utrecht, Marcel Akerboom en Mike Zonneveld toegevoegd. Ook Bryan Braun zal de technische staf gaan assisteren. VIDB sprak met technisch coordinator 1e elftal Geert Jan Bakker  en voorzitter technische commissie Pieter Vink over deze opmerkelijke samenstelling en de identiteit van de club.

Bakker: ,,Door de jaren heen staat vv Noordwijk bekend als ploeg die verzorgd en technisch voetbal hoog in het vaandel heeft staan. Dat heeft mede geresulteerd in een langdurig verblijf op het hoogste amateurniveau. Daarbij willen we zoveel mogelijk werken met lokale jongens in de A-selectie, aangevuld met goede versterkingen uit de regio die bij de club passen. Noem het een beetje de ‘Noordwijkse School’.”

Pieter Vink vult aan: ,,Je ziet dat onze trainers lange tijd bij de club blijven. John Eelman spant daarin de kroon. Hij stond 17 jaar voor de groep. Ook zijn het vaak trainers die bij de club hebben gevoetbald en dus de cultuur kennen. Neem bijvoorbeeld Bröring, Bakker/Wendt en Van Heek.”

,,Het zijn vaak trainers die ook een opleiding als docent lichamelijke opvoeding hebben”, gaat Bakker verder. ,,Dus de combinatie opleiden, oud-spelers erbij betrekken en continuïteit staan hoog in het vaandel. Ook de huidige trainer Robbert de Ruiter paste in dit plaatje en werkte de afgelopen jaren samen met bekende ‘voetbal-Noordwijkers’ als Marbus, Reinders en Hensbergen.”

,,Op die voet gaan we volgend jaar verder”, geeft Vink aan. ,,Het tweede elftal komt het komende seizoen onder leiding van Leonard van Utrecht en ook de A1 krijgt een bekend gezicht uit de voetbalwereld voor de groep. Bram Marbus zal het hoogste jeugdelftal onder zijn hoede nemen.”

Onderscheiden
Bakker: ,,We spelen al jaren met het idee om een dergelijke technische staf samen te stellen. Akerboom, Zonneveld, Braun, Marbus en Van Utrecht. Het zijn allemaal Noordwijkse jongens die daarnaast veel ervaring hebben. Nu valt alles mooi samen.”

Vink is duidelijk over de nieuwe koers: ,,We willen hierbij duidelijk in gaan zetten op het binden en opleiden van talentvolle jeugdspelers uit de club en de regio. Op deze manier kunnen we ons onderscheiden van andere Topklasse-clubs. Want qua financiën zijn we op dit moment gewoon een van de minst krachtige clubs. Nu kunnen we het verschil maken op een ander gebied. Voor talentvolle spelers is de Duinwetering met deze technische staf en de nieuwe hoogwaardige accommodatie een prima plek om je verder te ontwikkelen.”

Specialisten
Het lijkt wat veel, vier assistenten bij het eerste elftal. Bakker: ,,Je moet die vier man meer zien als specialisten. Zij vullen Oscar (Alkemade, red.)) en John (huidige assistent Van Veen heeft zijn contract met een jaar verlengd, red) aan tijdens trainingen. Akerboom is van origine een verdediger, Zonneveld een middenvelder en Braun en Van Utrecht aanvallers. Zodoende hebben we in elke linie expertise. Op deze manier kunnen we de spelers ook individueel nog beter begeleiden.”

Vink: ,,En is het trouwens niet al jaren geaccepteerd dat keepers individueel getraind worden door specialisten? Met club-icoon Jaap van Kesteren en oud-eerste elftalkeeper Robert Spaan hebben we eigenlijk nog veel meer assistenten in huis. En om meteen maar even door te pakken, het hoofd opleiding van een club behoort ook tot de voetbaltechnische kern van de club. In mijn ogen is ook hij een specialist in het belang van de prestaties van het eerste elftal.’’

Bakker geeft aan dat ook de jeugdopleiding meer professionele begeleiding krijgt. ,,Mede daarom krijgt ook het trainen van de jeugd vanaf volgend seizoen bij ons nog meer aandacht. Met ondersteuning van voormalige eerste elftalspelers als Bram Marbus, René Hensbergen (coach van de beloften), Timo Gerlof en Arnold Reinders in verschillende functies, gaan we meer structuur aanbrengen bij onze jeugdafdeling.”

Tot slot, al die specialisten vragen wel om aansturing. Vink: ,,Daarom zijn we ook blij met Oscar Alkemade. Niet alleen als hoofdtrainer, maar ook als manager op technisch gebied voor de hele club. Hij kan ons goed adviseren en ondersteunen. Hij heeft als kwaliteit om mensen bij elkaar te brengen en te houden. Alles bij elkaar maakt het deze staf uniek en innovatief. En dát is juist waar wij het van moeten hebben.”

Foto: Ron van der Linden

POPULAIRE BERICHTEN