Bijna negen maanden na zijn entree op De Krom ondertekende Rick van der Meer afgelopen week een verbintenis die hem minimaal nog voor twee seizoenen bindt aan de oranjehemden. Daarmee is de 22-jarige centrale verdediger tot de zomer van 2022 verbonden aan Katwijk. Van der Meer, die januari 2019 de overstap van Jong FC Utrecht naar de tweededivisionist maakte, speelde zich vanaf dag één in de basis. Een plaats die hij sindsdien ook niet meer afstond.

Een dag na de verrassende 1-2 nederlaag tegen AFC neemt Van der Meer de felicitaties inzake zijn contractverlenging met plezier in ontvangst. ,,Hier voel ik me op mijn plek en heb ik het plezier in het spelletje weer teruggevonden,” vertelt de inwoner van Vlaardingen. ,,Er spreekt wederzijds vertrouwen uit dat we er zo snel uit waren. Daarnaast is er nog vastgelegd dat Katwijk na die twee jaar een eenzijdig optie heeft voor nog een jaar,” vervolgt de speler die bij de club als eerste dit seizoen zijn handtekening onder een nieuw contract zette.

Leeg
Terug naar waar het allemaal begon komt sportpark ‘Dijkpolder’, de thuisbasis van Excelsior Maassluis, ter sprake. Beginnen met voetballen bleek ‘paplepelwerk’. Als vierjarige zette Van der Meer zijn eerste voetbalstappen bij de club waar vader Rob en oom Faust jarenlang voor het vlaggenschip uitkwamen. ,,Een onvermijdelijke keuze dus’,” vertelt een lachende van der Meer die als talentvolle twaalfjarige de overstap naar de Feyenoord-jeugd maakte. Op Varkenoord haalde Van der Meer Oranje als speler van JO-15.

,,Als je alles samenvat wil ik het een verkapt Keuken kampioenschap-niveau noemen.”

,,Dat was de lichting van onder andere Frenkie de Jong, Donny van der Beek en Abdelhak Nouri. Een contract zat er na JO-19 niet in bij Feyenoord, waardoor ik de overstap maakte naar Jong FC Utrecht. Dat is uiteindelijk niet geworden wat ik er vooraf van had gehoopt. Het plezier verdween langzaam naar de achtergrond. Zes keer trainen en een wedstrijd op vrijdag- of maandagavond spelen en verder niets voelde leeg aan. Toen afgelopen najaar de signalen doorkwamen dat het einde oefening zou worden voor mij wist ik voldoende. Ik was wel klaar met dat wereldje. In eerste instantie leek het een terugkeer naar Excelsior Maassluis te worden, maar toen Katwijk zich meldde heb ik voor die club gekozen.”

Groot verschil
Van der Meer maakte een stormachtige entree op De Krom. Na slechts één keer training debuteerde de verdediger in eigen huis tegen De Treffers. ,,We wonnen met 3-0, waarbij ik ook nog scoorde. Veel mooier kan het niet Daarna ben ik ook niet meer weggeweest. Hoewel het sportief niet het seizoen werd waarop de club had gehoopt, was ik persoonlijk tevreden. Het plezier kwam terug. En daarnaast bleek mijn keuze voor Katwijk een goede. Een grote club in alles zoals faciliteiten, spelersgroep en supporters. Daarnaast worden er ambities uitgesproken en ook dat spreekt me aan.”

De stap terug die de verdediger zette is in zijn ogen een stap voorwaarts geworden, omdat de pluspunten duidelijk de overhand hebben. De balans slaat voor hem zowel in sportief als persoonlijk positief door. ,,Het grootste verschil tussen toen en nu is vooral de trainingsintensiteit. Zesmaal in de week overdag trainen of drie keer ‘s avonds is echt een groot verschil. Mijn leven ziet er daardoor anders uit. In positieve zin wel te verstaan.”

,,Natuurlijk hebben we verloren van GVVV en AFC, maar we staan er gewoon nog bij.”

,,Een ander verschil is dat ik nu speel met een mix van oudere, geroutineerde spelers en jeugdig talent. Bij Katwijk lopen er een aantal ervaren jongens rond en dat voelt prettig. Als je alles samenvat wil ik het een verkapt Keuken kampioenschap-niveau noemen. Daarin breng ik zelf ook het een en ander mee gezien mijn achtergrond. Mijn doelstelling is me verder te verbeteren en steeds belangrijker te worden voor het team.”

Kampioen
,,Mijn leven bestaat nu niet meer alleen uit voetbal,” vervolgt Van der Meer. ,,Ik ben me al bij FC Utrecht gaan richten op mijn maatschappelijke toekomst. Dat heeft ook zeker meegewogen in mijn keuze. Mijn studie commerciële economie in Rotterdam valt goed te combineren met spelen voor Katwijk. Wat het profvoetbal betreft is het wel goed zo. Zeg nooit nooit, maar dat hoofdstuk heb ik afgesloten. En zeg nou zelf, met het niveau bij een top-tweededivisionist is niets mis.”

Over het lopende seizoen steekt Van der Meer zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Alleen meedraaien aan de top is voor hem niet voldoende. ,,Natuurlijk hebben we verloren van GVVV en AFC, maar we staan er gewoon nog bij. En met 34 duels is het toch vooral een kwestie van de lange adem. We hebben dit seizoen al een aantal bijzondere goede wedstrijden afgeleverd zoals bij Excelsior Maassluis en HHC Hardenberg. Dat we van AFC verloren was terecht, maar ook zulke wedstrijden zitten er tussen. Je ziet gewoon dat we in de Tweede Divisie van elke ploeg kunnen winnen, maar ook verliezen. De verschillen zijn gewoon heel klein. Dat betekent dat we er elke keer opnieuw moeten staan. Daar hebben we ook de selectie voor. Ik wil met deze club kampioen worden, niets meer of minder,” klinkt het tot slot resoluut.

Foto:’s: Peter Teunissen

Lees ook:Van der Meer (Rijnsburgse Boys): ,,Ik heb daarom een weddenschap afgesloten met Gielisse”

POPULAIRE BERICHTEN