De resultaten tegen Koninklijke HFC, Excelsior Maasluis en AFC herinnerden de buitenwacht aan de moeizame fase van Katwijk in de afgelopen pak ‘m beet anderhalve maand. Het eerste uur tussen de Katwijkers en De Treffers ook. Totdat Steven Sanchez Angulo met een bekeken schot en met wat geluk de openingstreffer binnenschoot zaterdagmiddag tegen de Groesbekers. Alsof de kurk van de fles was spoot de ploeg van Jan Zoutman binnen tien minuten over de bezoekers heen. De 3-0 was uiteindelijk moeizaam, maar terecht.

Niet alleen vielen de resultaten de afgelopen weken tegen bij de regerend landskampioen, vooral het gebrek aan goals deed pijn in Katwijk-Noord. Marciano Mengerink leek niet meer de spits van de 28 goals van vorig seizoen. Het creatieve vernuft leek te ontbreken.

Maar met de komst van Rick van der Meer van Jong FC Utrecht lijkt de puzzel ineens compleet. Dat is na negentig minuten voetbal op De Krom absoluut nog te vroeg om te zeggen, maar de eerste tekenen van ‘het nieuwe Katwijk’ zien er positief uit. Katwijk stuitte in eerste instantie met De Treffers weer op een ‘kopie van Koninklijke HFC’. Maar waar de oranjehemden twee weken geleden nog in het ‘catenaccio’-mes van de Haarlemmers liepen, bleef dat Katwijk tegen de Groesbekers bespaard.

,,Robbert en Joey kunnen nu vijftien meter dieper spelen, waardoor ze veel meer voor de vijandelijke goal kunnen komen en ook in hun passing beslissend kunnen zijn.”

Mede vanwege het nieuwe middenveld, maar daarin een belangrijke rol voor Van der Meer. Dankzij de positie die hij in het veld op zich nam, die van verdedigende middenvelder, konden Robbert Susan en Joey Jongman een stuk dieper spelen. En met succes. Zag ook trainer Zoutman.

,,We hebben een aantal weken met de punt naar voren gespeeld op het middenveld. En nu hebben we dat omgedraaid. Robbert en Joey kunnen nu vijftien meter dieper spelen, waardoor ze veel meer voor de vijandelijke goal kunnen komen en ook in hun passing beslissend kunnen zijn.”

De omzetting op het middenveld zorgde niet alleen voor een beter resultaat dan de afgelopen weken, ook werd Katwijk er niet meer uit gecounterd zoals dat tegen Excelsior Maassluis (0-3) en Koninklijke HFC (0-1) wel gebeurde. ,,Waar tegenstanders ons de afgelopen tijd met lopende en diepgaande middenvelders probeerden te verrassen, hadden we met Rick een extra vangnet.”

Rick van der Meer (midden) bleek een verademing op het Katwijkse middenveld

Doelpuntenmaker en aanvaller van de Katwijkers, Norair Mamedov onderstreepte na afloop de woorden van z’n trainer. ,,Joey en Robbert zijn ongeveer de twee beste middenvelders van de Tweede Divisie. Als je die net achter je hebt lopen als aanvaller, profiteer je daar zelf ook van.”

Hattrick aan mogelijkheden
Waar de woorden voor tachtig procent positief waren na afloop van het duel tegen De Treffers, had de middag er anders uit kunnen zien als Niek Versteegen in de eerste helft wat meer geluk had gehad in de afronding. Z’n eerste kans uit een afgeslagen bal rond de penaltystip schoot hij over. Z’n tweede kans, een volley die hij uit de lucht nam, had qua schoonheid meer verdiend dan de paal. Ook redde keeper Ricardo Kieboom nog een keer stijlvol op een inzet van de spits uit Groesbeek.

,,De eerste tien minuten hadden we het lastig met De Treffers. Ze hadden ons verrast met hun speelwijze. We konden moeilijk de vrije man vinden in de opbouw”, had Zoutman gezien. ,,Die Versteegen en Lowie van Zundert speelden op onze centrale verdedigers. Daardoor lag er wel ruimte bij de backs, maar die moesten we even zien te vinden. Ook onze Rick werd steeds afgejaagd. We kregen daarom geen ruimte in de as. Het is dan ook geen toeval dat de eerste goal vanaf de flanken kwam.”

,,Als je verliest, werkt dat ook wat zwaarder door. Dan komt er wat onrust en wordt de boel op scherp gezet.”

Na de 1-0, een schuiver van Sanchez Angulo, viel er een flinke last van de Katwijkse schouders. Binnen tien minuten liep de ploeg via Mamedov en Van der Meer ineens uit naar 3-0. Alle goals vielen uit goedlopende aanvallen. Ineens was de schwung in het elftal te zien, waar het misschien wel maanden aan ontbrak.

Het gemor van de afgelopen weken, helemaal na de nederlaag in Maassluis, verstomde in no-time. ,,Het werken bij een grote club is heel mooi. Als je wint wordt alles uitvergroot. Als je verliest, werkt dat ook wat zwaarder door. Dan komt er wat onrust en wordt de boel op scherp gezet”, reageerde Zoutman eerlijk op de kritiek van de afgelopen weken.

Persoonlijkheden
,,Dat mag ook, dat hebben wij ook als staf naar de spelers toe gedaan afgelopen maandag. Er waren een paar zaken, die ik binnenskamers houd, beter moesten. En ik heb gezien dat de jongens die een leidersrol hebben binnen de selectie, een Robbert of Marciano, dat die zijn opgestaan.”

,,Ik heb liever een aantal persoonlijkheden in een team die je aan kan aanspreken als trainer en waar je op een positieve manier iets mee kan, dan elf jongens die zeggen: ‘ja, trainer’, en zich uiteindelijk verstoppen op het veld. Ik werk graag met jongens met een bepaalde persoonlijkheid.”

Katwijk – De Treffers 3-0 (0-0) 68. Sanchez Angulo 1-0, 73. Mamedov 2-0, 75. Van der Meer 3-0

Katwijk:
Kieboom, Hamdi, Sinteur, Van Dam, Van Weerdenburg, Van der Meer, Jongman, Susan, Mamedov (74. Van den Ban), Mengerink (84. Tesselaar), Sanchez Angulo (84. Bibuljica)

Interview na afloop met Rick van der Meer

POPULAIRE BERICHTEN