Met zijn twee meter en drie centimeter is Max Ossendrijver een opvallende verschijning in de verdediging van VVSB. Zoals de Witte Kerk in Noordwijkerhout uitkijkt over het centrum van het Bollendorp, is Ossendrijver letterlijk een grote steunpilaar in de laatste linie van de derdedivisionist. Maar wie is deze 23-jarige voetballer die woonachtig is in Amsterdam en na Ruben Valk de meeste speelminuten in de benen heeft bij VVSB?

We spreken hem na de 2-5-nederlaag in eigen huis tegen OJC Rosmalen. Niet per se de beste timing. Op de vraag of de wedstrijd zelf nog nabesproken moet worden, antwoordt hij met een bescheiden glimlach dat het hoofdonderwerp best ergens anders mag liggen. Al verder kletsend laat de verdediger merken dat de verliespartij hem niet lekker zit, maar dat hij zich bij VVSB enorm op zijn gemakt voelt. Ossendrijver kwam in de zomer over van derdeklasser Olympia Haarlem en paste zich probleemloos aan in Noordwijkerhout.

“Alles is hier ontzettend goed geregeld en we werken met een enorm leuke groep mensen. Naast het voetbal is dat ook belangrijk. Sterker nog, dat vind ik misschien wel het belangrijkste. Ik ben een sociaal mens. Het komt allemaal bij elkaar hier. Al met al ben ik enorm blij met mijn keuze voor deze club.”

‘Ik heb dit seizoen drie goals gemaakt, waarvan één kopdoelpunt. Ik vind dat wat weinig. Ik moet meer uit mijn lengte halen.’

Zichzelf in de kijker gespeeld
Zijn eerste kennismaking met de paars-gelen was op de Boekhorst zelf. Met Olympia Haarlem kwam de verdediger in een oefenwedstrijd uit tegen VVSB, waarbij hij zich in de spotlights speelde. “Toen heb ik eerst wat informatie ingewonnen over de club. Er waren meerdere verenigingen die mij wilden hebben, maar ik kreeg bij VVSB het beste gevoel.”

Niet alleen het gevoel, ook het niveau en de spelopvatting maakten de keuze in de zomer compleet voor de twintiger die in het dagelijks leven bij ESPN als videodesigner werkt. “VVSB heeft een voetballende ploeg. We zoeken vaak van achteruit de oplossing. Dat ligt mij wel. Ik ben zelf lang en moet het van mijn kracht en duels hebben. Daarnaast zoek ik graag een crosspass en leg ik de bal het liefst achter de laatste linie.”

Opvallend genoeg noemt Ossendrijver niet eens zijn kopkracht op als sterkste punt, hoewel hij vrijwel standaard de grootste speler op het veld is. De verdediger ziet daar namelijk nog wel een verbeterpunt voor zichzelf. “Ik heb dit seizoen drie goals gemaakt, waarvan één kopdoelpunt. Ik vind dat wat weinig. Ik moet meer uit mijn lengte halen. Al denk ik dat koppen op verdedigend vlak mij wel ligt.”

‘Liever spits van twee meter’
Die lengte kan hem ook weleens tegen zitten in het voetbal. “Geef mij maar een spits van twee meter. Daar voetbal ik liever tegen dan een snelle, kleine en behendige spits. Wendbaarheid kan met mijn lengte soms een probleem vormen, maar daar trainen we ook op.”

‘Iedereen in het dorp kent VVSB. Je wordt dus tijdens het carnavallen ook wel herkend.’

Met Roda ’23 en Martinus (allebei tweedeklassers) als clubs in zijn tienerjaren, is het niveau van VVSB een flinke stap omhoog. “Je merkt een heel groot verschil. Niet alleen qua snelheid en conditie, maar op dit niveau worden fouten genadeloos afgestraft. Bij de clubs waar ik eerder heb gespeeld, kwam je nog weleens weg met een foutje. Hier absoluut niet.”

‘Stressvolle, maar uitdagende baan’
Na zijn nog prille carrière onder de loep te hebben genomen, gaat de nababbel na VVSB – OJC Rosmalen naadloos over tot een gesprek over wie Ossendrijver in het dagelijks leven is. Met de trots in zijn stem vertelt hij over zijn werkzaamheden bij ESPN. “Ik verzorg de graphics bij voetbalwedstrijden. Daarnaast zet ik de doelpunten en interviews op de website van de zender. Dat doe ik altijd op de weekenddag dat ik geen wedstrijd heb en op vrijdagavond. Het is goed te combineren met voetballen bij VVSB. Ik zie het als een soort ‘betaald voetbal kijken’ en dan mijn werk doen. Het is soms stressvol, maar dat maakt het uitdagend. Het is een topcombinatie.”

In de catacomben van het nieuwe complex in Noordwijkerhout volgen de onderwerpen elkaar in rap tempo op. Zo laat de verdediger doorschemeren dat hij al behoorlijk geïntegreerd is in het Noordwijkerhoutse clubleven. Het interview in het eerste weekend van maart valt net na de carnaval. Een ware happening in het overwegend katholieke dorp.

“Dat is hier wel een traditie, ja. Ik heb wel even een borreltje gedaan met een paar teamgenoten. Dat was best gezellig. Ik vond het echt leuk om meegemaakt te hebben. Iedereen in het dorp kent VVSB. Je wordt dus tijdens het carnavallen ook wel herkend. Ik heb het hele dorp zo op deze manier kunnen zien. Alleen maar leuk. Volgend jaar weer, hoor.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: VVSB verliest knotsgek duel én ongeslagen serie van twaalf duels

POPULAIRE BERICHTEN