Het leek begin november allemaal zo mooi te verlopen. Katwijk zocht een versterking voor op het middenveld die nog wel even mee kan en Lars Weistra had zijn gewenste transfer te pakken. De 25-jarige middenvelder was na drie seizoenen Hollandia, één jaar OFC Oostzaan en twee seizoenen Koninklijke HFC toe aan een stap waarbij hij kon spelen om het kampioenschap in de top van het amateurvoetbal. Maar amper zes maanden later bewandelt Weistra een heel ander pad. „Ik ga werken bij de Koninklijke Marine’’, klinkt de 25-jarige speler enthousiast. 

Maar zoiets heeft even uitleg nodig, want begin november zette de middenvelder toch met zijn volle verstand een handtekening die hem voor twee jaar verbond aan de Katwijkers. Eigenlijk kan je in het kort zeggen dat de periode tijdens de coronacrisis hem aan het denken heeft gezet. 

Maatschappelijke carrière 
„Mijn normale routine rondom het voetbal viel ineens weg. Maar waar ik veel voetballers in interviews zag zeggen dat ze het spelletje zo enorm misten, had ik dat zelf niet zo. Dat vond ik toch vrij opvallend. Daardoor ging ik nadenken over mijn maatschappelijke carrière.’’

„Het was eigenlijk altijd voetbal of de marine’’

Die kwam naar eigen zeggen de laatste jaren maar niet van de grond. Weistra had wel een aantal diploma’s in de zorg op zak en werkte ook al in de gehandicapten- en jeugdzorg, maar naarmate de jaren vorderden had hij toch het gevoel dat het niet helemaal zijn ding was. 

„Daardoor was mijn motivatie ook niet heel erg hoog. Dat kwam ook, omdat je in de zorg vooral veel avond- en weekenddiensten moet draaien. Dat was met de voetbal natuurlijk niet echt te combineren.’’

Koninklijke Marine
Maar wat is dan wel iets waar je Weistra bij wijze van spreken ’s nachts voor kan wakker maken? De middenvelder dacht erover na en kwam uit bij de Koninklijke Marine. Doordat de 25-jarige speler werd geboren in Den Helder is hij opgegroeid met het water. Daarnaast is de thuisbasis van de marineschepen ook nog eens gestationeerd aan de kustplaats. 

„Het heeft mij daarom altijd getrokken. Het was eigenlijk altijd voetbal of bij de marine. Er zitten veel vrienden van mij bij de marine en ook mijn broertje werkt er al drie jaar. Hij heeft me ook heel erg gestimuleerd om er te komen werken. Jarenlang heb ik voetbal voorrang gegeven, maar nu is het tijd om dat niet meer te doen. Van de zomer word ik 26 en je kan je bij de marine maar aanmelden tot je 27ste. ’’

Toch waren de reacties van familie en vrienden wisselend. Sommigen begrepen het wel en vonden het slim dat Weistra zich nu een keer volledig ging focussen op zijn maatschappelijke carrière, maar anderen zagen een andere kant van het verhaal. „Ik heb in het voetbal natuurlijk wel het een en ander opgebouwd. Zij vonden dat ik dat nu in één keer zomaar weggooide.’’

„Wellicht keer ik in de toekomst weer terug in het voetbal, maar dat ligt aan mijn werksituatie’’

Maar voor het zover is moet Weistra nog wel een paar testen ondergaan. Zo moet hij nog een psychologische en een medische keuring doorstaan en daarna zal de inmiddels ex-voetballer één jaar een vakopleiding volgen voordat hij zich officieel werknemer mag noemen van de Koninklijke Marine. 

„Het mooie is dat ik daarna eigenlijk heel veel mogelijkheden heb. Ik kan administratief medewerker worden in Nederland, maar ook uitgezonden worden naar bijvoorbeeld Curaçao. Het werk is heel divers.’’

Eventuele comeback
Maar doordat zijn keuze op het maatschappelijke aspect viel, moest Weistra Katwijk natuurlijk wel teleurstellen. Een lastige mededeling volgde, maar de aanstaand marinier is blij dat hij zijn hart heeft gevolgd. 

„Ik heb altijd moeite om mensen teleur te stellen. In eerste instantie begreep Katwijk me niet, maar daarna zijn ze er op een respectvolle manier mee omgegaan. Daar ben ik Cees Bruinink wel dankbaar voor. Hij heeft aangegeven dat ik altijd welkom ben, dus dat is mooi om te horen.’’

„Wellicht keer ik in de toekomst weer terug in het voetbal, maar dat ligt aan mijn werksituatie. Als ik gewoon in Nederland werk, dan valt het werk misschien wel te combineren. Katwijk is een prachtige club, dus ik sta zeker open om daar uiteindelijk toch te gaan voetballen. Voorlopig moet ik eerst een jaar intern, dus is er nog niks mogelijk. De wedstrijden ga ik enorm missen, maar voor nu voelt dit voor mij het beste aan.’’

Foto: Orange Pictures

Lees ook: FC Rijnvogels haalt ervaren Verlaan na ernstige blessure Ossevoort

POPULAIRE BERICHTEN