De 3-1 winst op naaste achtervolger Achilles Veen leverde Noordwijk zaterdagmiddag een nog grotere voorsprong op -bijna- de gehele concurrentie op. Dat door deze zege en passant de eerste periodetitel in de wacht werd gesleept was daarbij mooi meegenomen. Meer dan een ingetogen feestje leverde dat laatste echter niet op.

Het is allemaal tekenend voor de gemoedstoestand bij de koploper van de Hoofdklasse A. Op Sportpark Duinwetering hield trainer Kees Zethof zijn gehoor nog maar eens een keer voor dat de uitgangspositie op 1 maart aanstaande goed moet zijn om echt mee te doen om de hoofdprijs. ,,Zover is het echter nog lang niet”, aldus de oefenmeester.

Om daar direct, op zijn ‘Zethofs’, een oneliner achteraan te gooien. ,,Natuurlijk is zo’n periodetitel lekker, maar dat is taart ook”, aldus de Noordwijkse trainer. ,,En bovendien wat koop je ervoor?”

Nee, in de badplaats laten de coach en z’n spelers zich eind oktober nog niet gek maken nu éénderde van de competitie er (bijna) opzit en Noordwijk dit seizoen de te kloppen ploeg lijkt te zijn.

,,Soms stonden we met vier man voor de bal. Dat is toch een verkeerd soort arrogantie en daar hou ik niet van.”

In de praktijk leek het ook dit keer voor Noordwijk op een gemakkelijk middagje uit te draaien. Met speels gemak werd achtervolger Achilles Veen vanaf de aftrap onder schot genomen en gehouden.

,,Daarbij vond ik het een groot compliment voor ons dat Achilles met twee man voorin en drie centrale verdedigers begon. Dat doen ze normaal niet. Zij hadden zich duidelijk aan ons aangepast”, trapte Zethof na afloop af.

Koelbloedig
Toch stond het al binnen het halfuur 2-0, waarbij doelpunt nummer drie en vier in die periode ook nog tot de mogelijkheden behoorden. Met dank aan de razendsnelle en naar rechts uitgeweken Denzel James die bij de openingstreffer nog op goalie Jamil Kools stuitte, waarna Tjeerd Westdijk in de rebound de 1-0 voor zijn rekening nam.

Nummer twee werd ingeleid door opnieuw een run van de watervlugge James, die vervolgens in de zestien van achter werd neergehaald. Martijn le Congé stuurde goalie Kools vervolgens koelbloedig de verkeerde hoek in (2-0).

Rechtzetten
Als bij toverslag was hierna het dwingende er vanaf bij de thuisploeg. De manschappen uit Veen herpakten zich en dat leidde tot een geheel ander spelbeeld. ,,Nee, daar was ik niet blij mee”, oordeelde Zethof.

,,Soms stonden we met vier man voor de bal. Dat is toch een verkeerd soort arrogantie en daar hou ik niet van. Daarom was ik er niet zo heel rouwig dat de 2-1 uit de kluts vlak voor de pauze viel.”

,,Als we zonder tegengoals en en een goed eerste halfuur aan de thee gaan met een gevoel van ‘wat kan ons vandaag gebeuren’, dan weet je niet hoe het loopt als 2-1 daarna valt. Nu konden we het één en ander in de kleedkamer in ieder geval rechtzetten.”

Even lastig
Desondanks waren de twee eerste mogelijkheden pal na de thee voor Achilles Veen. Noordwijk wist niet voor opruiming te zorgen, waarna Joep van den Ouweland van dichtbij rakelings naast kopte.

De koploper had het hierna ook nog even moeilijk, want even later moest Mustafa Amezrine met de voet redding brengen op een venijnige inzet van Brian Peters Vervolgens herpakte de thuisploeg zich.

Zethof: ,,We hebben niet de illusie dat we de tegenstander negentig minuten lang onze wil kunnen opleggen, dus ik begrijp dat we het even lastig hadden tegen Achilles. Een goede ploeg overigens.”

,,Bovendien hadden we ons extra gewapend tegen hun topscorer Sen Aerts. Hij zoekt bij balbezit direct de ruimte op om daarna weggestoken te worden. Omdat we daar goed mee omgingen, bleef het vandaag bij die ene treffer van zijn voet. Met vier ex-profs in de gelederen beheersen ze het spelletje bovendien uitstekend. Wij pakken het op onze manier aan en dat heeft vandaag succes opgeleverd.’’

,,Laten wij met deze titel op zak, dat toetje maar zien te ontlopen”

De beslissende 3-1 viel vervolgens op een voor de thuisploeg uiterst gunstig moment. Halverwege het tweede bedrijf kwam Emiel Wendt knap voor zijn tegenstander na een hoekschop van Martijn le Congé om vervolgens van dichtbij hard raak te koppen (3-1).

Een goal waarvan de credits naar zijn assistent John van Veen gaan aldus Zethof. ,,John traint speciaal op dode spelmomenten met de jongens en daarmee hebben we dit seizoen het nodige succes. Het was dus bepaald geen goal die zo maar even uit de lucht kwam vallen.”

Eigen visie
Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Achilles Veen wilde nog wel, maar kon geen echte vuist meer maken. Zonder ook nog maar in de problemen te komen werden de laatste twintig minuten daarmee een formaliteit. Waarbij het ingetogen feestje na het laatste fluitsignaal perfect aansloot.

En ook hier had Zethof zijn eigen visie na het behalen van de eerste seizoensprijs. ,,Meestal doet alleen de winnaar van derde periode het in de nacompetitie goed. Laten wij met deze titel op zak, dat toetje maar zien te ontlopen”, sloot Zethof met een knipoog af.

Noordwijk – Achilles Veen 3-1 (2-1) 16. Westdijk 1-0, 37. Le Congé 2-0, 42. Aerts, 2-1, 65. E. Wendt 3-1

Noordwijk: Amezrine, Ten Hoope, Overvliet, Michel, Bröcker, Le Congé, Reynaers (76. Hoogerwaard), Manuputty (80. Van Staveren), E. Wendt, James (85. A. Wendt),  Westdijk

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude