,,We hadden in de rust eigenlijk met 1-5 achter moeten staan”, zijn de duidelijke woorden van Rijnsburgse Boys-middenvelder Bram Ros na afloop van de wedstrijd. De analyse van de geel-zwarte is kraakhelder en tekent tegelijkertijd het wedstrijdbeeld van de bovenal boeiende burenruzie tussen de Rijnsburgers en Quick Boys. De ploeg van Edwin Grünholz had op Middelmors recht op meer, maar aan het einde van dit rit stond de buurman met de volle buit en kregen de blauw-witten ‘slechts’ de complimenten voor het vertoonde spel: 3-1.

Het was een wedstrijd waaruit geconcludeerd kon worden dat beide ploegen zich aan het ontwikkelen zijn en een dergelijke ontwikkeling reeds gemaakt hebben. De thuisploeg werd de laatste weken vooral beschuldigd van het makkelijk weggeven van goals en zodoende wedstrijden uit handen gaf en de bezoekers kregen het verwijt dat er amper kansen gecreëerd werden tijdens de voorgaande wedstrijden. Met de overwinning toonde de eerstgenoemde ploeg in de derby aan dat het wedstrijden kan overleven en door middel van individuele kwaliteiten en messcherpe counters alsnog drie punten kan veiligstellen. De mannen van Grünholz toonden in Rijnsburg aan dat er creativiteit in de ploeg zit en dat er wel degelijk kansen gecreëerd kunnen worden met vlot aanvalsspel.

Dat laatste was echter niet genoeg voor een resultaat bij de zwart-gelen. Vooral het aluminium zat in de eerste helft een aantal keer in de weg. Al na twee minuten dacht Jesper de Vré de bezoekers op voorsprong te zetten, maar zijn kopbal belandde op de onderkant van de lat. In de scrimmage kregen de bezoekers de bal er alsnog niet in. In dezelfde helft dacht Bekooij wel te scoren, maar zijn vrije trap belandde op de kruising. De ploeg van Henk Wisman liet zien hoe het wél moest en rondde de eerste beste aanval wel af na keurig afronden van linksback Jordy Strooker: 1-0.

Bekooij straft foutje Strooker af
,,We beginnen goed, maar we hadden in de rust eigenlijk met 1-5 achter moeten staan”, begint Ros zijn analyse van de boeiende derby. ,,De tweede helft creëerden we ook niet heel veel, maar maken we gelukkig een schitterende goal met Dani (Van der Moot, red.). Die jongen kan geweldig voetballen. Hij kon in de jeugd naar Liverpool, dus dan kan je wel wat. Het is alleen altijd even afwachten hoe spelers het oppakken.”

,,Ik vond ons tot de zestigste, vijfenzestigste minuut echt de betere ploeg met de betere kansen, maar zij maken uit het niets een schitterende goal.”

Na de snelle voorsprong vergaten ‘de Uien’ te voetballen volgens de middenvelder. Waarom de thuisploeg niet doordrukte, kon de controleur dan ook niet duiden. ,,Ik heb geen idee waarom we dat niet deden. Misschien dat er wat angst in de ploeg sloop. We geven natuurlijk ook die goal weg en daarvoor hadden we ook zo’n momentje.”

Nadat Masies Artien eerder in de fout ging, maar niet werd afgestraft, was het deze keer doelpuntenmaker Strooker die volledig in de fout ging in de Rijnsburgse defensie. De linksback wilde de bal terugspelen naar zijn keeper, maar de pass was te zacht. Tommy Bekooij kon onderscheppen en verschalkte Bradley van der Meer: 1-1.

Jeroen Tesselaar (Quick Boys) en Dani van der Moot (Rijnsburgse Boys) met elkaar in duel.

,,Ik vond ons tot de zestigste, vijfenzestigste minuut echt de betere ploeg met de betere kansen, maar zij maken uit het niets een schitterende goal”, begint Ricardo Kuyvenhoven. ,,Ik denk dat dat tot nu ons probleem is dit seizoen. Elke keer kunnen we goed mee tegen de tegenstanders en zijn we echt niet minder, maar krijgen we constant de goals tegen op de momenten dat we beter zijn. Het had niet gehoeven vandaag.”

Genadeklap
De bezoekers kwamen steeds vaker in het vijandelijke strafschopgebied, maar tot een doelpunt kwam het niet. Precies op het moment dat de promovendus de bovenliggende partij dacht te zijn, was het de thuisploeg die genadeloos toesloeg in de omschakeling. Joel Tillema gaf de bal voor en Van der Moot knikte de bal op schitterende wijze voorbij Paul van der Helm: 2-1.

Kort daarna werd ook direct de genadeklap uitgedeeld. Van der Moot rondde deze keer op de binnenkant van de paal af en Jeroen Spruijt was er als de kippen bij om de bal alsnog binnen te werken: 3-1. De blauw-witten probeerde het nog en leken een strafschop te verdienen, nadat Bekooij werd gevloerd, maar arbiter Cairo wilde er niet aan. De Rijnsburgers trokken zodoende de derby naar zich toe. De bezoekers hadden recht op meer, maar kregen een onwaarschijnlijk harde les in effectiviteit van de geel-zwarte buurman. De thuisploeg toonde aan toe te kunnen slaan op de goede momenten, waardoor zij de winnaar van de derby werden.

Rijnsburgse Boys – Quick Boys 3-1 (1-1) 6. Strooker 1-0, 44. Bekooij 1-1, 61. Van der Moot 2-1, 72. Spruijt 3-1.

Rijnsburgse Boys: Van der Meer, Koomen, Artien (46. Gielisse), Bakker, Strooker, Ros (89. Knol), Spruijt, Tillema, Magan, Van der Moot, Van Dongen (78. Schet).

Quick Boys: Van der Helm, Goméz Nieto (72. Van Eeuwijk), Bosman, Tesselaar, Ravensbergen, Mahmoed, Ket (84. Steltenpool), Kuyvenhoven (76. Bloemendaal), De Vré, Kaars, Bekooij.

Ricardo Kuyvenhoven na afloop van Rijnsburgse Boys – Quick Boys.

Bram Ros na afloop van Rijnsburgse Boys – Quick Boys.

Foto’s: Orange Pictures