Als je aan het begin van het seizoen aan René Ras had gevraagd of hij met  Kagia ongeslagen kampioen kon worden, dan had hij je waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch gebeurde het. De Lisserbroekers verloren in de Derde Klasse geen enkele wedstrijd en werden met vlag en wimpel kampioen. Daardoor komen de oranjehemden volgend seizoen uit in de Tweede Klasse. Aangezien het seizoen al een paar weken over is voor de club uit Lisserbroek, is het tijd om terug te blikken met de oefenmeester uit De Zilk. 

Elke keer als Ras de kantine van Kagia in loopt, gaat zijn blik direct naar een tv-scherm. Op dat scherm worden constant de beelden van de kampioenswedstrijd van de Lisserbroekers herhaald. Als Ras zijn ogen op die beelden vallen, kijkt hij er altijd met hetzelfde gevoel naar. Sterker nog: het lijkt zelfs alsof hij de beelden nog nooit eerder heeft gezien. ,,Die kan ik blijven zien”, zegt hij daar zelf over. ,,Ik heb de beelden van de kampioenswedstrijd van FC Lisse tegen Scheveningen ook nog ergens op een schijfje. Dat soort beelden kan ik altijd met veel plezier terug zien. Het is een soort zelfverheerlijking.”

Vanaf speelronde één was het duidelijk dat er mogelijkheden lagen in Lisserbroek om een succesvol seizoen neer te zetten. Toen zijn voorganger Anton Wijsman nog aan het roer van de club stond, sprak de club al eens de intentie uit om het een niveau hoger te proberen. Onder Wijsman werd de Tweede Klasse niet bereikt en was het aan het begin van dit voetbaljaargang de vraag wat zijn opvolger kon bereiken bij de derdeklasser.

Ander systeem
Wat deed de Lisser bij binnenkomst dan anders dat de vlag in een jaar tijd heel anders is gaan staan in Lisserbroek? Allereerst paste hij in samenspraak met de spelersraad het systeem aan. ,,Ik denk dat dat samen met een paar positiewisselingen van bepaalde spelers de belangrijkste redenen zijn voor het succes”, gaat Ras verder. ,,Het 4-3-3-systeem ging er makkelijk in, omdat de ploeg al goed kon voetballen. Na de voorbereiding ben ik met de spelersraad gaan zitten en heb ik gevraagd wat ze ervan vonden.”

,,We hebben die wedstrijd toen als collectief over de streep getrokken, terwijl we wisten dat het moeilijk werd.”

Na een positief advies van de spelersraad besloot de hoofdtrainer om het gewijzigde systeem te handhaven. Daarmee werd dan ook in het eerste duel aangetreden tegen RKVV DEM (0-1 winst). Een duel dat volgens Ras bepalend was voor het seizoen. ,,We speelden die wedstrijd niet groots. Het was een moeilijk veld en we hadden in de voorbereiding de combinatie grasveld en fysiek sterke tegenstander nog niet gehad. We hebben die wedstrijd toen als collectief over de streep getrokken, terwijl we wisten dat het moeilijk werd.”

Het eerste feestje van het seizoen: de eerste periodetitel.

Dat de ploeg ineens op karakter wedstrijden naar zich toe kon trekken, was voor Ras een belangrijke factor. Hij wist dat zijn elftal vanaf dat moment een bepaalde progressie had gemaakt. ,,Het seizoen daarvoor ben ik ook regelmatig gaan kijken bij Kagia en toen viel het me op dat ze bepaalde wedstrijden onnodig verloren. Ik denk dat het dit seizoen zowel aanvallend als verdedigend ook veel beter is gegaan.”

Positiewisselingen
Naast het andere systeem en het karakter van zijn spelers was er nog een belangrijk punt. De oud-trainer van onder andere Van Nispen (zon.) besloot bij binnenkomst bepaalde spelers op een andere positie te zetten. Zo was centrale verdediger Roy Hogewoning ineens op het middenveld terug te vinden en stond nieuwkomer Joost Meiland in het centrum van de verdediging.

,,Vanaf de eerste dag was het al te zien dat er een bepaalde kern van spelers in de selectie zaten, die de ploeg op sleeptouw nam.”

,,Met name achterin hebben we iets meer keuze. Ik vond Roy (Hogewoning, red.) op het middenveld de belangrijkste wijziging. Hij zorgt voor enorm veel balans in het elftal. Zijn positionering bij zowel balverlies als balbezit is ontzettend goed. Daarnaast vormden Joost Meiland en Glenn Lobbezoo een goed en degelijk centrum. Eigenlijk was het hele team gewoon fantastisch.”

Die laatste woorden verklaren het succes van de Lisserbroekers misschien nog wel het meest. Het elftal stond goed en gaf in wedstrijden weinig weg. Ook daarvoor heeft de trainer een bepaalde verklaring. ,,Vanaf de eerste dag was het al te zien dat er een bepaalde kern van spelers in de selectie zat, die de ploeg op sleeptouw nam. Zij motiveerden voor de groep en als trainer is dat heel fijn. Ik hoefde me niet als een politieagent op te stellen en kon me focussen op het voetballende gedeelte.”

Kampioenschap
Volgens de oud-speler van FC Lisse was zijn ploeg in bepaalde sleutelduels enorm scherp. Na het behalen van de eerste periode had Kagia al een ruime voorsprong op ‘de concurrenten’. De ploeg ging ongeslagen de winterstop in en daarom was Ras erg benieuwd hoe zijn elftal in de tweede seizoenshelft van start zou gaan.

,,Wij hadden toen een moeilijke serie van vier duels. Eigenlijk wisten we na die wedstrijden wel een beetje waar we zouden staan. De laatste wedstrijd was tegen Pancratius en die wonnen we. Daardoor stonden we twaalf punten voor op de rest en kreeg ik voor het eerst het idee dat het niet meer mis kon gaan. Vanaf dat moment hebben we gehamerd op het feit dat de volgende wedstrijd elke keer de belangrijkste was. Dat heeft de ploeg fantastisch opgepakt. Gaandeweg de tweede seizoenshelft kwam de finish wat meer in zicht en toen ging het kampioenschap meer leven.”

De club uit Lisserbroek kon in Haarlem eventueel kampioen worden bij United/DAVO. Op een stroef grasveld moesten de mannen van Ras de drie punten naar zich toe trekken en dat gebeurde. Echter was het nog afhankelijk van het resultaat van nummer twee Stormvogels. ,,Dat was niet het ideale scenario en zo moest het ook niet zijn. We moesten een half uur wachten op de uitslag van de andere wedstrijd. Toch moest ik mijn ploeg echt de nodige complimenten geven, want ze waren onwijs scherp. Gelukkig konden we het die week daarop thuis afmaken.”

Ontlading na het behalen van de titel.

Tegen het Amsterdamse ZSGOWMS gebeurde het dan voor Kagia. In eigen huis werd het kampioen na een ruime 6-1 overwinning. ,,Dat was een fantastische dag. Het was ook onwijs goed geregeld en ik vond het echt een beloning voor ons. Ik heb als trainer bij deze club sowieso weinig te klagen. We hebben een technische staf die elkaar goed aanvult, er is lol met de groep en daarnaast zijn er prestaties. Ook heb ik het idee dat spelers ook echt beter zijn geworden en dat is het belangrijkste.”

Tweede prijs
Halverwege april werd de titel binnengehaald, maar op dat moment moest ‘de tweede prijs’ nog in de wacht gesleept worden. De Lisserbroekers waren blij met de schaal, maar wilden het seizoen ook ongeslagen eindigen. Na een gelijkspel in de derby tegen VVC uit Nieuw-Vennep werd ook die doelstelling gehaald.

,,Meestal zie je bij ploegen die kampioen zijn geworden dat ze nog wat wedstrijden verliezen, maar bij ons was dat niet het geval.”

,,We hebben het na het kampioenschap dusdanig goed uitgespeeld en daar ben ik wel blij mee. Meestal zie je bij ploegen die kampioen zijn geworden dat ze nog wat wedstrijden verliezen, maar bij ons was dat niet het geval. Ik vind dat wij het netjes gedaan hebben en het voelde ook echt als een tweede prijs.”

Komend seizoen wacht de Tweede Klasse voor de oranjehemden. Ook in die competitie hoopt Ras te kunnen verrassen. ,,Ik heb nog geen goed beeld van de top van de Tweede Klasse. Het zijn in ieder geval clubs die groter zijn dan Kagia. Als wij als groep compleet en fit blijven, dan denk ik dat we leuk mee kunnen doen. Dan heb ik het wel over de middenmoot. Het eerste doel moet natuurlijk handhaving zijn.”

Foto’s: Johanna Wever en Leidenamateurvoetbal.nl

Lees ook:Voor Koen Damen kan het onmogelijk realiteit worden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)