De drie kleuren van onze nationale vlag symboliseerden voor Katwijk het op de valreep met 3-2 verloren duel bij sv Spakenburg. Rood, wit en blauw zorgden na afloop voor een mineurstemming in het Katwijk kamp na een somber middagje op De Westmaat. En dat terwijl het voor de ploeg van trainer Anthony Correia allemaal begon met een stevig oranje zonnetje.

Dat laatste omdat Killian van Mil, opnieuw hij, de bezoekers al na twee minuten op een 0-1 voorsprong zette. Na de 1-2 halverwege, Scheimann scoorde voor Katwijk, was er allereerst rood voor Kay Blokland. Spakenburg mocht daarna een strafschop nemen en kwam daarmee op 2-2. Hierna bleef die tussenstand heel lang op het scorebord staan, totdat het Katwijkse gezelschap diep in blessuretijd alsnog de witte vlag diende te hijsen toen Koos Werkman de blauwen aan de winnende 3-2 hielp.

Boos en verbijsterd
Dat leverde na afloop naast boze ook verbijsterde gezichten op bij de bezoekers die bijna een uur lang heersten over de formatie van Eric Meijers. Boos omdat de ploeg opnieuw verviel in de fout die het een week eerder tegen Kozakken Boys maakte toen een snelle 2-0 voorsprong werd verspeeld en er uiteindelijk slechts een puntendeling resteerde. Verbijsterd omdat de thuisreis door de titelpretendent dit keer puntloos moest worden aanvaard.

Allereerst was er de 1-1 die werd ingeleid door een blunder van goalie Boy de Jong. Daarbij trok de doelman heel nadrukkelijk het boetekleed aan. ,,Een grove inschattingsfout van mij. Ik dacht dat ik voldoende tijd had om een bal buiten de zestien op te pikken om deze vervolgens in mijn eigen strafschopgebied eenvoudig op te pakken. Ik vergiste me echter in de snelheid van Robin Eindhoven. Die pikte de bal eenvoudig van mijn schoen: weg voorsprong.”

,,De meeste ploegen geven tegen ons 110 procent.”

Vervolgens toonde Katwijk veerkracht door nog voor de pauze via Samuel Scheimann opnieuw op voorsprong te komen. Met uitzicht op meer. ,,We waren voor rust eigenlijk heer en meester en dachten halverwege via de 1-3 of zelfs de 1-4 snel dood te kunnen maken,” oordeelde De Jong na afloop.

Breekpunt in de wedstrijd
In eerste instantie zag het daar op de mistroostig lege Westmaat ook naar uit naar uit. Tot voor Katwijk de bijzonder ongelukkige 52e minuut aanbrak. Blokland kreeg staande op de eigen doellijn de bal van dichtbij op de arm. Rood voor de ‘boosdoener’ en een strafschop voor de gastheren. De Jong: ,,De bal huppelde via Kay het doel in. De scheids had toen ook gewoon naar het midden kunnen wijzen. In plaats daarvan kreeg Kay de rode kaart en zij een pingel. Zo werden we eigenlijk dubbel gestraft. Dat moment was voor ons echt het breekpunt van de wedstrijd. Met tien man konden we ons eigen spelletje niet langer meer spelen.”

Vervolgens hanteerde Spakenburg, op zoek naar de 3-2, vooral de lange bal of zorgde het via de vleugels voor dreiging. Katwijk moest terug, maar hield stand zonder zelf voor echt grote mogelijkheden te kunnen creëren. Een gelijkspel leek hiermee opnieuw in de maak. Toch liep het allemaal anders, omdat Werkman na een hoekschop diep in blessuretijd de winnende 3-2 binnen wist te werken.

,,We moeten vooral de hand in eigen boezem steken na vandaag’’, vond De Jong na afloop. ,,We willen altijd mooi voetbal spelen. Daar is ook niets mis mee. Maar als het er echt op aankomt moeten we toch iets gemener en vooral mannelijker worden. De meeste ploegen geven tegen ons 110 procent. Logisch, we zijn Katwijk en willen dat ook uitstralen. Daar moeten we mee leren omgaan en ons vooral tegen wapenen. Slimmer in worden dus. Nee, dit wordt geen leuk weekend, het zure gevoel overheerst.”