Het welbekende ’Never change a winning team’ is een gezegde dat op het ‘team’ Katwijk en Dick Schreuder zeer goed van toepassing is. De Barneveldse coach heeft het prima naar zijn zin op De Krom en heeft de afgelopen jaren bewezen een succesvol coach te zijn. Voor beide partijen was het dan ook een logische stap om ‘weer’ een jaar verder met elkaar te gaan.

Vorig seizoen was het verlengen van zijn contract een formaliteit. Ditmaal was dat volgens de oud-prof eigenlijk niet anders. ,,Maandagavond hebben we gezeten en waren we er snel uit. Er zijn geen weken of dagen overheen gegaan”, vertelt Schreuder, die zijn vierde seizoen als hoofdtrainer op de Krom ingaat. ,,Ik sta niet te springen om ergens anders heen te gaan. Ik zit prima op mijn plek zo.”

Tweeenhalf jaar geleden nam Schreuder het stokje over van Cees Bruinink, die technisch directeur bij de club werd. Hij leidde de ploeg weer terug naar de Topklasse door het kampioenschap in de Hoofdklasse B binnen te halen. Vorig seizoen was Katwijk de eerste club die zich plaatste voor de nieuwe Tweede Divisie. Volgens Schreuder een prachtige competitie.

Hoogst haalbare
,,Je hebt gewoon met een veel mooiere competitie dan de Topklasse te maken”, vindt hij. ,,Ik heb één jaar Topklasse mogen doen en ik merk dat het niveau veel hoger is. Dat is ook logisch met de beste zeven zaterdag- en zondagteams bij elkaar. Ik begrijp dat iedereen zegt: ‘de Derde Divisie ook mooi’, maar het is niet het hoogst haalbare. Voor elke club is het mooi om op het hoogste niveau actief te zijn.”

Schreuder heeft naar eigen zeggen achter zich een heel ‘fijn’ team zitten. Personen waar hij op kan bouwen en die hem veel voldoening geven. ,,Dat is heel erg belangrijk”, geeft hij aan. ,,Als ik alle namen op zou moeten noemen, kom ik op twaalf, dertien man uit. Allemaal topkwaliteit. Met elkaar maken we ups en downs mee en dan merk je gewoon hoe goed het in elkaar zit. Daar ben ik heel blij om.”

Hij is niet alleen blij met zijn staf en de spelers waarmee hij werkt. De Katwijkse supporters zijn voor Schreuder een twaalfde man. ,,Die zijn echt heel belangrijk. Zowel bij thuis- als bij uitwedstrijden. Sommige tegenstanders hebben dit gewoon niet.”

Broertje
Ambities heeft Schreuder, die onder andere in Engeland bij FC Barnet een tijdje actief is geweest, nog genoeg. ,,Ooit zou ik samen een keer met mijn broertje (Alfred Schreuder red.) willen werken. Die ambitie heeft hij ook”, weet de coach. ,,Of dat ooit gaat gebeuren weten we nooit.”

,,Ik ben wel een persoon die keuzes maakt die voor sommige mensen niet te begrijpen zijn”, geeft Schreuder niet veel later aan. Onder andere zijn beslissing om van Engeland naar Katwijk te gaan is een goed voorbeeld. ,,Nu begrijpen ze dat wel. Ik wilde graag hoofdtrainer worden en als ik nu terugkijk, dan is dat uiteindelijk een goede keuze geweest.”

Foto: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)