Rosa van Gool heeft met Oranje O19 maandag overtuigend de halve finale van het EK O19 bereikt. Nederland eiste de groepswinst op door een 3-1-zege op Duitsland in het afsluitende pouleduel. Captain Van Gool besliste de wedstrijd in de slotfase door een strafschop te benutten.

Oranje O19 begon het EK met een duidelijke 3-0-overwinning op gastland België, maar maakte vervolgens een misstap tegen Oostenrijk (0-1). Daardoor begon Nederland als tweede achter Duitsland aan de derde groepswedstrijd.

Orde op zaken gesteld
Er werd tegen de Oosterburen niets aan het toeval overgelaten. Duitsland kwam weliswaar op voorsprong, maar halverwege was het 1-1. In de tweede helft ging Oranje erop en erover. Na ruim een uur spelen viel de 2-1, waarna Van Gool in de 81e minuut met een benutte strafschop de laatste spanning wegnam. Op de middenvelder was ook de overtreding begaan.

In de halve eindstrijd wacht donderdag een treffen met Spanje, de nummer twee van poule B.

Een jaar geleden was Van Gool ook al van de partij op een eindtoernooi. Met Oranje O20 eindigde de Sassenheimse op het WK O20 als derde. Van Gool speelde tot haar vijftiende bij Ter Leede en stapte vervolgens over naar Ajax. In Amsterdam ligt ze nog tot medio 2025 vast. De Ajax Vrouwen werden afgelopen seizoen kampioen van de Azerion Vrouwen Eredivisie.