Het afgelopen anderhalf jaar was niet de best periode uit de voetbalcarrière van Chris Guijt (20). Enkel-, knie- en voetblessures hielden de Voorhouter aan de zijlijn. Dat weerhoudt hem er niet van om straks nog sterker terug te komen in het eerste team van Foreholte. Guijt speelt al vanaf zijn vierde jaar voor de club op Sportpark Elsgeest en is er op gebrand te laten zien wat hij waard is.

Daarnaast zit hij in het derde jaar van de studie HBO Sportkunde in Haarlem. Naast voetballen en een studie over sport kan een stage die met sport te maken heeft niet achterblijven. Dit jaar loopt hij stage bij Play2Improve, de voetbalacademie van de Bollenstreek. Hier geeft hij trainingen en houdt hij zich bezig met een onderzoek onder ouders van de kinderen die zich aanmelden bij Play2Improve.

Een andere hobby van Chris is slapen. Dat doet hij het liefst heel lang en is dan ook niet wakker te krijgen. Daarnaast houdt hij ook van lachen, zijn motto is dan ook: altijd blijven lachen. Dat doet hij veel met zijn vrienden en vriendin Cassandra tijdens het eten van een Hollands pannetje of als hij luistert naar Hollandse muziek.

Guijt! We hadden hier bijna niet gezeten, als jij in plaats van voetballer darter was geworden…
[Lachend],,Ja, darten vind ik inderdaad ook leuk om te doen, maar dat is puur een gezelligheidsspelletje. Ik wil met alles winnen en bij darten hoort gewoon lekker kletsen en biertjes drinken en dat is een lastige combinatie. Ik ben daarmee begonnen door mijn vader. We hadden thuis namelijk een dartbord hangen waar we weleens een pijltje op gooiden. Verder doen we het dus allebei echt alleen voor de gezelligheid.”

Je schijnt ook de darteritus te hebben gehad. Is dat een grap, wat is het?
,,Dat bestaat dus echt! Dat is als je je pijlen niet meer los kunt laten tijdens het darten. Een paar jaar geleden waren we aan het darten in de kroeg en toen lukte het me dus niet om m’n pijlen los te laten. Toen zei Dennie (Luigies, oud spits Foreholte 1 red.) dat dat darteritus is. Iedereen lachte me uit natuurlijk. Toen heb ik heel lang niet gedart en vervolgens was het weg. Gelukkig heb ik het daarna nooit meer gehad.”

Als je dart schijn je nogal een apart dartworpje te hebben, met je mond open?
,,Ik heb gewoon mijn eigen dartstijl. Mijn mond gaat automatisch open als ik geconcentreerd ben. Dat weet ik eigenlijk al vanaf jongs af aan van foto’s tijdens het voetballen. Als ik gefocust ben in een wedstrijd heb ik dat namelijk ook. Ik sta altijd met m’n mond open op sportfoto’s, charmant hè? Daar werden weleens grapjes over gemaakt, maar inmiddels is iedereen daar wel aan gewend.”

Je bent afgelopen tijd twee keer met vrienden naar de Premier League Darts geweest. De eerste keer zat je in een rolstoel en kort geleden liep je met krukken. Ben je zo’n pechvogel?
,,Ik brak inderdaad het weekend voor we met vrienden naar Maastricht gingen naar de Premier League Darts mijn enkel. Ik twijfelde toen enorm of ik nog wel mee zou gaan, aangezien ik enorm afhankelijk was van mijn vrienden. Zij moesten natuurlijk die rotstoel duwen. Maar dat was geen probleem gelukkig, dus ben ik het hele weekend rondgereden. En in april gingen we naar het darttoernooi in Ahoy, ook toen liep ik op krukken vanwege m’n huidige blessure. Vette pech.”

Je bent nu alweer een tijdje geblesseerd. Wat heb je precies?
,,Klopt, afgelopen seizoen was niet mijn meest gelukkige seizoen. Anderhalf jaar geleden brak ik mijn rechterenkel, vervolgens kreeg ik een trap op mijn knie waardoor ik er een paar weken niet kon spelen. Daarna zat er uit het niets een scheur in mijn linker middenvoetsbeentje, waar ik nu dus nog steeds last van heb.”

,,Ze noemen het een vermoeidheidsbreuk en het gebeurde tegen ROAC toen ik een voorzet gaf. Ik wilde daarna wegrennen en toen leek het net alsof er een spijker in m’n voet zat. Het was heel lang niet echt duidelijk wat het was, tot de foto’s een breuk lieten zien. Ik hoop de voorbereidingen van het nieuwe seizoen er weer bij te kunnen zijn.”

Door die blessure heb je dan vast genoeg tijd gehad om Fortnite te spelen, maar echt goed gaat dat niet hè?
[Begint te lachen]: ,,Van wie heb je dit gehoord? Het klopt wel, ik ben echt slecht in dat spel. En ja, ik lag toch de hele dag in bed dus daar had ik alle tijd voor. Ik vind het vooral leuk om met anderen te spelen, alleen is maar alleen. Ik heb helemaal geen zin om met een tegenstander te vechten. Meestal ren ik dan weg, verstop ik me ergens of schiet ik gewoon een paar keer in het rond. Vrienden vinden het ook niks om met/tegen mij te spelen, aangezien ik toch weinig doe.”

Je bent een druktemaker, maar in de kleedkamer gefocust. Is dat gezonde wedstrijdspanning?
,,Ik ben voor de wedstrijd inderdaad wat rustiger. Heb namelijk altijd wel gezonde wedstrijdspanning. Dat begint al als ik ‘s ochtends wakker word. Ik ben kritisch op mezelf en leg de lat hoog. Ik wil het goed doen en daarvoor heb ik die spanning nodig.”

Had je trouwens niet in Katwijk moeten spelen gezien je achternaam?
,,Nee, eigenlijk niet. Ik woon zelf mijn hele leven al in Voorhout. Mijn ouders komen wel uit Katwijk, maar zijn een aantal jaar voor ik geboren werd verhuisd naar Voorhout. Dus toen ik vier was ben ik vanzelfsprekend bij Foreholte gaan voetballen. Toch ging ik als klein mannetje weleens met mijn vader naar Quick Boys en hadden we het er uiteraard over hoe mooi het zou zijn als…, maar dat is niet aan de orde op dit moment.”

Je vader sponsort regelmatig de 3e helft heb ik begrepen?
,,Mijn vader en ik sluiten wel eens een dealtje om mij extra te motiveren. Een goal is bijvoorbeeld 20 euro en een assist 10 euro. Dat doet hij eigenlijk al sinds dat ik klein ben. Niet bij elke wedstrijd, maar bij belangrijke wedstrijden of derby’s. Dat houdt me scherp en is een leuk extraatje toch?”

Vroeger werkte je bij een bollenkweker. Wat heb jij met tulpen koppen?
,,Dat is echt niet mijn ding. Ik werkte daar met een paar vrienden en die baas zei toen ‘begin maar lekker jongens’. Dus ik begon alles uit de grond te trekken wat los en vast zat. Maar de truc was juist dat je heel voorzichtig het kopje van de tulp af moest breken. Toen kwam de baas naar buiten stormen en vroeg waar ik mee bezig was. Ik kon dus gelijk weer naar binnen… Geen succes.”

Bij een tuinder moet je vaak ook vroeg opstaan hè? Dat is niet één van jouw sterkste punten…
,,Uhm nee, ik ben lastig wakker te krijgen. Ik slaap ook gerust door mijn wekker heen. Tegenwoordig gaat het wel beter aangezien mijn vriendin me vaak wakker maakt. Maar vooral als ik gedronken heb lig ik echt in coma. Als niemand me dan wakker maakt, slaap ik gerust de hele dag.”

,,Op zaterdag ga ik weleens een wedstrijdje kijken in de regio en dan spreek ik bijvoorbeeld met Stan (van Bladeren red.) af dat hij om kwart voor twee bij mij is om me wakker te maken als ik dat nog niet ben. Heb ik nog even de tijd om te douchen en te eten en dan gaan we op pad. Zegt genoeg toch?!”

‘Goeiedikkie’ is je stopwoordje. Waar komt dat vandaan?
,,Klopt! Dat is ongeveer drie jaar geleden op vakantie in Mallorca ontstaan. Fantastische vakantie! We kwamen een paar gasten tegen waar we de hele week mee optrokken. Zij zeiden dat de hele dag door, dus dan ontkom je er bijna niet aan dan dat je dat ook over gaat nemen. Zelfs jongens van de selectie zeggen het nu. Inclusief een lekker hoog piepstemmetje en een gekke bek.”

Velen omschrijven je als gezelligheidsdier, maar dan alleen in Voorhout. Veel verder kom je niet?
,,Haha tja hoe zegt men dat ook alweer? Als we de kerk niet meer zien… is dat altijd een beetje eng hè. Ik vind het gewoon gezellig in Voorhout, ik heb er alles. Ik zie het nut er niet van in om helemaal naar Leiden of Noordwijk te gaan. Dan is het vaak heel druk en ben ik er toch snel klaar mee.”

Ik zag op je Instagram diverse uitgaansfoto’s. Is dat dan van de vrijdag of ga jij gerust ook zaterdagavond stappen?
,,Als ik speel, spreek ik met mezelf af dat ik op zaterdag niks doe. Ik kijk overdag een wedstrijdje en ga dan soms zaterdagavond weleens uiteten, maar ik drink geen druppel. Ik wil dan fit zijn voor zondag. Ik heb veel vrienden spelen in het derde van Foreholte, een vriendenteam. Zij gaan wel vaak stappen op zaterdagavond en dat is nu natuurlijk geen probleem, omdat ik geblesseerd ben. Maar zodra ik weer speel doe ik zaterdagavond rustig aan. Ik heb het gevoel dat er veel van mij verwacht wordt en dat wil ik graag waarmaken.”

Tekst: Simone Disseldorp

Bekijk ook: ‘Een-Tweetje: ,,Rust is wat Quick Boys nodig heeft”’

POPULAIRE BERICHTEN