Noordwijk speelt de tweede seizoenshelft nog drie derby’s, opvallend genoeg allemaal uit. De eerste daarvan is zaterdag op Ter Specke tegen FC Lisse. Grote kans dat Donovan Slijngard dan de motor op de linkerflank is.

Slijngard fungeert inmiddels alweer ruim anderhalf jaar als vaste linksback van Noordwijk. Voor zijn komst naar de Duinwetering kende de oud-Ajacied mooie en succesvolle jaren in Litouwen. “Ik heb het daar fantastisch naar mijn zin gehad”, vertelt hij. “Als Covid niet was gekomen, had ik er denk ik nog steeds gezeten.”

Zware tijd
Langzamerhand raakte hij in de Baltische staat door alle beperkingen steeds meer geïsoleerd. “Mijn gezin zat in Nederland, maar de club liet me best vaak teruggaan. Ik kreeg dan een paar dagen vrij om mijn kids te zien. Toen kwam corona en moest je tien dagen in quarantaine als je terug het land inkwam. Dat was geen optie, omdat ik dan een paar wedstrijden moest missen. Op gegeven moment ging het land helemaal op slot, kon mijn gezin niet meer komen en mocht ik zelf ook niet meer naar Nederland vliegen. Dat was heel zwaar.”

‘Het waren geen clubs bovendien waar ik heel vrolijk van werd. Toen dacht ik: ik stop helemaal.’

Gelukkig kon hij zijn vijfjarige verblijf bij Žalgiris Vilnius in stijl beëindigen. “Aan het einde van het seizoen werden we kampioen, dat was een mooie afsluiter.” Het was de derde titel in vijf jaar voor Slijngard, die prettige herinneringen heeft overgehouden. “Litouwen is een heel mooi land, op twee uurtjes vliegen van Nederland. Perfect. Ik zat in de hoofdstad, dat heel modern is.”

Eenmaal terug in Nederland was het geen uitgemaakte zaak dat hij als voetballer actief zou blijven, totdat Noordwijk uitkomst bood. “Er was wel wat interesse van clubs uit de Keuken Kampioen Divisie, maar daar had ik met Sparta al jaren in gespeeld. Het waren geen clubs bovendien waar ik heel vrolijk van werd. Toen dacht ik: ik stop helemaal.”

“Op gegeven moment kwam er interesse uit het amateurvoetbal om de hoek kijken. Dat was een nieuwe wereld voor mij. Ik wist er niets van, had alleen bij destijds FOX Sports wel eens wat samenvattingen voorbij zien komen. Ik ben bij Noordwijk op gesprek gegaan en had daar een goed gevoel bij. Pieter Vink was ook aanwezig. Hij was toevallig de scheidsrechter bij mijn debuutwedstrijd voor Ajax.”

Voorbeeldfunctie
Dat laatste moment dateert alweer van een kleine vijftien jaar geleden. Inmiddels is Slijngard gepokt en gezameld als voetballer en probeert hij zijn ervaring ook over te brengen. “Ik speel gewoon mijn wedstrijden en geef alles wat ik kan”, vertelt hij. “Daarnaast ben ik de oudste jongen van het team, heb ik het meeste meegemaakt, en probeer ik een voorbeeld te zijn voor de jongere jongens. Als ze dat willen, geef ik ze advies.”

‘We hebben kwaliteiten, maar zijn geen topploeg. Het begint bij hard werken en een hecht team zijn.’

Een voordeel van zo’n ruime rugzak aan ervaring is dat Slijngard perfect weet hoe zich te prepareren voor een wedstrijd. “Ik noem geen namen, maar jonge jongens willen vaak koste wat het kost trainen als ze pijn hebben. Soms moet je naar je lichaam luisteren en even gas terugnemen, zodat je de volgende dag weer pico bello bent. Het is iets wat ik ook heb moeten leren, maar wat jonge jongens nog niet kunnen of durven aan te geven.”

‘Geen topploeg’
Op de Duinwetering heeft Slijngard het ‘reuze naar zijn zin’. Zijn contractverlenging vorige maand was dan ook een ABC-tje. “Ik heb het reuze naar mijn zin. Noordwijk is een heel warme club, met een leuke spelersgroep en een leuke staf. Iedereen is één met elkaar.” Volgens Slijngard ligt in dat laatste aspect de sleutel tot succes. “We hebben kwaliteiten, maar zijn geen topploeg. Het begint bij hard werken en een hecht team zijn.”

Een bijkomend voordeel van het spelen in de Tweede Divisie betreft de vele Bollenstreekderby’s. “Die zijn allemaal nieuw voor mij, maar wel altijd mooi om te spelen. Het zijn wedstrijden die net wat meer leven dan normaal.”

En dan lachend tot besluit: “Hoe meer derby’s, hoe beter.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Roshanali na vijf jaar weg bij Noordwijk
Check ook: Noordwijk haalt Bibuljica van FC Rijnvogels

POPULAIRE BERICHTEN