Keepen. Dat is wat Boyd Slobbe eigenlijk jarenlang in de jeugd van Foreholte deed. Hij beleefde er veel lol aan. Maar naarmate hij ouder werd, bekroop hem toch meer en meer het gevoel dat hij op het veld moest staan als voetballer. Hij werd verdediger. Met succes, want coach Frank Bloemheuvel zette hem vorig seizoen al regelmatig in als basisspeler en ook dit seizoen is er tot nu toe een basisplek voor hem weggelegd. „Dat had ik echt nooit verwacht’’, vertelt de Voorhouter verbaast over zijn eigen prestatie. 

Er zit dan ook een heel verhaal achter. De 20-jarige verdediger wilde in zijn laatste jaar als B-junior niet meer in het doel staan. Hij ging, ondanks zijn kwaliteiten als keeper, door als voetballer. Niet in de JO17-1, maar in de JO17-2. „Ik heb destijds veel centraal achterin gestaan, maar ook weleens in de spits’’, lacht Slobbe. 

Voetballer
Toch staat de Voorhouter het jaar erna weer in het doel bij de JO19-1. Die ploeg is het seizoen ervoor gedegradeerd naar de Eerste Klasse en de directie van de Voorhoutse club wil graag dat het team direct weer promoveert naar de Hoofdklasse.

„Zij vonden het raar dat ik nu weer de switch naar het veld maakte. ‘Die gozer doet maar wat’, riepen ze dan’’

„Ze hadden het idee dat die kans groter was, als ik op doel zou staan. Het was een moeilijke beslissing, maar uiteindelijk heb ik besloten om het nog voor één jaar te doen. Maar wel met de voorwaarde dat het echt bij dat ene seizoen zou blijven. Gelukkig promoveerden we uiteindelijk ook.’’

De volgende voetbaljaargang gaat hij zoals gezegd weer verder als veldspeler. Ditmaal weet hij zich als centrale verdediger in de JO19-1 te voetballen. „Daar had ik het echt naar mijn zin. Tegelijkertijd was ik wel een beetje verbaasd over de reacties van sommige mensen. Zij vonden het raar dat ik nu weer de switch naar het veld maakte. ‘Die gozer doet maar wat’, riepen ze dan.’’

Ontwikkeling
Het valt Frank Bloemheuvel en zijn staf ook op. De verdediger weet het seizoen erop een plekje in de selectie te bemachtigen. In eerste instantie om in het tweede elftal te voetballen. Maar door langdurige blessures van verdedigers Olle Roffelsen en Pim Spreeuw krijgt hij een kans om in het eerste te spelen. 

Slobbe doet het achterin goed en speelt totdat de competitie wordt stilgelegd, een behoorlijk aantal wedstrijden. De prestatie van de verdediger is opmerkelijk en tegelijkertijd erg knap te noemen. Desondanks is het de vraag waar hij nu wel niet had kunnen zijn, als de 20-jarige speler niet al wat eerder verdediger was geworden. 

„Eigenlijk vind ik het wel mooi hoe het nu is gelopen. Het maakt me niet zoveel uit. Ik stop toch liever met voetballen, dan dat ik bij een andere club ga spelen. Vorig seizen heb ik onwijs veel geleerd. Verdedigend kan ik echt wel mijn mannetje staan, maar voetballend vallen er nog veel dingen te leren.’’

„Ik stop toch liever met voetballen, dan dat ik bij een andere club ga spelen’’

„Ik vind ook dat er wel een paar gelijkenissen zijn tussen een keeper en een verdediger. Bij Foreholte willen we graag voetballen, dus ik stond als keeper altijd al wel een beetje in het veld. Als centrale verdediger heb ik ook nog steeds heel veel overzicht, want ik heb in principe nog steeds het hele veld voor me. Daarnaast moet je op doel beschikken over een goede timing en die gebruik ik nu ook voor mijn kopduels.’’

Derby
Aankomende zondag mag hij die kwaliteiten tentoonspreiden in de derby tegen Teylingen. Een wedstrijd die nog altijd heel erg leeft binnen de Foreholte-selectie. Al is er inmiddels misschien net een andere draai aan het duel gegeven. 

„De oudere garde vindt het natuurlijk jammer dat de generatie van Bob en Mark van der Vlugt zijn gestopt. Zelf ken ik ook niet zo heel veel spelers van Teylingen. De jeugd van Foreholte is gaandeweg wat hoger gaan spelen en daardoor kom je elkaar niet zo vaak tegen op het voetbalveld. Dat maakt het misschien iets anders.’’

„Misschien is dat over een paar jaar wel anders, als de selecties van beide teams de komende jaren vrijwel gelijk blijven. Dan gaat het onderling weer wat meer leven, omdat je vaker tegenover elkaar hebt gestaan. Maar er komt nog steeds veel publiek op deze wedstrijd af. Vanuit heel de Bollenstreek. Hopelijk kunnen we er nu nog steeds een mooi feestje van maken, ondanks alle maatregelen.’’

Foto: Kees Jonker

Lees ook: Van der Geest (Teylingen): „Ik houd wel van dit soort wedstrijden’’


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN