Met een huidige zevende plaats op de ranglijst doet Foreholte het niet onverdienstelijk in een toch wel hectisch seizoen. De overstap naar de zaterdag werd gemaakt, een nieuwe trainer – in de vorm van Mario Koswal – kwam voor de groep te staan en enkele tragische gebeurtenissen bereikten Sportpark Elstgeest. We spreken hierover met aanvoerder Ivo Smits.

Overstap naar zaterdag
Foreholte maakte de keuze om horizontaal over te stappen naar de Tweede Klasse van het zaterdagvoetbal. Voor spelers – die gewend waren om op zondag te spelen – was dit best wel even een overgang, zo ook voor Smits. ”In het begin was het voor de hele club wennen, maar nu zijn we goede stappen aan het maken. Zelf coach ik de O13 bij Foreholte, waarmee we op het begin iets te hoog waren ingedeeld, waardoor ik soms iets te veel frustratie meenam ’s middags naar mijn eigen wedstrijd”, stelt de gymdocent.

”Al met al vind ik de overstap naar de zaterdag top. We hebben na de wedstrijd leuke feestjes in de kantine, dan kan je wat langer blijven hangen. Ik vind het wel lekker dat je dan de zondag nog hebt om rustig bij te komen.”

Voorafgaand aan het seizoen waren de verwachtingen in Voorhout hooggespannen. Met het binnenhalen van Voorhoutse talenten, zoals Boet Ligtvoet en Thom Steendam, werd zelfs het woord ”kampioenschap” in de mond genomen. Vorige week zaterdag werd er verloren van koploper FC Aalsmeer, waardoor de achterstand opliep tot elf punten en de titelaspiraties definitief de ijskast in kunnen.

‘De afgelopen weken staat er een vaste basiself waarmee we bovenin mee kunnen doen.’

”Met de overstap naar de zaterdag en de komst van de nieuwe trainer was het zoeken naar de beste elf. We hebben met veel verschillende opstellingen gespeeld en voor de trainer was het zoeken naar ‘wat is de beste elf’. Deze hebben we nu gevonden. Afgelopen weken staat er een vaste formatie waarmee we bovenin mee kunnen doen, alleen vorige wedstrijd was Aalsmeer net een stapje verder”, vertelt de middenvelder.

Rol binnen het team
Door de komst van veel jonge spelers is de aanvoerder één van de oudste van het team. ”Op trainingen en andere momenten probeer ik de jonge jongens te helpen door middel van het bijbrengen van bepaalde slimmigheidjes en op welke manier je een wedstrijd in moet gaan.”

De rol van het aanvoerderschap past Smits binnen de lijnen, maar ook daarbuiten. De afgelopen periode werd het nodige van de captain gevraagd. Met enkele maanden geleden de ziekenhuisopname van Koswal en het recente fatale ongeval van echte clubmensen. ”Als aanvoerder ben je daar veel mee bezig en is er veel contact, maar ik moet zeggen dat bijvoorbeeld de aanvoerder van het tweede (Gido Drewes, red.) ook in zulk soort situaties zijn rol pakt.”

Foreholte Aalsmeer

Volgend seizoen
Volgend seizoen zullen er enkele veranderingen binnen de selectie van de club uit Voorhout gaan plaatsvinden. Zo heeft Smits zelf ook nog geen duidelijkheid gegeven aan de clubleiding. ”Ik word komende dagen vader. Ik ga even afwachten hoe dat allemaal gaat lopen om vervolgens mijn keuze te maken.”

Nadat de spelverdeler enkele seizoenen geleden door een verhuizing naar Voorhout bij Foreholte terecht was gekomen, is hij uitgegroeid tot aanvoerder van het vlaggenschip en spreekt hij zijn bewondering over de vereniging uit. ”Ik vind het een hele mooie club met alle vrijwilligers en mensen die zich inzetten. Of ik nou doorga in de selectie of niet, bij de club blijf ik sowieso”, stelt de aanstaande vader.

Foto’s: Petra Dofferhoff

Lees ook: Blik op de selecties (Foreholte) | ‘Is vooral kwaliteit binnengekomen’
Check ook: Foreholte-aanvaller Brabander volgend seizoen naar SJC

POPULAIRE BERICHTEN