Een enkele wanklank misschien, maar meer ook niet. Het proces naar eenwording bij fusieclub SV Hillegom is tamelijk vlekkeloos verlopen, zo roepen bestuurders Martin Broekhof en Pim Smits in koor. Het fonkelnieuwe complex speelt daarin onherroepelijk een belangrijke rol. ,,Het helpt natuurlijk als je van een eengezinswoning naar een villa gaat.”

Een sportpark met nationale bekendheid: Nieuw Zuid, de thuishaven van Quick Boys. Vaak betiteld als het mooiste complex van Nederland. Minder bekend en noordelijker gelegen ligt een sportpark dat zeker ook op hoge waardering kan rekenen. De Zanderij, eveneens bespeeld door een vereniging met blauw-witte clubkleuren. De ultramoderne behuizing van fusieclub SV Hillegom heeft misschien niet de ligging en tribuneomvang van Nieuw Zuid, maar is daarom niet minder fraai.

Een kleine tweeënhalf jaar geleden, in november 2011, gingen de leden van Hillegom en Concordia akkoord met de fusie. Een maand later stemde de Hillegomse gemeenteraad in met de plannen voor de herinrichting van de Zanderij. Een kleine zes miljoen euro werd daarvoor gereserveerd. In het eerste seizoen van de fusie was het nog behelpen. Met twee kantines, waarvan die van Hillegom diende als luxe bestuurskamer, was de onderlinge cohesie nog ver te zoeken. Sinds de vernieuwde Zanderij dit seizoen officieel in gebruik werd genomen, loopt iedereen bij SV Hillegom met de borst vooruit.

Gemoedelijk

Acht velden, waarvan drie kunstgras, is SV Hillegom rijk. Pontificaal op het middenterrein staat het schitterende clubgebouw, met een overdekte tribune. Voor een tamelijk grote kantine, over vrijwel de gehele lengte van het gebouw uitgespreid, is de sfeer opvallend gemoedelijk.

Trots doen seniorenpreses Martin Broekhof en jeugdvoorzitter Pim Smits hun verhaal. De twee zijn afkomstig uit verschillende kampen. Broekhof heeft een Concordia-achtergrond, Smits juist een verleden bij Hillegom. Vol passie en eensgezind vertellen ze over hun nieuwe liefde. Ze symboliseren daarmee het soepel verlopen eenwordingsproces. De twee eigenlijke tegenpolen hebben elkaar opvallend gemakkelijk gevonden.

,,Natuurlijk zijn er mensen kritisch geweest en die zijn er nog steeds wel, maar over het algemeen is het zeer soepel gegaan”, zegt Smits. ,,De mannen die op maandagochtend in twee afzonderlijke kantines zaten, hebben nu de grootste lol samen.”

Broekhof: ,,De club heeft er goed aan gedaan om kritische mensen voor werkgroepen te benaderen. Om er zo voor te zorgen dat ze optimaal presteren in plaats van optimaal te vervelen.”

Villa

De prachtige accommodatie heeft bijgedragen aan de snelle eenwording. ,,Vanaf het moment dat ik hier binnenstapte, ben ik verliefd”, zegt Broekhof. ,,Het helpt natuurlijk als je van een eengezinswoning naar een villa gaat.” In elke voetbalkantine zijn wel prijzenkasten en krantenartikelen met successen uit het verleden te vinden. Zo niet aan de Zanderij. ,,Dat is bewust gedaan”, zegt Smits. Om daarmee te onderstrepen dat de blik op de toekomst is gericht.

Bezoekende partijen moeten vaak even met hun ogen knipperen als ze de Zanderij betreden. En omdat het hoofdveld kunstgras als ondergrond heeft, krijgen ook de minder onderlegde voetballers de kans om in een schitterende ambiance te spelen. ,,We krijgen veel complimenten. Wie wil hier nu niet spelen”, vertelt Broekhof, terwijl hij met zijn hand naar het hoofdveld wijst. ,,Bovendien biedt zo’n complex veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld met het organiseren van evenementen. De KNVB heeft al aangeven vaker van de accommodatie gebruik te willen maken.”

Hillegom blijft bij zijn streven om spelers van de hoofdmacht niet te betalen. Paradoxaal is het wel. ,,Ik denk dat wij als een van de weinige verenigingen in de Tweede Klasse niet met wedstrijdpremies werken”, zegt Broekhof. ,,We gaan ook geen spelers werven. Wél willen we door meer te gaan faciliteren stappen maken.”

Ajax-scouts

De focus is vooral gericht op doorstroming vanuit de jeugd. ,,Het jeugdplan zit goed in elkaar”, stelt Smits. ,,We hebben momenteel veel talentvolle jeugd. Bij de E1 staan bijna wekelijks scouts van Ajax langs de lijn. Om die jongens te behouden, moet de jeugd wel hoger gaan spelen. Over vier jaar willen we met de hoogste jeugdteams minimaal Hoofdklasse spelen.”

SV Hillegom zit dus duidelijk in de lift. Een flinke smet zijn de prestaties van de hoofdmacht. Hillegom staat momenteel laatste in 2B. ,,In het eerste seizoen op het nieuwe complex willen we hoe dan ook niet degraderen”, zegt Smits. ,,Het voetbal is prima, maar we verliezen vaak onnodig in de slotfase. We missen een afmaker.” En dan over de rol van Bas Naber: ,,Bas is een goede coach. Zijn trainingen zijn fantastisch. We willen graag met hem door, hebben ook niet voor niets verlengd, maar we willen vooral graag erin blijven.”

Tot slot. Waar dient Hillegom over vijf jaar te staan? Broekhof: ,,Ik hoop dat wij dan een stabiele tweedeklasser zijn, met af en toe een uitschieter naar boven. Verder hoop ik dat de mensen over vijf jaar nog steeds betrokken zijn. Nu is het nog makkelijk vanwege het nieuwe complex, maar hopelijk is die herkenning er straks nog steeds.”

Foto: Huub Slingerland

POPULAIRE BERICHTEN