Een zojuist gedegradeerde ploeg die met een staande ovatie het veld verlaat. Dat moet weinig teams uit de sportgeschiedenis gegeven zijn, maar vandaag viel het vv Noordwijk ten deel. De al afgeschreven Noordwijkers leken tegen Ajax uit de dood te herrijzen, maar de moeder aller comebacks kon uiteindelijk niet voltooid worden. De 6-2 zege was niet genoeg om de 6-1 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen.

Toegegeven: het was aanlokkelijk om een snipperdag op te nemen, maar de thuisblijver kreeg uiteindelijk ongelijk. De kleine vijfhonderd supporters die toch naar de Duinwetering waren afgereisd, kregen een ongekende voetbalshow van Noordwijk te zien. Alleen bleef de wederopstanding zonder het gewenste resultaat.

Noordwijk-coach Robbert de Ruiter was dinsdagavond op de Amsterdamse Toekomst stellig. Zijn ploeg was zojuist gedegradeerd naar de Hoofdklasse. Een 6-1 nederlaag goedmaken, dat was onmogelijk. Dromen zijn bedrog, zou Marco Borsato gezongen hebben.

De Ruiter wenste in ieder geval met opgeheven hoofd het hoogste amateurniveau te verlaten. En dus instrueerde de Woerdenaar zijn ploeg vanaf minuut één in de hoogste versnelling en vol op de aanval te spelen.

Vrouwe Fortuna

Het kan verkeren. Waar dinsdag alles tegenzat en in het Noordwijk-kamp zelfs van de Wet van Murphy werd gesproken, zat het nu mee. Al na twee minuten pegelde Stefan Mertens de openingstreffer binnen. Een minuut later raakte Ajax de paal. Je zag het de Noordwijk-fans denken. Zou Vrouwe Fortuna nu op hun hand zijn?

Het trotse Ajax werd in de eerste helft compleet overlopen. De Amsterdammers wisten niet waar ze het zoeken moesten. De dinsdag levensgevaarlijke Dennis Kaars werd aan banden gelegd door de ijzersterke Bryan Brocker. Marcel Akerboom heerste in zijn laatste wedstrijd als voetballer voor de defensie, samen met Bob Hoogkamer. De onverzettelijke Emiel Wendt speelde uitstekend als aanvalsleider en Maik van Zanten leek wel van elastiek, zo soepel manoeuvreerde hij zich steeds langs zijn directe tegenstander. Het stond bij rust 3-0 voor Noordwijk, maar 6-0 had ook niet onlogisch geweest.

De absolute hoofdrol was weggelegd voor Maurits Splinter. De middenvelder voerde een huzarenstukje op door met drie rake vrije trappen de stand hoogstpersoonlijk naar 4-0 te tillen. Plots had Noordwijk nog maar één goal nodig voor een verlenging. Als een donderslag bij heldere hemel kwam de 4-1 van Danso.

Rode lap

Toch liet Noordwijk zich niet kennen. Een minuut later, een kwartier voor tijd, ging de bal op de stip. Wie anders dan Splinter greep de buitenkans aan en tilde zijn totaal naar vier. Noordwijk bleef vol overgave jagen op doelpunten. Alsof er een rode lap in het Ajax-doel hing, zo renden de Noordwijkers als stieren naar voren. Doelman Mustapha Amezrine speelde als een soort van vliegende keep op de eigen middenlijn.

Het leek gedaan, toen Brocker in de negentigste speelminuut de bal in eigen doel werkte. Een minuut later lag de 6-2 van Wijnalda alweer in de touwen. Alsof de Dolle Dwaze Dagen van de Bijenkorf al begonnen waren, het kon niet op. Diep in blessuretijd kreeg Faouzi de mogelijkheid om zich onsterfelijk te maken. De spits schoot van dichtbij hoog over. Het laatste fluitsignaal maakte een einde aan de Noordwijkse droom. Degradatie werd een feit, maar desondanks werden de spelers op een staande ovatie getrakteerd.

,,We hebben gestreden als leeuwen”, zei hoofdrolspeler Splinter. ,,Ik ben ongelooflijk trots op de jongens. We hebben vanaf minuut een fantastisch gespeeld. Het grote verschil met dinsdag was dat onze vaste mandekker, Brocker, meedeed en die Kaars helemaal uit de wedstrijd speelde.”

,,Het is jammer dat het zo afloopt”, stelde Wendt. ,,We wilden ieder kwartier een goal maken en lagen bij rust op schema. De kleine kans die we hadden, wilden we met beide handen aangrijpen. In de tweede helft moesten we ruimtes laten. Daardoor viel ook die 4-1, we waren teveel naar voren gericht. Deze prestatie was van grote klasse. Het is enorm jammer dat we gedegradeerd zijn, maar we doen dat wel met opgeheven hoofd.”