Hij nam afgelopen zaterdag de heldenrol voor de Ajax (ama.) op zich door twee penalty’s te keren in de nacompetitie tegen Ter Leede. Het had weinig gescheeld of Stephan Veenboer dit jaar bij Katwijk gespeeld, maar helaas voor de Sassenheimers stond hij zaterdag bij de amateurs van Ajax op het doel. Wat voor keeper is de ‘beul van Ter Leede’ eigenlijk, hoe beleeft hij zijn eerste seizoen bij de Amsterdammers en heeft hij spijt van zijn keuze nu hij de successen van de Katwijkers ziet?

Afgelopen zomer kon hij  dus naar de oranjehemden toe. Die overgang ging niet door vanwege zijn werk en zijn gezinssituatie, met een dochtertje van vijf jaar oud heeft. Hoe denkt hij daar nu over? „Ik merkte op een gegeven moment aan mezelf dat ik het niet kon gaan combineren. Ik stond er destijds, en nu nog steeds, niet met de volle honderd procent achter. De tijd dat ik aan het reizen was naar Katwijk, kon ik ook bij mijn dochter zijn. Het was geen sportieve keuze, maar eentje met het verstand.”

Veenboer kwam in beeld bij de Katwijkers doordat hij goede contacten en ervaringen onderhield met de twee trainers die er toen zaten. „Ik heb zelf bij Telstar gespeeld met Johan Plat. Dick Schreuder zat toen in Engeland bij Barnet. Er was toen sprake van dat ik daar ook naartoe zou gaan, maar die club was toen gedegradeerd. Daardoor ging de hele Nederlandse enclave weg en ging ik daar ook niet meer naartoe.”

,,Ik mis misschien de grote entourage en natuurlijk denk je er wel eens over na hoe dat had geweest.”

De oud-keeper van onder meer Telstar en Almere City stond op een gegeven moment voor een belangrijke keuze in zijn leven. „Tot mijn 27ste heb ik altijd alleen maar gevoetbald en daar leefde ik ook voor. Maar op een gegeven moment moet je ook gaan denken aan je maatschappelijke carrière en je gezin. Ik kreeg een vaste baan als chauffeur en dan kan je niet meer de hele tijd op voetbal gericht zijn. Dat was voor mij wel even zoeken moet ik zeggen, maar dat gaat nu goed. Daarom heb ik ook nee gezegd tegen Katwijk.”

Hoe kijkt de inmiddels 31-jarige keeper naar de successen die dit seizoen zijn behaald door de Katwijkers? „Dat is alleen maar mooi. Laten we wel wezen: Katwijk is gewoon de grootste amateurclub van Nederland. Ik mis misschien de grote entourage en natuurlijk denk je er wel is over na hoe dat had geweest, maar als ik het afweeg met de dingen die ik er voor zou op moeten geven, dan ben ik blij dat ik voor de Amsterdamse ploeg heb gekozen.”

,,Of je nou Hoofdklasse of Tweede Divisie speelt: de liefde voor het spelletje blijft.”

Veenboer heeft dus met zijn volle verstand gekozen voor Ajax en daar heeft hij geen spijt van. Dat hij tegen Ter Leede de held van de middag werd vond hij naar eigen zeggen puur geluk, aangezien penalty’s altijd een loterij zijn. „Ik kan ook vijf keer in de verkeerde hoek duiken en dan ben ik nergens te vinden. Als keeper moet je wel een beetje snel zijn met dit soort situaties, maar dat is dan ook het enige waardoor ik kan zeggen dat het geen toeval is.”  

Met een leuke groep worden er dit seizoen successen behaald in Amsterdam . „Ik ben er dit seizoen al vanaf het begin bij geweest. We hebben dit met zijn allen gedaan. Of je nou Tweede Divisie of Hoofdklasse speelt, de liefde voor het spelletje blijft. Voor mij als keeper blijft het natuurlijk ook hetzelfde. Ik moet namelijk simpel gezegd ballen tegen houden. We hebben een leuke groep met veel jonge jongens, dus ik heb het hartstikke naar mijn zin.”

Neuer
Ook de speelstijl van de rood-witten ligt hem wel. Als hij zichzelf als een soort keeper moet typeren ‘Neuer’, maar dan een mindere versie daarvan. „Jullie hebben een hele andere ploeg gezien, maar normaal spelen wij ook zoals Ter Leede. We spelen heel hoog met veel druk naar voren en daardoor kan ik veel mijn doel uitkomen. Daarom ligt deze speelstijl mij ook wel. Ik ben een attractieve keeper, met veel rennen en vliegen. Ik leg veel risico in het spelletje, daar houd ik van.”

Tekst: Roy van der Meij

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Driemaal is scheepsrecht voor vergulde Assink: ,,Rust en stabiliteit”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)