Ondanks een lange tijd soevereine uitgangspositie is promotie uitgebleven bij Teylingen. Nadat eerder het kampioenschap op doelsaldo werd misgelopen, ging het zaterdag direct mis in de nacompetitie tegen BSC ’68. Dat betekent uithuilen en opnieuw beginnen, een gezegde dat zowel letterlijk als figuurlijk van toepassing is. Sterkhouders en routiniers Mark van der Vlugt (37), Martin van Eeuwijk (34) en Tom van der Vlugt (33) hebben namelijk aangegeven te gaan stoppen.

Van het drietal is Van Eeuwijk (zie headerfoto) de grootste naam. De balvirtuoos maakte naam op het hoogste amateurniveau bij FC Lisse, Katwijk, Rijnsburgse Boys en Quick Boys. Wrang voor hem was dat een gemiste strafschop een flinke wissel op zijn laatste wedstrijd trok. Met name omdat het een misser (schot op de paal bij een 1-1-stand) met grote gevolgen was.

“Jammer dat het zo eindigt, ik had graag mooier afgesloten”, baalde de linkspoot. “Onze doelstelling was om te promoveren. We hebben er wel keihard voor gevochten, maar het is niet onze kant opgevallen.”

Van Eeuwijk stopt met veldvoetbal om zich volledig te kunnen gaan focussen op de zaal. “Ik wil niet nog een jaar de arbeid leveren van doordeweeks trainen en dan vrijdag en zaterdag spelen. Dat is gewoon teveel.” De aanvallende middenvelder speelt in de zaal bij eredivisionist FC Marlène.

Meeste wedstrijden in Teylingen 1
Ook voor ‘Mister Teylingen’ wordt het einde verhaal wat betreft spelen in de hoofdmacht. Mark van der Vlugt neemt afscheid met 402 duels in Teylingen 1, waarmee hij op het hoogste schavot staat in de Wall of Fame. “Vanaf het moment dat ze het bij zijn gaan houden sta ik bovenaan”, vertelt de verdediger annex middenvelder met een brede glimlach. “Het schijnt dat mijn oom Peter er meer heeft gespeeld, zo ergens tussen de 400 en 500. Maar daar zijn geen officiële cijfers van.”

Dat hij het nu voor gezien houdt, heeft met zijn gezinssituatie te maken. “Ik had sowieso voor het seizoen al gezegd dat ik het een jaartje zou aankijken. En sowieso niet zou zeggen voor hoe lang het zou zijn. Maar er komt een derde aan, dus het wordt pittig zat thuis. Dat is de voornaamste reden eigenlijk.”

Mark van der Vlugt droeg op een seizoen FC Lisse na altijd het roodzwart van Teylingen

Het afscheid moeten nemen zonder promotie zat Van der Vlugt wel diep. “Hoe we zijn geëindigd, dat is gewoon echt een nachtmerrie. Het leek in de competitie tot vijf of zes wedstrijden voor het einde vlekkeloos te gaan: we stonden zeven punten voor. En nu gaat het vandaag ook fout. Een gemiste penalty, een bal op de lat, twee klutsballen van dicht bij die er niet in gaan…Ongelooflijk.”

Volgend seizoen sluit Van der Vlugt weer aan bij Teylingen 4, het vriendenelftal waar oudste broer Bob (385 duels in het eerste) ook deel van uitmaakt. En ook Tom van der Vlugt zal aan de spelerslijst van dat team worden toegevoegd.

Een optelsom
Ondanks acht goals van hem in de laatste twee wedstrijden zei ook Tom met een kater afscheid te nemen. “We gingen ervan uit dat we kampioen zouden worden. Als je het dan weggeeft tegen MMO, Warmunda en SJZ en uiteindelijk ook in de eerste wedstrijd van de nacompetitie, dan is dat extra zuur.”

Dat hij afzwaait, noemde de jongste Van der Vlugt ‘een optelsommetje’. “Gezinnetje, werk ook”, somde Van der Vlugt op. “Ik moet zeggen dat het afgelopen seizoen qua blessures, op lichamelijk vlak, ook tegen is gaan zitten.”

Tom van der Vlugt was naast Teylingen ook actief voor Noordwijk en Ter Leede

Er is hem nog wel aangeboden om mee te blijven trainen en in geval van nood standby te staan. Dat laatste is bespreekbaar, al doet Van der Vlugt het liefst echt een aantal stappen terug. “Natuurlijk wil je het liefst zo hoog mogelijk voetballen, zeker bij Teylingen. Maar andere jongens moeten ook de kans krijgen. Nu ik door werk minder kan gaan trainen, kun je het niet maken om mij op te stellen. Dan moeten jongens spelen die wél twee keer trainen. Die wil ik niet in de weg zitten.”

Vis en Postma sluiten aan
Tegenover het stoppen van de drie ervaren krachten staat de komst van Pepijn Vis (Warmunda) en Boris Postma (FC Lisse), liet trainer Rob Jonkman weten. Hoewel zijn selectie volgend seizoen een beduidend jongere gemiddelde leeftijd heeft, ziet de coach het positief in.

“Het is misschien ook wel goed. We hadden het plan om binnen een jaar te promoveren. Dat is vandaag helaas niet gelukt, maar volgend seizoen gaan we met jonge, enthousiaste jongens aan de slag en kijken we gewoon hoe ver we gaan komen.”

Foto’s: Peer Compeer

Lees ook: Teylingen verliest na verlenging en ziet promotiedroom eindigen
Check ook: Jonkman (Teylingen): “Dit moeten we wel even een plekje geven


POPULAIRE BERICHTEN