Martijn le Congé is dit seizoen in competitie foutloos vanaf elf meter door vijf rake strafschoppen. Met nog twee velddoelpunten daarbij opgeteld staat het totaal van de aanvoerder van Noordwijk op zeven in de Hoofdklasse. De verdedigende middenvelder volgt in het Topscorersklassement zijn ploeggenoten Emiel Wendt (8) en Tjeerd Westdijk (11) op kleine afstand.

,,Emiel (Wendt, red.) zei laatst tegen mij dat hij zich niet meer zou laten vallen binnen de zestien”, knipoogt Le Congé. ,,We lopen elkaar af en toe te plagen, want er is onderling toch een soort van strijd wie de meeste doelpunten maakt. Zoals afgelopen zaterdag tegen FC ‘s-Gravenzande. Ondanks de flinke nederlaag scoorden Tjeerd (Westdijk, red.) en ik, maar Emiel bleef droog. Het topscorersklassement wordt door ons allen veel gevolgd.”

Ei
De 30-jarige mandekker is aan zijn derde seizoen bezig op de Duinwetering. Onder de nieuwe trainer Kees Zethof heeft hij een nieuwe rol gekregen in het team. ,,Ik ben sinds de zomer aanvoerder en sta nu als verdedigende middenvelder opgesteld”, vertelt Le Congé. ,,Daar voel ik mij veel prettiger bij. De afgelopen twee seizoenen stond ik vaak centraal achterin, maar op die positie kon ik m’n ‘ei’ niet kwijt.”

,We laten niet meer zien dat we kampioenswaardig zijn en hebben duidelijk nog veel te leren.”

Naar eigen zeggen is hij van nature een loper. ,,Ik vond er achterin af en toe niets aan. Ik wilde naar voren. Daar heb ik vroeger in het verleden ook wel gestaan. In de jeugd van Feyenoord speelde ik bijvoorbeeld als rechtermiddenvelder of later heb ik ook nog achter de spitsen gespeeld. Daarom is deze positie beter voor mij, maar liever zou ik nog dieper spelen. Maar we hebben daar natuurlijk al goede spelers staan.”

Leiderschap
Een nieuwe rol dus voor Le Congé, die de opvolger is van Stefano Goncalves als aanvoerder. ,,Eigenlijk is er niet veel veranderd. Ik kon vrij makkelijk het aanvoerderschap van Stefano (Goncalves, red.) voortzetten. Emiel had ook net zo goed aanvoerder kunnen worden, maar de meeste spelers kozen voor mij. Gezien mijn leeftijd heb ik al behoorlijk wat leiderschap in het veld, dus het ook wel logisch.”

De routinier toont zich niet alleen belangrijk als leider van Noordwijk, maar ook met zijn doelpunten, vooral vanaf elf meter. ,,Tja, het waren geen spannende pingels bij een gelijke stand ofzo. Nee, het waren vaak strafschoppen om de voorsprong uit te breiden. Ook belangrijk, maar niet waar veel spanning op staat. Het gaat mij tot nu toe goed af die strafschoppen. Aan het begin van het seizoen was ik niet eens eerste keuze, maar nadat Thomas Reynaers gelijk zijn eerste penalty miste tegen SteDoCo mocht ik het proberen.”

,,Je hoort dan supporters daar roepen: ‘succes koop je niet’.”

Met Noordwijk, de koploper in de Hoofdklasse A, kent hij een uitstekend seizoen ondanks twee nederlagen op rij. Voor Le Congé dreunt de 6-3 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen zijn oude ploeg FC ‘s-Gravenzande nog steeds na. ,,Ik heb daar één jaar gespeeld in het seizoen 2014/15, dus ik ken daar nog wel veel mensen.”

,,Ik ben daar destijds weggegaan om op een hoger niveau te spelen, dan is pijnlijk om er zo af te gaan. Je hoort dan supporters daar roepen: ‘succes koop je niet’. Toch gun ik ze alle succes toe, ‘s-Gravenzande doet het ieder jaar beter.”

,,Het loopt de laatste weken niet lekker bij ons”, vervolgt de ervaren speler. ,,We laten niet meer zien dat we kampioenswaardig zijn en hebben duidelijk nog veel te leren. Maar feit is wel dat we nog steeds goed voor staan. De laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Jodan Boys moet gewoon worden geworden. Misschien moet iemand desnoods maar een penalty versieren.”

Archieffoto: Ron van der Linden

Lees ook: ‘Nieuwe krabbel zorgt niet voor natuurlijke doping in ‘s-Gravenzande’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)