In een gemoedelijk onderonsje met Bart Freke kwam Edo Knol zaterdagmiddag het veld op lopen aan de start van de oefenwedstrijd van zijn Rijnsburgse Boys tegen vv Noordwijk. Uit z’n voorkomen straalde rust en geluk uit. Alsof hij al jaren het zwart-gele shirt droeg van de tweededivisionist. 

Onverstoorbaar bleef Knol zijn taak uitvoeren op de middelste linie van de Rijnsburgers toen ze in de oefenwedstrijd al rap tegen een 1-0 achterstand aankeken na een hoogstandje van Noordwijker Sabir Achefay. Hoewel het een vriendschappelijk treffen betrof was het voor beide elftallen de generale repetitie voor de start van het KNVB-bekertoernooi aankomende zaterdag. En dus wilde de streekgenoten hun beste beentje voor zetten.

Actieve houding
Rijnsburgse Boys slaagde daar uiteindelijk het beste in, met in Knol een onvermoeibare controleur op het middenveld. De ploeg van Wilfred van Leeuwen won in Noordwijk met 1-4. Een fijn gegeven, niet meer dan dat. Het belangrijkste was vooral om weer een stap te maken in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Want klaar, dat is Rijnsburgse Boys nog niet helemaal. Zo sprak Van Leeuwen na afloop.

,,Dat we er nog niet klaar voor zijn geeft ook niet. Het is een proces dat zich constant voortzet. Wanneer je team er klaar voor is, dat weet je nooit. De bedoeling is dat het team altijd gaat voor de winst. Niet vanuit een afwachtende houding, maar een actieve houding.”

,,Het moeilijkste voor een trainer is om jongens op de bank te zetten die ook drie keer in de week de ballen uit hun broek trainen.”

Over ‘het proces’ bleef Van Leeuwen relatief cryptisch. Over de keuzes die hij met de komst van Knol op het middenveld kan maken, was hij iets duidelijker. Want niet alleen Knol aast op een plekje op de middelste linie van de Rijnsburgers, maar ook nieuwkomers Bram Ros en Jeroen Spruijt willen bovenaan op het lijstje staan bij Van Leeuwen. Daarnaast speelde de coach uit Sassenheim zaterdag met bekende namen als Joël Tillema en Wesley Goeman op het middenveld.

In gesprek
,,We hebben aardig wat keuzes, maar dat hebben we ook bewust gedaan. Dat is goed voor de diversiteit. Allemaal dezelfde types op het middenveld is niet goed.” Nu is het aan de trainer om tot de juiste formatie te komen.

,,Als trainer ben je altijd bezig met keuzes maken, dat gaat het hele jaar door, bijvoorbeeld ook met je scouting. Het moeilijkste voor een trainer is om jongens op de bank te zetten die ook drie keer in de week de ballen uit hun broek trainen. Maar daar moet je als speler en trainer mee om kunnen gaan. Als je er maar over in gesprek blijft met elkaar.”

Als het aan Knol ligt, wordt hij in ieder geval verkozen tot vaste basisklant in het keurkorps van Van Leeuwen. De voetballer kwam afgelopen zomer over van Telstar. ,,In de eerste weken laat je alles een beetje op je afkomen. Een nieuwe omgeving, nieuwe spelers”, legt de nieuwkomer uit.

De ambitie is duidelijk. Knol is niet gekomen voor de breedte of een plekje op de bank. Het veld op Sportpark Middelmors moet zijn terrein worden. ,,Ik wil altijd voetballen. Maar daar zal ik ook keihard voor moeten strijden. Tot nu toe gaat de voorbereiding lekker. Er staat een complete groep. Nu wil ik wedstrijd voor wedstrijd bekijken waartoe we in staat zijn.”

,,Zo groot is het verschil ook niet met Telstar.”

Hoewel Knol zo aan het begin van de competitie nog niet het achterste van z’n tong wil laten zien over de Rijnsburgse ambities, lijkt de aanpassing van het profvoetbal bij Telstar, naar het amateurvoetbal in Rijnsburg hem relatief makkelijk af te gaan. De 23-jarige voetballer uit Velserbroek gooide, nadat hij geen toekomst meer had in IJmuiden, het roer om. De middenvelder koos voor het amateurvoetbal en een maatschappelijke carrière.

,,Zo groot is het verschil ook niet met Telstar. Zoals de dingen geregeld worden bij Rijnsburgse Boys, is echt perfect. Als speler heb je hier niks te klagen. Het is een hartstikke grote club. Dat zie je aan de faciliteiten en de supporters.”

,,Mijn levensstijl is alleen wat anders geworden. Het is nu drie avonden in de week trainen in plaats van elke dag op het veld staan. Ik heb alles op een rijtje, alles opgepakt. De verandering in mijn leven vergaat me prima nu.”

KNVB-beker
Komende zaterdag begint het seizoen echt voor de Rijnsburgers met de KNVB-bekerwedstrijd tegen de amateurs van Ajax. ,,Die telt gelijk mee. We gaan knijterhard knokken om het hoofdtoernooi te bereiken. We hebben er de hele voorbereiding naartoe gewerkt. We zijn er klaar voor.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Oefenduels: dit was het weekend’POPULAIRE BERICHTEN