De Tweede Divisie is dit seizoen spannender dan ooit. Nog zes ploegen maken kans op de titel. Koploper is HHC Hardenberg dat komende zaterdag op bezoek gaat op De Krom. Bij winst kan Katwijk de koppositie zelfs overnemen. De oranjehemden zijn de laatste weken bezig aan een goede reeks.

,,Het gaat soms wat stroef, maar in deze fase tellen de punten”, weet aanvoerder Robbert Susan (32). ,,Het is degelijk. We geven weinig kansen weg de laatste tijd.”

Dat is anders dan voor de winterstop, toen de ploeg een slechte reeks kende. Even leek een nieuwe titel ver weg, maar de achterstand is ondertussen nog maar twee punten. ,,Iedereen had AFC ook al afgeschreven. Het is een rare competitie. Niemand steekt erbovenuit. Allemaal laten we punten liggen tegen andere ploegen. Zelfs Rijnsburg kan gewoon kampioen worden.”

De topper van morgen tussen de nummers één en drie is daarin niet beslissend, denkt de middenvelder. ,,Maar wel belangrijk. Vanaf nu zijn het allemaal finales. Het is vooral zaak dat je niet teveel ploegen boven je laat komen. Anders word je teveel afhankelijk. Je kan best nog wat goedmaken, maar deze maand is daarin wel doorslaggevend. Het is aan of afhaken.”

De heenwedstrijd leverde voor Susan en co een 2-1 overwinning op. Duels tegen Hardenberg zijn altijd spannend. Wie herinnert zich niet in 2016 de laatste speelronde in de Topklasse toen Hardenberg in Katwijk won en zo een kampioenschap in rook liet opgaan. Susan weet het nog als de dag van gisteren.

,,Zeker. Daar word ik liever niet aan herinnerd”, lacht hij. ,,Maar zij willen ook altijd voetballen en dat is fijn. Een goede ploeg die geen zwakke plekken heeft. Mooi publiek ook. Spelers onderling gaan ook goed met elkaar om. Thuis zakten ze wel erg veel in, vond ik. De laatste weken geven ze weer vol druk vooruit. Dat verwacht ik nu ook. Die andere tactiek hielp ze thuis ook niet, he.”

Katwijk beschikt over een fitte selectie en dat is ook weleens anders geweest. ,,De trainer moet keuzes maken. We hebben veel kleine blessures gehad. Altijd wel wat mensen moeten missen. Dat is ons spel ook niet altijd ten goede gekomen. Automatismen komen de laatste tijd weer terug. Ik heb ook al zes duels gemist. Dat is voor mij doen veel”, aldus de man die toch alweer zeven goals maakte en ook dit seizoen weer van grote waarde is.

Onvermoeibaar als aanjager en beslissend als het nodig is. Kijk maar naar de kopbal tegen IJsselmeervogels of twee treffers tegen Noordwijk.

,,Ik denk dat ik best goed draai. Al blijf ik dat lastig vinden om te zeggen over mezelf. Ik probeer jongens mee te nemen in het groepsgevoel. De sfeer is goed, daar ben ik veel mee bezig. Ook met jongens die net er buiten vallen. We zijn een team, niet van elf maar van achttien.”

Susan, de man die Katwijk altijd trouw bleef, ook in mindere tijden, geniet nog altijd van het spel. Al sloeg hij de nodige aanbiedingen af in de loop der jaren. ,,Maar daar heb ik het nooit voor gedaan. Ik weet wat ik bij Katwijk heb, en we waren er altijd zo uit. Vastigheid is heel wat waard, vind ik. Dat zie je weinig meer. Kevin Winter vind ik een mooi voorbeeld. Bart Freke. Jongens met een enorme staat van dienst bij een club. Dat is zeldzaam geworden.”

Toch nadert langzaam maar zeker ook het einde van zijn loopbaan op het allerhoogste niveau, weet de man uit Oegstgeest. ,,Ik denk dat ik dit nog wel een of twee jaar wil doen. Daarna moet je kijken of het fysiek nog kan opbrengen. Daar heb ik altijd geluk mee gehad. En als we dit jaar al die zesde ster pakken met de club, dan stop ik gelijk. Grapje.”

Foto: Kees Jonker

Lees ook: Hoe is het met: Roel de Goede

 

POPULAIRE BERICHTEN