Iedereen weet hoe het gaat met verhalen in de overlevering. Die worden naarmate jaren en decennia verstrijken steeds heroïscher en heldhaftiger (verteld). Grote kans dat er later vof gesproken gaat worden over de comeback van SV Hillegom tegen TOGB. De ploeg van Bas Naber toonde zich veerkrachtig door van een 1-3-achterstand terug te komen en uiteindelijk na verlenging met 5-3 te winnen. Mensen met een verhoogde hartslag werd geen plezier gedaan, terwijl het eigenlijk een rustige middag had kunnen en misschien wel moeten zijn. Maar voor het verhaal was deze ontknoping, met alles erop en eraan, natuurlijk veel mooier. 

SV Hillegom-spits Nick van Staveren telde er in zijn enthousiasme dertig. Dat was wat aan de hoge kant, maar dat Hillegom tegen TOGB kans op kans stapelde was absoluut waar. En dat de withemden er nogal slordig mee omsprongen was het understatement van de middag.

Maar uiteindelijk kwam alles goed voor Hillegom en kreeg het geen dure rekening gepresenteerd voor het missen van al die kansen. Er was een brede grijns bij iedereen die de jonge fusievereniging een warm hart toedraagt. De club gaat voor het tweede seizoen op rij een niveau hogerop. Waar het kampioenschap in 3A wellicht nog als een verplicht nummertje werd beschouwd, mag de nieuwe promotie een kunststukje heten.

Titel                     De spelers van TOGB druipen teleurgesteld af, op de achtergrond viert Hillegom feest

Eenmaal terug in de Tweede Klasse deed SV Hillegom lange tijd mee in de titelrace. Uiteindelijk werd afgehaakt na het verlies tegen directe concurrent Laakkwartier. Coach Naber was teleurgesteld dat zijn ploeg uitgerekend op het moment suprême niet thuisgaf. Die fout maakte zijn ploeg tegen TOGB niet nogmaals. ,,Ik denk dat we qua voetbal één van onze beste wedstrijden van het seizoen hebben gespeeld”, stelde spits Nick van Staveren. ,,Alleen een stukje rendement ontbrak.”

SV Hillegom scoorde uiteindelijk vijf goals, maar had met gemak dubbele cijfers kunnen halen. De ene kans was nog mooier dan de ander. Het begon al direct met die enorme mogelijkheid voor Aidan Ryan die na een sublieme aanname vrij mocht aanleggen, maar onrustig over schoot.

TOGB was op voorhand een ploeg waarvan veel werd verwacht, vooral vanwege de sensationele comeback tegen Kocatepe. De ploeg uit Berkel en Rodenrijs kon tegen Hillegom echter niet imponeren. Het enige aspect wat tot de verbeelding sprak was het hoge rendement: drie kansen leverden aanvankelijk ook drie goals op. Een honderd procent score.

Nick                   Jeroen Dedel (16) en Nick van Staveren gaan het luchtduel met de keeper van TOGB aan

SV Hillegom was heer en meester, maar weigerde het overwicht in de score te vertalen. Jeroen Dedel tekende met de punt van zijn schoen voor de 1-1. Fraai was ook de 1-2 van TOGB. Op aangeven van Jim Havenaar (volgend seizoen FC Rijnvogels) tekende Vince Luyken voor de 1-2.

Het tweede bedrijf startte hetzelfde als de eerste helft: met een kans voor Hillegom. Van Staveren liet ‘m onbenut. Ja, het leek zo’n wedstrijd te worden. Zeker toen TOGB uit een corner een 1-3-voorsprong nam. Cruciaal was het snelle antwoord van SV Hillegom. Nog geen minuut werkte Peter van Leeuwen van dichtbij de 2-3 binnen. Die goal riekte naar buitenspel, maar niemand bij Hillegom maalde erom. Dit was wat de ploeg nodig had.

SV Hillegom had het momentum te pakken en kreeg loon naar werken. Uit een schitterende voorzet van Dedel kopte Van Staveren de 3-3 binnen. Even leek het erop dat Hillegom het al in de reguliere speeltijd zou beslissen. TOGB’er Dane Oost kreeg rood en Dedel raakte de paal.

Dedel             Een sleutelmoment in de wedstrijd: Peter van Leeuwen werkt op de doellijn de 2-3 binnen

Het draaide uit op een verlenging, waarin het conditionele aspect een stevig woordje meepraatte. Bij bosjes vielen de spelers met kramp om. SV Hillegom had het numerieke overtal en buitte dat al snel uit. Invaller Mustafa Onderoglu schoot de verlossende 4-3 binnen, vrijwel direct gevolgd door de 5-3 van Van Staveren. TOGB was geknakt en legde Hillegom vervolgens geen strobreed meer in de weg. Maar zelfs toen de winst binnen was, bleef de ploeg kansen missen. Zonder overdrijven kreeg Hillegom alleen al in de verlenging tien opgelegde kansen.

,,Ja, het afronden was niet best”, stelde Van Staveren. ,,Maar wat maakt het uit? We hebben verder een goede pot gespeeld en het belangrijkste is dat we volgend seizoen naar de Eerste Klasse gaan. Helemaal goud! Ik hoop dat we lang op dat niveau mogen blijven spelen.”

De spits noemde twee momenten in de wedstrijd cruciaal. ,,Het was belangrijk dat we na hun 1-3 meteen de 2-3 maakten. Daardoor kwam het vertrouwen en geloof terug. En die rode kaart is ook een kantelpunt geweest. Dan zie je dat wij een ploeg zijn die daar meteen korte metten mee maken. Wat een fantastische dag! Als je ziet hoeveel Hillegom-supporters er waren, en er achter het doel van TOGB een groot feest van maakten, is dat schitterend. En op de club worden we, denk ik, ook nog wel opgewacht door 400 of 500 man. Het wordt een groot feest, eentje dat tot in de late uurtjes doorgaat.”

TOGB – Hillegom 3-5 (2-1): Vermeulen 1-0. Dedel 1-1, Luyken 2-1, Hilkemeijer 3-1, Van Leeuwen 3-2, Van Staveren 3-3, Onderoglu 4-3. Van Staveren 5-3.

Bijzonderheden: 87. Dane Oost (rood)

Hillegom: Ruigrok, Van Saase, De Groot, Van der Neut, Van Leeuwen (76. Onderoglu), van der Paard, Pijpers (60. Mike Sobhi), Maitan, Ryan, van Staveren (110. Van den Berg), Dedel.

Foto’s: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO