In de winter van 2018 kwam Vincent Tel als onbekende jongen bij vv Katwijk terecht. De destijds 19-jarige middenvelder annex verdediger had net 3,5 jaar in de jeugdopleiding van NEC gezeten en was op zoek naar een club in de Tweede Divisie. Die vond hij bij de Katwijkers, maar mede door een blessure kon hij nooit laten zien wat hij waard was. Maar de inwoner uit Alphen aan den Rijn gaf niet op. Hij wilde per se nog een keer slagen in de Tweede Divisie. Die uitdaging vond hij bij Rijnsburgse Boys.

„Nadat ik net in Katwijk terecht was gekomen, vertrok Dick Schreuder naar Philadelphia Union. Dat vond ik eerlijk gezegd wel jammer, want hij gaf mij veel vertrouwen. Jack van den Berg werd de nieuwe coach, maar precies op dat moment raakte ik vier weken geblesseerd. Een cruciale periode, want met een nieuwe trainer moest iedereen zich natuurlijk opnieuw bewijzen. De ploeg draaide goed, we stonden bovenaan en Jack had weinig reden om te wisselen.’’

,,Dat voelde alsof ik twee stappen terugdeed.’’

Zo werd dat verhaal geen succes. De jongeling kwam amper in de plannen voor van Van den Berg. Tel raakte geblesseerd op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats. Daarom nam hij de Katwijkers ook nooit wat kwalijk. Daarnaast moest hij wennen om in de Bollenstreek te aarden. 

„Ik speelde mijn hele jeugd met jonge jongens, maar opeens kwam ik als 19-jarige voetballer bij oudere spelers terecht. Ik merkte dat ik tussen echte mannen stond, vooral in de duels. Ook veranderde ik van leefomgeving, want in Nijmegen woonde ik op mezelf. Nu moest ik weer terug om bij mijn ouders in te trekken. Dat voelde alsof ik twee stappen terugdeed.’’

Vooral omdat hij op voetbalgebied ook al op een lager niveau ging spelen. Tel kon voor een langer verblijf op Sportpark De Krom kiezen, maar koos er uiteindelijk voor om zijn heil ergens anders te zoeken. 

Teleurstelling

„Ik had met een aantal clubs contact, onder andere met teams uit Alphen aan den Rijn. Maar Rijnsburgse Boys was degene die als eerste concreet werd. Na een goed gesprek, was ik er wel uit. Ik wilde laten zien dat ik wel degelijk thuishoor in de Tweede Divisie, want ik kreeg bij Katwijk geen kans om me te bewijzen.’’

Eenmaal op Sportpark Middelmors aangekomen moest Tel opnieuw een bittere pil zien te verwerken. Hij werd niet in de A-selectie opgenomen en moest zijn potjes bij het tweede spelen. Dat had de aanwinst zelf niet verwacht, maar Wilfred van Leeuwen had er een duidelijke reden voor. Tel moest het zien te accepteren.

„Bij Jong NEC speelde ik weinig en bij Katwijk stond ik ook amper op het veld. Daarom vond Wilfred dat ik eerst veel minuten moest maken. De bedoeling was dat hij vanuit het tweede elftal mijn kwaliteiten beter kon inschatten.’’

,,Dat helpt mij persoonlijk ook weer vooruit”

Zo kreeg Van Leeuwen een beter beeld van de 20-jarige speler. Dat hielp, want Tel werd in de winterstop overgeheveld naar de A-selectie. Sindsdien viel hij al twee keer in en zit hij beter in zijn vel.

„Er zijn natuurlijk een aantal spelers weggegaan, maar daar zijn ook weer een paar goede versterkingen voor teruggehaald. De sfeer is goed en iedereen straalt weer vertrouwen uit. We presteren beter, dus dat helpt mij persoonlijk ook weer vooruit.”

Beeld
Maar om een vaste basisspeler te worden, moet Tel nog een aantal stappen zetten. Tegelijkertijd heeft hij met Jeffrey Jongeneelen een geduchte concurrent als rechtsbuiten. Al heeft hij in het verleden ook bewezen om op het middenveld uit de voeten te kunnen. Met zijn loopvermogen, diepgang en techniek kan hij het iedere tegenstander lastig maken, maar volgens de jongeling ontbreken er nog een aantal aspecten in zijn spel.

„Ik moet allereerst constanter worden, want in sommige wedstrijden speel ik heel goed en in andere duels laat ik weinig zien. Soms moet ik een betere keuze maken als ik aan de bal ben en mijn omschakeling is nog niet altijd even goed’’, heeft de jongeling een helder beeld van zichzelf.

Lees ook: Achefay: ,,Ik voel me bij Noordwijk net een pleintjesvoetballer”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude