In de winterstop blikken met de regiotrainers terug op de eerste seizoenshelft. In editie dertien is het woord aan Laurens Mouter die met SJC een uitstekende eerste seizoenshelft kende. De ploeg uit Noordwijk bezet de tweede plek in de eerste klasse B op zondag en heeft een achterstand van 4 punten op koploper Magreb ’90. ,,Dit seizoen heeft een aantal spelers echt stappen gezet. En daar plukken we nu de vruchten van.”

Daar zag het op voorhand niet naar uit. Er vertrok een tiental spelers aan de Lageweg – zowel bij één als twee – en daar kwam slechts een handjevol spelers voor terug. ,,Ik had inderdaad gedacht dat we het lastig zouden krijgen. Dat we wellicht alle zeilen bij moesten zetten om er in te blijven. Maar niets bleek minder waar. Kijkend naar vorig jaar zijn we als team echt gegroeid. En we spelen beter voetbal.”

De contouren van het huidige SJC waren vorig jaar al redelijk zichtbaar. ,,We zijn halverwege vorig seizoen met een ander centrum gaan voetballen waardoor er meer voetbal in de ploeg kwam. Daarbij hebben we een sterk middenveld; John Hoogeveen (inmiddels 36 jaar) speelt nagenoeg alles en is met zijn ervaring natuurlijk belangrijk. Daarbij kan ik met jongens als Martijn Walter, Bart Zonneveld en Tom van Ruiten veel kanten op. Laatstgenoemde kwam van SV Hillegom en is een prima aanwinst. En voorin zijn Mike van Dam met zijn balvastheid en traptechniek en Dandy Steenvoorden met zijn goals natuurlijk erg belangrijk.”

Acceptatie
Vervolgens geeft de oefenmeester aan dat het voornaamste verschil met vorig jaar vooral zit in de manier waarop men met elkaar omgaat. ,,Je ziet echt dat de jongens elkaar accepteren en daardoor ook veel meer incasseren. Af en toe krijgt iemand weleens een schop op de training. Waar we vorig jaar daar nog lang over moesten praten, worden daar nu veel minder woorden aan vuil gemaakt. Dat zie je ook terug in de wedstrijden. We hebben bijvoorbeeld de afspraak dat we na balverlies direct zeven seconden druk zetten. Dat kan alleen maar als niemand verzaakt. Als dat dan lukt, ben ik een tevreden trainer.”

Naast het werken voor elkaar ziet Mouter zijn ploeg ook vaak goed voetballen. ,,Kijk alleen al naar de uitslagen die we neerzetten. We zijn de vaakst scorende ploeg van de competitie. Vorig jaar hadden we vooral moeite met teams die minder waren dan wij. Nu weten we hoe sterk we zijn en dat we altijd scoren. Dat vertrouwen vertaalt zich daarnaast in beter voetbal.”

Waar gaat het eindigen?
,,Ik vind dat we ons moeten richten op de top drie en een periodetitel. De jongens voelen zich sterk en hebben gezien dat we voor niemand onderdoen. Dan is het wel zaak dat we de ploeg fit en bij elkaar houden. Ook hebben we een behoorlijke kaartenlast. Mijn hele verdediging staat op scherp. Zit dat allemaal mee, dan ben ik heel benieuwd waar we gaan eindigen. Wel weet ik dat ik hier volgend jaar met opgeheven hoofd vertrek. Ik heb al zoveel mooie dingen gezien. Neem bijvoorbeeld de winnende goal tegen Magreb ’90. Als je ziet hoe iedereen daarna uit zijn dak gaat. Echt fantastisch. Daar klopt mijn trainershart voor. Het enige wat ik zag was een berg spelers op elkaar. Die foto zou ik graag krijgen bij mijn afscheid. Want die zegt alles.”

POPULAIRE BERICHTEN