Iets waar geen logische verklaring voor is of wat geen aanwijsbare reden heeft, wil nog wel eens gaan knagen. De slechte serie van Rijnsburgse Boys na de winterstop is zoiets en dat vreet aan middenvelder Joel Tillema. 

Na een wisselende start van het seizoen ging het op De Middelmors op een gegeven moment draaien. Voor de winteronderbreking werden er nog acht wedstrijden op rij  gewonnen, met Tillema als scorende motor op het middenveld. Een terugval als deze, met twee punten uit de laatste zes wedstrijden, had niemand zien aankomen.

,,Het verval is wel heel erg groot. We werden gezien als een ploeg die het Katwijk nog wel eens lastig kon gaan maken. Niemand had dit denk ik verwacht. Dat je dan na zes wedstrijden na de winterstop er zo voor staat. Natuurlijk frustreert dat.”

,,Later in de week zijn we gaan zitten met beelden, om situaties terug te halen en te bespreken.”

De ex-speler van onder meer Spakenburg en Scheveningen wil het tij zo snel mogelijk keren. Geen makkelijke opgave, juist omdat de oorzaak zo lastig te traceren is. ,,Je kan het heel simpel houden en zeggen dat we er te weinig maken en te veel tegen krijgen op dit moment. Alleen dat is te makkelijk en zeker in deze situatie, dan moet je toch echt met elkaar gaan zitten om te praten.”

Dat moment kwam afgelopen week, na de 6-1 nederlaag bij IJsselmeervogels. De ploeg van Pieter Mulder speelde een dramatische tweede helft terwijl er bij rust een 0-1 voorsprong op het Spakenburgse scorebord stond. Frustraties werden na afloop dan ook op tafel gegooid en later in de week werd de wedstrijd nauwkeurig geanalyseerd. ,,Frustraties uitspreken mag, kan en moet soms gewoon. Dat is zaterdag gelukkig ook gedaan. Het had eerder gek geweest, als dat niet zo was geweest. Later in de week zijn we gaan zitten met beelden, om situaties terug te halen en te bespreken.”

Klote
De mindere vorm van de Rijnsburgers doet natuurlijk iedereen met een geel-zwart hart wat. Spelers, supporters, vrijwilligers: iedereen gaat op maandagochtend lekkerder naar zijn werk als z’n cluppie zaterdag iets moois heeft laten zien. ,,Dat is zeker zo. Wat dat betreft zijn het geen leuke weken. Vooral voor de trainer vind ik het ook klote. Hij heeft voor de winterstop geen leuk nieuws gekregen (geen contractverlenging red.). Daar is veel over gezegd en geschreven, wat dat betreft wil ik hem nog wel graag iets moois meegeven.”

Naast dat Tillema zijn oefenmeester dus een passend afscheid gunt, ziet hij ook een andere belangrijke reden om de vormdip zo snel mogelijk de kop in te drukken. ,, We houden de groep voor het grootste gedeelte bij elkaar. We moeten het volgend jaar weer met elkaar gaan doen, dan is het lekker als je straks positief afsluit en straks weer goed kan beginnen.”

,,Iedereen wil niets liever dan vanaf zaterdag weer alles omdraaien”

Het is duidelijk: de drang om te presteren is groot. De snelste weg is via openheid, eerlijkheid en zelfreflectie. ,,Iedereen moet eerlijk tegen zichzelf zijn en goed beoordelen wat er goed gaat of wat er beter kan. Dat doe ik zelf denk ik ook wel. Ik maak dit seizoen dan wel veel goals, maar als ik naar mijn prestaties kijk de afgelopen tijd; ik heb ook mindere wedstrijden gespeeld.”

De eerste kans om daarmee te beginnen dient zich zaterdag weer aan. Rijnsburgse Boys reist af naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen De Dijk, de nummer 15 van de ranglijst. ,,Dat wordt geen makkie. Helaas is op dit moment niks een makkie, maar we werken hard. Iedereen wil niets liever dan vanaf zaterdag weer alles omdraaien.”

Archieffoto: Hans Heemskerk
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)