Kom op de Krom, en zeker niet in een derbyweekend, met de naam Dirk Kuyt aanzetten. Maar wat betreft Koen Tros is een vergelijking met de Katwijkse voormalig international qua carrière-opbouw zeker niet onlogisch. Net als Kuyt in zijn actieve carrière deed, wist Tros zich de afgelopen jaren steeds een stapje verder op te werken. Vijf jaar geleden was hij nog actief in de Tweede Klasse en nu komt uit voor de regerend amateurkampioen. Komende zaterdag speelt Tros bovendien zijn eerste Katwijkse derby, uit bij Quick Boys.

“Ik verras mezelf telkens over de wijze waarop ik me aanpas”, zei Tros in december tegen Voetbaljournaal. Ongewis was toen of het bij Katwijk ook zou lukken. En hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, lijkt het Tros – afgaande op de eerste maanden – ook op de Krom te gaan lukken.

“Het gaat op zich goed. Natuurlijk is het altijd even wennen bij een nieuwe club, maar ik heb me redelijk snel aangepast en tot nu toe alles gespeeld”, vertelt hij. “De laatste wedstrijd was wel minder. Van Spakenburg kregen we een aardige oorwassing.”

Complementair middenveld
Het huidige Katwijkse middenveld lijkt redelijk complementair aan elkaar, iets dat Tros ook beaamt. “Ik denk dat het een goede mix is: Robbert (Susan) die wat aanvallender speelt en veel scoort en Rick (van der Meer) en ik die de restverdediging bewaken en proberen de opbouw te verzorgen. Zo hebben we van alles wat: van voetballend vermogen tot het fysieke aspect en dus ook scorend vermogen.”

Als ‘6’ of ‘8’ komt Tros zelf niet heel veel in scoringspositie. “Ik moet het daarbij vooral hebben van schoten van afstand. Dat is tot nog toe geen succes, maar hopelijk lukt het seizoen wel nog een aantal keer.”

‘Ik merk dat het met steeds betere voetballers om je heen ook vanzelf een stukje makkelijker wordt. Je wordt bijna altijd op het goede moment ingespeeld, met de juiste snelheid ook.’

Bij Katwijk is Tros herenigd met Anthony Correia, ook al zijn trainer bij ODIN ’59. Zijn huidige coach stapte rechtstreeks over naar de Krom, voor Tros was er nog een ‘tussenstap’ bij Kon. HFC. De linkspoot is blij dat hij zich opnieuw mag ontplooien onder de vleugels van Correia

“Ik begon bij BOL in de Tweede Klasse, daarna ben ik steeds een stapje omhoog gegaan en nu speel ik bij een topclub op het hoogste amateurniveau”, vertelt Tros. Wat is zijn recept om zich steeds door te blijven ontwikkelen? “Ik merk dat het met steeds betere voetballers om je heen ook vanzelf een stukje makkelijker wordt. Je wordt bijna altijd op het goede moment ingespeeld, met de juiste snelheid ook. Dat is heerlijk spelen.”

Vrijwel hetzelfde voetbalcv
Tros kwam afgelopen zomer over van Kon. HFC, samen met beste vriend Sietse Brandsma. Dat is geen toeval: de twee hebben nagenoeg dezelfde voetbalachtergrond. Ze braken samen door bij BOL en speelden vervolgens samen bij ODIN ’59, Kon. HFC en nu dus Katwijk. Enige verschil in hun voetbal-cv is dat Brandsma een jaar eerder de overstap maakte vanuit ODIN ’59 naar Kon. HFC.

Hoe bevalt het Brandsma op de Krom? Tros: “Het is, denk ik, een beetje hetzelfde voor hem. Ook voor hem is het een stapje. Maar Sietse scoorde in zijn eerste wedstrijd, dat was lekker voor het zelfvertrouwen, en inmiddels heeft hij de tweede er ook al in liggen. Maar we spelen met een heel nieuwe voorhoede, dat is altijd even wennen.”

In de voorbereiding sprak VIDB met Gertjan Tamerus. De coach van Kon. HFC zei zijn oude pupil in staat te achten twintig goals te maken. Wat vindt Tros van die uitspraak?

“Vanaf de buitenkant is zoiets altijd makkelijk gezegd”, vertelt hij. “Maar met zijn kwaliteiten moet Sietse in staan zijn om er twintig te maken, zeker als we als team in een flow komen. Verder is hij ook een meevoetballende spits, die ook met zijn lengte en doorkopkwaliteiten van waarde kan zijn.”

Vijf of zes titelkandidaten
Katwijk zou dit seizoen een unieke prestatie kunnen leveren door zijn achtste ster (en derde kampioenschap op rij) te veroveren. Is het iets dat leeft binnen de spelersgroep? “Katwijk draait al jaren bovenin mee en is de laatste twee jaar kampioen geworden. Dat zijn mooie dingen. Ik denk dat het vooral leeft onder de supporters. Als spelersgroep kijken we niet te ver vooruit. Er zijn veel goede ploegen in de Tweede Divisie en misschien wel vijf of zes titelkandidaten. Het hangt van veel factoren af of je mee kan gaan doen en je moet ook een beetje geluk hebben.”

Tot slot: wat verwacht Tros van zijn eerste derby en durft hij zich te wagen aan een voorspelling? “Het zal een bijzondere dag worden. En een voorspelling? We gaan vol voor de winst, dat wil ik er graag over zeggen. Dat we heel graag willen is wel duidelijk.”

Lees ook: Prachtige sfeeracties in aanloop naar Quick Boys – Katwijk
Check ook: Tamerus over Katwijk-aanwinst Brandsma: ‘Als dat lukt, dan denk ik zeker dat hij er 20 of 25 kan maken’


POPULAIRE BERICHTEN