Vorig jaar november maakte VIDB na zeven wedstrijden gespeeld te hebben een overzicht waar de regioclubs op dat moment stonden en waar zij moeten eindigen voor lijfsbehoud gezien de versterkte degradatieregeling. Nu, zeven wedstrijden voor het einde, maken we de balans weer op: waar staan de clubs nu en ontlopen ze directe degradatie of nacompetitievoetbal? 

De ledenraad van de KNVB stemde in juni in met een plan om de voetbalpiramide te gaan veranderen. De voetbalbond heeft twee jaar uitgetrokken om de optimale situatie te creëren en zodoende vindt er zowel deze voetbaljaargang (2022-2023) als volgend seizoen vanaf de Eerste Klasse versterkte degradatie plaats. In dit artikel zetten we per competitie op een rijtje wat de uitgangspunten zijn en op welke plek de regioclubs minimaal moeten eindigen.

Eerste Klasse B, zaterdag: Valken ‘68

Valken ’68 is nu al enkele jaren eersteklasser: om ook volgend seizoen op dit niveau actief te zijn, moeten de Valkenburgers minimaal negende worden. De nummers tien en elf gaan de nacompetitie in, terwijl de onderste drie teams van de ranglijst rechtstreeks degraderen.

Valken ’68 heeft zichzelf ten opzichte van onze laatste update uitstekend herpakt. Toen stonden de Valkenburgers namelijk nog op een plek die voor problemen zou zorgen, maar dat is nu verleden tijd. Valken ’68 kan in de laatste fase namelijk omhoog gaan kijken in plaats van rekening te moeten houden met een plek die nacompetitie of degradatie oplevert.

De Valkenburgers staan met een keurige vierde plek ruim boven de streep. De ploeg van Derek van der Plas kent een goed seizoen en kan in de laatste fase van de competitie proberen een nacompetitieticket voor promotie naar de Vierde Divisie te bemachtigen.

4. Valken ’68 19-34

Eerste ploeg onder de streep:
10. Nootdorp 19-24

Nacompetitie: 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Eerste Klasse A, zondag: SV Hillegom

Voor de andere eersteklasser uit de regio, zondagclub SV Hillegom, gelden dezelfde voorwaarden als in de afdeling van Valken ‘68. Drie clubs degraderen rechtstreeks en twee verenigingen worden veroordeeld tot de nacompetitie.

SV Hillegom kent een wisselvallig seizoen waardoor de ploeg van Martijn Lagendijk zich op dit moment op plek acht in de middenmoot bevindt. Normaal gesproken zou je zeggen dat een plek in de middenmoot geen degradatiezorgen hoeft op te leveren. Dat lijkt voor SV Hillegom dan ook het geval, ondanks dat ze maar zich maar twee plekken boven de nacompetitiestreep bevinden.

Met zeven punten voorsprong op Fortuna Wormerveer en LSVV lijkt SV Hillegom zich veilig te gaan spelen. Toch worden de komende weken nog cruciaal waarin de Hillegommers directe concurrenten Fortuna Wormerveer, LSVV en Assendelft gaan tegenkomen.

8. SV Hillegom 19-29

Eerste ploeg onder de streep:
10. LSVV 19-22

Nacompetitie: 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Tweede Klasse D, zaterdag: Foreholte en Kagia

In 2D dalen drie clubs rechtstreeks af en moeten er drie de nacompetitie in. Een plek bij de eerste acht  is dus vereist.

In de laatste update spraken we over het feit dat het goed was dat de competitie nog lang zou duren voor Foreholte en Kagia. Dit is gebleken in de twaalf opvolgende wedstrijden. Zeker bij Kagia, de Lisserbroekers pakten in de afgelopen twaalf wedstrijden 23 punten gepakt en waren zelfs even dicht bij een nacompetitieticket voor promotie. De tweede periode moest echter in een rechtstreeks duel aan koploper FC Aalsmeer worden gelaten.

Voor Kagia is de focus nu volledig op het ontlopen van een plek waar je over zeven wedstrijden niet wilt staan, namelijk nacompetitie voor lijfsbehoud in de Tweede Klasse. Met nog zeven wedstrijden te gaan heeft Kagia een achterstand van twee punten op EMM’21, dat nog wel een wedstrijd moeten inhalen. Daarboven staat Foreholte met vier punten meer dan Kagia.

Daarom kan ook Foreholte kan nog niet vrij ademen, de ploeg van Mario Koswal staat op dit moment op een veilige zevende plaats, maar voelt de hete adem van de ploegen onder zich. Het grote voordeel van Foreholte op de concurrentie lijkt op dit moment de vorm. In de laatste zeven wedstrijden wist Foreholte zes keer weten te winnen. De ploeg uit Voorhout is bezig met een uitstekende reeks en kan zich met een hoop vertrouwen in de laatste fase van de competitie proberen veilig te spelen.

7. Foreholte 19-29
9. Kagia 19-25

Eerste ploeg boven de streep:
8. EMM ’21 18-27

Nacompetitie: 9, 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Derde Klasse A, zaterdag: Van Nispen en VVSB zat.

In de Derde Klasse A degraderen de nummers twaalf tot en met veertien rechtstreeks. De clubs die eindigen op plek acht, negen en tien moeten de nacompetitie in.

Begin dit seizoen gaf Stephan Spruijt in een interview met VIDB al aan dat de kans klein is dat Van Nispen in de Derde Klasse zou blijven. Na negentien wedstrijden kan de conclusie worden getrokken dat dit niveau voor nu te hoog gegrepen is. Met een punt uit negentien wedstrijden stevenen de Zilkers af op directe degradatie en is het wachten tot het moment definitief daar is. Het doek kan dit weekend al vallen bij een nieuwe nederlaag van Van Nispen.

Zoals bekend is de zaterdagtak van VVSB bezig aan zijn afscheidstournee en verdwijnt het volgend seizoen van standaardniveau. Met de komst van het weekendvoetbal kan er maar één standaardteam uitkomen op de zaterdag en dit zal de huidige zondagtak van VVSB gaan worden. VIDB sprak begin dit seizoen met Stefan Kraaijvanger en daarin gaf de trainer aan met zijn team graag goed te willen eindigen We willen met elkaar wat nalaten en met opgegeven hoofd dit hoofdstuk sluiten.”

Op dit moment staat de ploeg van Kraaijvanger op een negende plaats met vijf punten minder dan nummer acht FC Oegstgeest en evenveel punten als nummer tien Sporting Leiden.

9. VVSB 19-23
14. Van Nispen 19-1

Nacompetitie: 9, 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Vierde Klasse A, zaterdag: SJC, Teylingen en Warmunda

Waar voorheen de Vierde Klasse het laagste niveau was is dat sinds dit seizoen niet meer zo. Er is een Vijfde Klasse en dat betekent dat je ook weer uit de Vierde Klasse kunt degraderen. Voor Teylingen, Warmunda en SJC zat. geldt dat het daardoor gedurende het seizoen lastig is of je nu omhoog moet kijken of naar beneden. De nummers 10 en 11 spelen nacompetitie voor lijfsbehoud en de nummers 12, 13 en 14 zullen direct degraderen.

Dat betekent dat SJC gezien de huidige (voorlaatste) twaalfde plaats een probleem zou hebben over zeven speelrondes. Met negen punten achterstand op de nummer 11, en 12 punten achterstand op de nummer 9 wordt het toch een hels karwei voor de zwart witten. Er is een wederopstanding nodig om lijfsbehoud te behalen en zo te voorkomen dat de Noordwijkers volgend jaar in de Vijfde Klasse moeten uitkomen.

Warmunda staat er beter voor dan SJC, maar is nog verre van veilig. De club die dit weekend de derby tegen Teylingen won, heeft twee punten meer dan Roodenburg, dat wel nog een wedstrijd in te halen heeft. Tussen Warmunda en Roodenburg staat nog LSVV ’70 met 24 punten. Het wordt dus nog een spannend slot, laten we hopen dat de derbywinst van afgelopen weekend het Warmondse startschot is geweest voor een reeks overwinningen.

De laatste regioclub in de Vierde Klasse A is Teylingen. Ondanks het verlies tegen Warmunda lijkt Teylingen zich niet meer zorgen te hoeven maken voor de versterkte degradatieregeling. De ploeg van Rob Jonkman staat op de vijfde plaats en kan de competitie vrijuit gaan uitspelen, wie weet kunnen de Sassenheimers hierdoor een nacompetitie-ticket voor promotie bemachtigen.

5. Teylingen 19-29
7. Warmunda 19-25
11. SJC 19-12

Eerste ploeg onder de streep:
10. Roodenburg 18-23

Nacompetitie: 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Foto: Jan van der Lubbe

Lees ook: Spruijt beseft dat lijfsbehoud een soort mission impossible wordt: ‘Het is David tegen Goliath’
Check ook: Kraaijvanger (VVSB zat.): ‘Willen met elkaar wat nalaten’

POPULAIRE BERICHTEN