Het is bepaald nog niet zijn seizoen, maar als het aan hem ligt komt daar verandering in. Katwijk-verdediger Michiel van Dam verdween eind augustus 2016 in de lappenmand om pas in het nieuwe kalenderjaar zijn rentree te maken in het team van Dick Schreuder. Afgelopen zaterdag was er voor het eerst sinds maanden weer een plekje voor hem in de oranje-zwarte basiself ingeruimd. Een succes werd het optreden van de Schreuder-equipe niet bepaald. Katwijk kreeg met maar liefst 4-0 klop van Kozakken Boys, waardoor de vormdip van de Krombewoners nogmaals werd onderstreept.

 ,,Ja, een rentree stel je je anders voor, maar dat ik er weer bij was is voor mij persoonlijk natuurlijk positief”, blijft Van Dam optimistisch. ,,In de voorbereiding draaide het lekker, maar in de derde wedstrijd bij Barendrecht liep ik al snel tegen een flinke enkelblessure op. Bij het beschermen van de bal werd ik in een duel vol op mijn enkel geraakt.”

,,Dat het menens was besefte ik al snel. Terug in de kleedkamer was mijn rechterenkel al meteen flink opgezwollen. Eerst hoopte ik dat er alleen iets met een bandje aan de hand was, maar dat viel tegen. Naast kneuzingen en beschadigd weefsel was mijn enkelband afgescheurd en dat gold ook voor een aantal pezen.”

,,Dat we zaterdag al na twee minuten tegen een achterstand aankeken was wel een domper. We herstelden ons richting de rust redelijk, maar meteen na de pauze was het opnieuw raak”

,,De diagnose luidde al snel dat ik minimaal zes tot twaalf weken buitenspel zou staan. Het heeft me uiteindelijk vier maanden gekost. Heel vervelend, met name omdat ik in de eerste periode niet verder kwam dan een beetje wandelen. Bovendien kun je geen enkele bijdrage leveren aan de prestaties en dat is echt heel naar. Naarmate het herstel vorderde ben ik met fietstraining begonnen en werd ik viermaal per week door een fysiotherapeut behandeld.”

Terug in de basis
Pas in december hervatte Van Dam de training, waarbij de opgelopen blessure en een eventuele weerslag regelmatig door zijn hoofd spookte. Die gedachten zijn inmiddels naar de achtergrond verdwenen en sinds deze maand kan hij weer volle bak vooruit. ,,Natuurlijk was het de bedoeling dat ik via het tweede team terug zou komen, maar die wedstrijden werden steeds afgelast. Dat leidde ertoe dat ik afgelopen zaterdag, uiteraard in overleg met de staf, meteen weer in de basis startte.”

,,Daarvoor had ik in de twee voorafgaande competitiewedstrijden via twee korte invalbeurten pas minuten kunnen maken. Niet helemaal ideaal natuurlijk, maar ik wist dat het kon”, gaat de verdediger verder. ,,Dat we zaterdag al na twee minuten tegen een achterstand aankeken was wel een domper. We herstelden ons richting de rust redelijk, maar meteen na de pauze was het opnieuw raak.”

,,Een grotere meerwaarde kun je niet vinden bij een club. De beleving is enorm en dat vind ik waanzinnig mooi”

,,Als team hebben we het natuurlijk niet goed gedaan tegen Kozakken Boys. Voor mij is van een terugslag na afloop geen sprake geweest, mijn lijf voelde zondag alleen wat stijver aan, maar dat is wel verklaarbaar na zo’n lange absentie.”

Goed te combineren
Het vertrouwen dat Van Dam kreeg met zijn uitverkiezing in de basis deed hem dan ook goed. Dat gold ook voor de contractverlenging die de club de 28-jarige verdediger hem nog tijdens zijn blessure aanbood. ,,Dat siert de club en daar spreekt vertrouwen uit. Voor mij was het een uitgemaakte zaak dat ik bij Katwijk zou blijven. Dit is de mooiste amateurclub van Nederland. Prestatief en toch een echte familieclub”, verklaart de voetballer zijn liefde voor oranje-zwart.

Bezig aan zijn achtste seizoen op De Krom heeft Van Dam intussen de meeste dienstjaren van de selectie achter zijn naam staan. Dat aantal zal, als het aan hem ligt, in de toekomst dan ook alleen maar verder toenemen. ,,Spelen in de Tweede divisie is bovendien goed te combineren met mijn werk”, vertelt de Haarlemmer die fulltime werkzaam is als account-executive bij FedEx.

,,Het mooiste is natuurlijk om alleen met voetbal bezig te zijn. Was het maar zo’n feest, maar na mijn vertrek bij Telstar besefte ik dat ik naast voetbal ook maatschappelijk aan de weg moest timmeren. Deze combinatie is daarbij perfect.”

Waanzinnig mooi
Voor Van Dam is het nu zaak om met Katwijk de tweede seizoenshelft te vlammen. Dat is de club naar zijn zeggen ook aan haar stand verplicht. ,,Kijk, dat het nu even niet draait is duidelijk. Er komen echter nog voldoende mooie wedstrijden aan. Jong AZ is buiten beeld, maar daarachter is er nog wel een ereplaats te verdienen. En met wekelijks 1.500 man langs de kant zijn we ook verplicht om iets te laten zien aan onze supporters. Een grotere meerwaarde kun je niet vinden bij een club. De beleving is enorm en dat vind ik waanzinnig mooi.”

Foto: Aad de Winter/Bobkat.nl

 

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen