Een busrit van ruim twee uur, een gelijkmaker in de 94e minuut om de oren krijgen: SJC-speler Stef van der Zalm had zondagavond alle reden om in zak en as te zitten. In dat geval kon de timing van z’n aanstaande transfer niet beter vallen dan enkele uren na de 2-2 tegen Quick ’20. De Noordwijker verkast na zeven seizoenen op de Lageweg naar de buurman op Sportpark Duinwetering. ,,De Tweede Divisie is een mooi podium om op te spelen.”
Als een voetballer betaamd ging het gesprek toch eerst even over de wedstrijd die hij zondag speelde met zijn SJC in Oldenzaal. De ploeg uit Overijssel maakte eerder in het seizoen al best een aardige indruk in Noordwijk en ook nu in februari had de ploeg van Florian Wolf het lastig tegen Quick ’20. ,,Volgens mij wonnen wij juist in september in de slotseconden van Quick ’20, nu kregen wij een tegengoal in de 94e minuut. Dat is voor ons balen, maar zij hebben gewoon een prima ploeg.”
Windje mee of tegen
De Noordwijkers hoopten in het verre oosten van het land in de eerste helft gebruik te maken van de weersomstandigheden. Storm Dennis liet ook Oldenzaal niet onberoerd. SJC had in de eerste helft de wind tegen en wilde vooral na rust gebruik maken van het windje in de rug. Toch kwamen de bezoekers zelf op voorsprong.
,,Jordy Groot schoot een penalty binnen. Bij hun was hun eerste en enige kans gelijk raak. Daardoor gingen we met een 1-1 de rust in. In de tweede helft hadden we windje mee. Ik scoorde zelf de 1-2 en daarna hadden we moeten uitlopen naar een 1-3 of misschien wel 1-4. In de allerlaatste minuten kregen zij een vrije trap die onze keeper, Björn Haggerty, nog knap redde. Daar kwam een corner uit die de nemer niet eens echt lekker raakte. Hij belandde bij de eerste paal en viel helaas via een speler van Quick ’20 nog binnen.”
,,Sinds Kees Zethof van SJC naar Noordwijk is gegaan hebben ze mij al een paar keer gebeld.”
Vooral omdat de goal zo ongelooflijk laat viel, baalde Van der Zalm behoorlijk. ,,Als een goal in de 80e minuut valt, kan je er met z’n allen nog wat aan doen. Nu was het de 94e minuut en was het daarna ongeveer gelijk klaar. Dat was echt wel even balen.”
Het baalmomentje werd voor Van der Zalm vrij rap opgevolgd door de bekendmaking van zijn transfer naar vv Noordwijk. Sinds hij op z’n negentiende de stap naar het eerste van SJC maakte, kwam hij voor geen andere club uit dan de zondagse hoofdklasser. Toch was de overstap naar uitgerekend de buurman niet heel verrassend.
,,Sinds Kees Zethof van SJC naar Noordwijk is gegaan hebben ze mij al een paar keer gebeld. Vorig seizoen waren ze ook heel serieus, maar toen had ik net de week daarvoor al bijgetekend. Nu belden ze weer. Toen de kans kwam om alsnog naar Noordwijk te gaan, wilde ik die ook pakken.”
Hereniging
De 26-jarige middenvelder annex aanvaller speelde in de jeugd alleen nog voor Sparta Rotterdam, maar kwam verder in het zwart-wit uit van SJC. De overstap naar een nieuwe club is dus zo heel gek niet. ,,Ik twijfelde sowieso al een beetje aan mijn toekomst. Ik heb het best druk naast het voetbal. Maar ik ben pas 26. Ik wist niet zo goed dus wat ik wilde na dit seizoen, totdat deze kans voorbij kwam.”
Dat hij weer wordt herenigd met Zethof speelde daarbij een belangrijke rol. ,,Dat heeft inderdaad meegespeeld. We hebben goede seizoenen gehad onder Kees bij SJC. Hij weet wat hij aan mij heeft en ik weet wat ik aan hem heb als trainer. En natuurlijk ben ik op voetbal gegaan om ooit zo hoog mogelijk te spelen. Dan is de Tweede Divisie wel een heel mooi podium, natuurlijk.”
,,Ik heb al een keer meegetraind met Noordwijk.”
Dat de club voor hem totaal niet onbekend is, maakt het voor de nieuwkomer wel zo makkelijk om zich aan te passen. Zo werkt Van der Zalm als bewegingsagoog in de gemeente Noordwijk en is Sportpark Duinwetering regelmatig z’n thuisbasis geweest. Daarnaast zijn ook de verschillende teamgenoten bij vv Noordwijk geen onbekenden.
,,Ik heb al een keer meegetraind met Noordwijk, dus daar heb ik sowieso al spelers ontmoet. Verder heb ik ook regelmatig tegen ze gevoetbald. Jongens als Emiel Wendt, Sander Bosma en Marc de Kruijs ken ik ook gewoon buiten het voetbal. En Nick van Staveren ken ik juist inmiddels goed als collega-voetballer.”
Dichter bij huis
De in Noordwijk-binnen woonachtige voetballer grapte tot slot nog over een ander voordeel van z’n transfer naar Sportpark Duinwetering. In plaats van 1.4 kilometer van z’n voetbalclub af te wonen, is de afstand tussen z’n huis en de club vanaf de zomer precies 1 kilometer. ,,Ik hoor spelers regelmatig zeggen dat ze ergens gaan voetballen omdat het dichter bij huis is. Dat is voor mij ook zo. Het scheelt toch de helft.”
Archieffoto: Johanna Oskam
Lees ook: ‘Transfer Rosheuvel naar Quick Boys ketst af’