Vanwege het voetballoze weekend oefenden Valken ’68 en SJZ vorige week donderdag tegen elkaar. De bezoekers wonnen verrassend op ’t Duyrak. Voor Arie van Duijn, huidig trainer van de Valkenburgers en toekomstig trainer van de club uit Zoeterwoude, was het een perfect moment om beide elftallen aan het werk te zien. ,,Mijn selectie zei al met een knipoog: ‘je keek vast voor vijftig procent naar ons en vijftig procent naar SJZ’. Dat was absoluut niet zo. Zolang ik hier onder contract sta, is Valken ’68 het enige waar het om draait.”

En draaien doet Valken momenteel. De ploeg van de 55-jarige trainer is sinds eind februari ongeslagen en staat aan kop in de derde periode. ,,Met de sterkte van de huidige selectie is een periode ook altijd een doelstelling geweest. Zelfs toen we zo laag op de ranglijst stonden”, zegt Van Duijn.

,,Alleen hoewel de selectie qua kwaliteit sterk was vanaf het begin van het seizoen, was het qua kwantiteit nooit een hele brede groep. Dat hebben we ook wel gevoeld in de loop van de competitie. Maar kijk nou eens naar de koploper in de Tweede Klasse C. Die heeft meer dan 25 verliespunten. Dat is nogal wat. Dat zegt iets over hoe knotsgek ‘2C’ is.”

Zonnetje
Sinds de groep van Van Duijn weer helemaal fit is, is het gaan lopen. Valken ’68 won de laatste vier wedstrijden, staat vierde in de competitie en heeft drie punten voorsprong in de derde periode. ,,Winnen is sowieso altijd het beste medicijn, hè”, lacht de oefenmeester. ,,Dan voelen die gasten de blaren op de voet of het pijntje in de rug niet meer. Helaas is wel Selmo Kurbegovic uitgevallen deze week, maar verder is iedereen fit. En sinds drie weken staat Pepijn van Duivenvoorde in de basisopstelling. Een jongen van de A-jeugd. Zestien jaar is hij pas. Het is mooi om te zien dat hij het goed doet.”

Het zonnetje schijnt dus in Valkenburg. Ook voor Van Duijn zelf, die maar al te graag met een periodetitel op zak (en het liefst dan ook promotie natuurlijk) aan het einde van het seizoen de deur wil sluiten op ’t Duyfrak. ,,Dan loop ik hier met een ontzettende grote smile op mijn gezicht het sportpark af en dan hebben we het gewoon goed gedaan. Zaterdag spelen we tegen Te Werve. Tegen die ploeg hebben we, als je er de laatste drie jaar op naslaat, nog wel wat goed te maken. Het zou een eerste stap zijn naar vier punten uit de laatste drie wedstrijden. Ik denk namelijk dat we daaraan genoeg hebben om met een prijs het seizoen af te sluiten.”

,,Totdat SJZ belde en nog een keer belde en nog een keer.”

Als dat lukt, dan kan Van Duijn z’n blik op volgend seizoen. Waar hij eerst dacht een ‘sabbatical’ te nemen, besloot hij enkele weken geleden toch in te gaan op de lokroep van SJZ. ,,Het stond voor negentig procent al vast dat ik een jaartje rustig aan zou doen. Totdat SJZ belde en nog een keer belde en nog een keer. Toen ben ik maar op gesprek gegaan.”

En dat beviel. De vereniging uit Zoeterwoude zocht naar een ervaren trainer nu de club besloten heeft het prestatievoetbal te verschuiven van de zondag naar zaterdag. Met de overgang naar een nieuwe speeldag, moet de club in de Vierde Klasse beginnen.,,Daar zit de uitdaging ‘m ook wel in. Het is SJZ dit jaar net niet gelukt de stap te maken naar de top 6 van de zondagse Derde Klasse. Dan hadden ze in de zaterdag Derde Klasse in kunnen stromen. Maar goed, dan gaan we ervoor om via de Vierde Klasse te promoveren.”

Veranderingen
,,Dat zal niet in één seizoen gelijk gaan lukken. Er gaat best wat veranderen voor SJZ. Ze gaan met jonge voetballers verder en er komt een nieuwe trainer voor de groep. Dat heeft tijd nodig.”

Voor Van Duijn betekent het dat hij weer onder de pannen is en dat hij niet, na 25 als speler en 25 jaar als trainer, een jaartje ‘vrijaf’ heeft. ,,Afgelopen zaterdag deed ik met mijn vrouw een kopje koffie in Delft. Toen zeiden we nog tegen elkaar: ‘dit moeten we niet elke zaterdag gaan doen’. Ik ben er geen ‘mannetje’ voor om stil te zitten. Mijn vrouw beaamt dat. Maak je geen zorgen.”

Lees ook: Rijnvogels en Wijmer komen er toch uit

Foto: Saam de Mooij

POPULAIRE BERICHTEN