Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Geen gebruikelijke analyse. Voetbalminnend Bollenstreek en tot ver daar buiten is geschrokken vanwege het overlijden van Sander Molenaar. 
,,Ook ik ben ontzettend geschrokken. Ik vind het echt vreselijk. Het is zo ontzettend snel gegaan. Ik moet veel aan z’n ouders denken nu. Een kind verliezen is het ergste dat er is. Natuurlijk denk ik ook aan z’n gezinnetje. Mijn vader is overleden toen ik zelf 30 was. En ik heb nog vaak genoeg dat ik denk: kon ik nog maar even bij hem terecht voor advies. Of kon ik nog maar even dingen met hem delen. En Daniëlle, z’n vrouw, vreselijk. Maar ook z’n schoonouders die ook altijd met hem meegingen. Iedereen bij Katwijk is kapot.”

,,Diek Parlevliet, Cees Bruinink, Dick Schreuder en Huug Ouwehand. Allemaal waren ze heel close met Sander. Ook de spelersgroep. Ik kreeg gisteren ook nog appjes binnen over de taxirit die ik met Sander heb gehad. Dat mensen het ook een mooi interview vonden. Het is eigenlijk nu z’n afscheidsinterview geworden, sturen ze me op. Ik moet als ik aan die taxirit denk, steeds denken aan het moment dat ik samen met hem door z’n oude straat reed. Hij leefde helemaal op toen ik met hem door z’n oude buurtje reed. Ik krijg nog kippenvel als ik er aan denk.”

Op social media kregen de nabestaanden van Sander enorm veel steunbetuigingen. Viel jou dat ook op?
,,Ja. Tot profielfoto’s op Facebook die werden veranderd. Het is heel triest. Maar iedereen leeft mee en dat is ook weer het mooie van de voetbalwereld.”

Het gekke is dat jij afgelopen zaterdag nog bij IJsselmeervogels – Katwijk was. Toen kwam het nieuws al binnen dat het slecht ging met Sander.
,,Dat was al heel erg schrikken. Ik had bij Katwijk gevraagd of ik Frank Tervoert en Damiano Schet mocht interviewen. Alleen iedereen werd vlak na de wedstrijd naar binnen gevraagd.”

,,De rest is bekend. De deur bleef logischerwijs lang dicht. Daarna kwamen er mensen met tranen in hun ogen naar buiten. Toen hoorden wij ook van het nieuws. En dan moet je nog even gaan nabeschouwen. Dat was lastig genoeg. Over de wedstrijd hebben we het kort gehouden met trainer Jack van den Berg en daarna ook nog wat er met Sander aan de hand was. Ik heb nog een interview gedaan met Diek en Cees over Sander en daarna naar huis gegaan.”

,,En tja, dan rijd je naar huis en kan je alleen maar aan Sander denken. Ik ben ’s avonds nog naar een feest gegaan, maar sliep daarna weinig. Het leven is zo raar. Dan hoor je op zaterdag dat bericht en ben je zondag zelf jarig.”

,,Wat ik wel dan weer zo bijzonder vind, is hoe Sander het zelf had geregeld. Hij heeft tegen Diek en Cees gezegd dat hij het via een videoverbinding zelf wilde zeggen tegen de spelersgroep. Dat tekende Sander.”

,,Frank, het is zo gek. Ik heb die benefietavond voor hem mogen presenteren. Ik heb hem toen opgehaald uit Vlaardingen. Hij heeft bij ons in de taxi gezeten. Twee weken geleden sprak ik Diek nog, Sander noemt hem altijd zijn tweede vader, en toen waren ze nog positief. Sander had goede weken achter de rug. Hij was zelfs gewoon weer een paar ochtenden in de week op kantoor geweest, volgens Diek, om te gaan werken. En nu dit. Ik heb er serieus geen woorden voor.”

Hoe vond jij dat Katwijk met de situatie omging?
,,De club zei gelijk: de spelers doen geen interviews. Dat begreep ik volledig. Toen heb ik een interview met Jack van den Berg gedaan voor de camera.  Ik vond het prachtig hoe de supporters de spelersgroep en de staf hebben verwelkomd in Katwijk. Dat hebben ze heel goed gedaan. En ik vond trouwens dat er op voetbalprof.com een heel mooi verslag stond. Een dag door de ogen van een collega.”

Hoe surrealistisch was de dag? Eerst stond de selectie nog te feesten na de 0-1 overwinning om vijf minuten later ‘door de grond te zakken’, zoals Robbert Susan dat een dag later noemde.
,,Toen ze met de supporters op het veld stonden te feesten wisten ze nog niks van de ernst van de situatie. Het enige dat ze wisten is dat Sander vrijdagavond was geopereerd, meer niet. Dan zie je hoe vreugde en verdriet heel dichtbij elkaar kunnen liggen. De wedstrijd was ondergeschikt. Maar Katwijk heeft gewonnen. En Sander had er heel veel belang bij om zijn situatie pas na de wedstrijd te vertellen.”

,,Namens mij aan iedereen heel veel sterkte met dit ongelooflijke verlies.”

POPULAIRE BERICHTEN