Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Het was huilen met de pet op voor de regioclubs zaterdag.

,,Nee, het was zeker niet goed. Het is jammer en triest zoals het nu gaat. Rijnsburgse Boys speelde bij Capelle niet slecht, maar nam in de slotfase een gok door voor de overwinning te gaan. Dat pakte verkeerd uit. Je kunt zeggen dat ze op een punt hadden moeten spelen, maar als voetballer wil je natuurlijk winnen.”

,,Van Katwijk heb ik niets gezien, alleen wat gelezen. Het wordt nu toch wel duidelijk dat ze een verlengstuk missen. Misschien kunnen ze in de winterstop nog wat doen, iemand bij de profs vandaan halen. Dat is mogelijk, daar zijn wel trucjes voor.”

Hoor jij geluiden om je heen dat er trainers onder druk staan?

Nee, gek genoeg niet. Alleen bij Rijnsburgse Boys hoorde ik vijf weken geleden gemopper over Niek Oosterlee. Maar dat is door de verbeterde prestaties nu weer weg. Verder heb ik niet echt signalen opgevangen. Ik heb niemand bij Katwijk om het hoofd van Cees Bruinink horen schreeuwen. Cees heeft wel wat krediet en dat vind ik terecht. Hij heeft Katwijk veel gebracht en ze uiteindelijk landskampioen gemaakt. Daarbij weten wat supporters vaak niet wat er speelt en beginnen ze als het slecht gaat meteen naar de trainer te wijzen. Voor Katwijk en ook de anderen geldt echter wel dat het niet tot de winterstop zo door moet blijven gaan.”

Het is ook de vraag of trainerswisselingen wel effect sorteren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat dat vaak niet het geval is.

,,Spelers gaan er vaak niet beter door voetballen. Ik denk wel dat Katwijk er verstandig aan doet meer verdedigend te gaan spelen. Ik heb ooit van een wijze trainer geleerd, Arie Lagendijk, dat de stand op de ranglijst het systeem bepaalt. Het is tegen de natuur in, maar ik denk dat Katwijk niet langer met drie spitsen moet spelen en eerst moet gaan zorgen dat het minder doelpunten tegen krijgt.”

Het zou zomaar kunnen gebeuren dat er twee of drie regioclubs uitvliegen.

,,Dat weiger ik toch te geloven. Ik geloof niet dat we alle regioclubs binnenboord houden, maar zo’n vaart zal het niet lopen. Lisse is een zekerheidje en ook Katwijk en Rijnsburgse gaan er niet uit. Scheveningen, dat ook uit het gebied van Omroep West komt en waar ik zaterdag was, zie ik ook wel handhaven. Voor Ter Leede vrees ik eerlijk gezegd en voor Noordwijk wordt het lastig. Alles hangt af van de laatste fase voor de winterstop. Je moet de concurrentie wel in het vizier houden. Als je twaalf punten achterstaat op een veilige plaats wordt het lastig. Vergeet niet dat Scheveningen zich vorig seizoen handhaafde met 39 punten.”

,,De kans dat er iemand van onder bijkomt is klein. Quick Boys is nog te wisselvallig. Het lijkt dit seizoen nog te vroeg om de stap te maken. Ik vind het verstandig dat ze gezegd hebben dat het dit jaar nog niet perse hoeft. Ik heb Ted Verdonkschot hoog zitten en de taak om een elftal op te bouwen is hem wel toevertrouwd. Met één of twee mutaties denk ik dat Quick Boys volgend seizoen fluitend kampioen wordt.”

Tot slot. Wat zou jij de regioclubs aanraden?

,,Rustig blijven en geen paniekvoetbal spelen. Neem een voorbeeld aan Rijnsburgse Boys de afgelopen tijd, hoewel die er natuurlijk ook nog niet zijn. En wat ik net al zei, denk na over de spelopvatting. Zorg dat je zo weinig mogelijk doelpunten tegen krijgt. Wat dat betreft zou Noordwijk – Katwijk zaterdag wel eens een heel saai potje kunnen worden.”

POPULAIRE BERICHTEN