[slideshow_deploy id=’45842′]

Het ging vv Noordwijk de afgelopen twee jaar nog zo makkelijk af in de Hoofdklasse en Derde Divisie. Na twee kampioenschappen op rij promoveerde de ploeg van Kees Zethof naar de Tweede Divisie, het hoogste amateurniveau van Nederland. En daarin komt Noordwijk in wedstrijden, vaker dan het de ploeg lief is, in een lastig pakket terecht. Tegen Jong Sparta leed Noordwijk de vijfde seizoensnederlaag in dertien wedstrijden (4-0). Daarmee evenaarde de ploeg het seizoenstotaal van de Hoofdklasse en verloor het al één keer vaker dan vorig seizoen in 30 wedstrijden.

,,Dit is best wel even wennen na de afgelopen seizoenen. Toen hadden we bijna na elke wedstrijd de euforie van de drie punten”, erkende aanvoerder Emiel Wendt na de nederlaag in Rotterdam. ,,We spelen vaak genoeg over periodes best aardig, waarin we ook kansen weten te creëren. Maar in de Tweede Divisie moeten we daar wat zakelijker mee omgaan, dan in de vorige seizoenen.”

De 4-0-nederlaag tegen Jong Sparta leek op papier hard, maar Noordwijk werd op Het Kasteel niet weggetikt. ,,Al moet ik wel zeggen dat we het eerste kwartier niet goed waren. Ik weet niet of we onder de indruk waren van het stadion, of zo? Pas toen zij op 1-0 kwamen, werden wij beter.”

,,We zijn keihard afgetroefd op efficiëntie.”

Aan de 1-0 van de Spartanen via Mohammed Tahiri zat ook nog een verhaal vast. Waar Noordwijk het niet eens was met een scheidsrechterlijke beslissing, voetbalde de thuisploeg snel door. ,,Wij moeten ook helemaal niet met de scheidsrechter bezig zijn, maar gewoon opletten. Dat was onze eigen fout”, vond Wendt.

Efficient
De 1-0 maakte Noordwijk wel wakker. De bezoekers kregen meer balbezit en daarmee ook de betere kansen. Zo kon Sander Bosma twee keer gevaarlijk worden en ook oud-Spartaan Denzel James had z’n voormalig werkgever pijn kunnen doen. Daarnaast had Wendt in het strafschopgebied van Jong Sparta zelfzuchtig moeten zijn, maar legde hij in kansrijke positie de bal af op z’n ploegmaat Raies Roshanali. Dat bleek achteraf een verkeerde keuze.

Jong Sparta ging daarentegen een stuk efficiënter met de kansen om. Oud-Noordwijk-middenvelder Ayoub Boukhari maakte vanaf de strafschopstip de 2-0. Vlak voor rust schoot Karim Loukili de thuisploeg op een 3-0 voorsprong. ,,We zijn keihard afgetroefd op efficiëntie. En als ze dan op 3-0 staan, dan zie je ook wel hoe goed die jonge gasten kunnen voetballen. Ze renden overal tussendoor. Ze zijn technisch echt goed. Maar ja, een 3-0-achterstand bij rust is toch heel anders dan 1-1. Terwijl dat ook had gekund.”

,,Er waren te weinig plekken, dus moesten er fans thuisblijven. En dat terwijl er al een dubbeldekkerbus was besteld.”

In de rust weigerde de ploeg van Zethof zich al bij de nederlaag neer te leggen. ,,Heb je vrijdag Dortmund gezien? Die stonden met 0-3 achter bij rust tegen Paderborn en speelde met 3-3 gelijk. Als we vlak na rust een doelpuntje hadden kunnen maken, dan had ik er ergens nog wel in geloofd. Een week voor deze nederlaag bij Jong Sparta, speelden we ook nog goed tegen HHC Hardenberg.”

Koninklijke HFC
Noordwijk kon de comeback echter niet bewerkstelligen. De thuisploeg liep zelfs uit naar een 4-0 overwinning via een treffer van Sven Mijnans. ,,Dat vond ik vooral zonde voor de supporters. Ze hadden voor het eerst sinds jaren problemen met de bussen. Er waren te weinig plekken, dus moesten er fans thuisblijven. En dat terwijl er al een dubbeldekkerbus was besteld.”

Na de nederlaag wanhopen de Noordwijkers nog niet. ,,Volgende week spelen we tegen De Treffers. Die staan op de zevende plek, maar dat scheelt maar drie punten. Al vrij vlot gaan bij ons de neuzen dezelfde kant weer op. We hebben het er op de maandagtraining dan nog even over en daarna gaat de focus op de volgende tegenstander. Het blijft ook een rare competitie. We wonnen aan het begin van het seizoen dik van Koninklijke HFC en die staan nu eerste.”