In de voorgaande twee kampioensjaren had Katwijk het steevast moeilijk tegen de buren uit Rijnsburg. Dit seizoen lijkt een derde titel op rij nog behoorlijk ver weg, maar was het duel tegen Rijnsburgse Boys precies 43 seconden spannend. Waarschijnlijk de snelste goal van dit seizoen leverde de 1-0 op waarna de vraag alleen nog maar was met hoeveel goals verschil Katwijk zou gaan winnen. Geen enkel moment leek er nog wat te halen voor de Uien. Het was aan Rijnsburg-goalie Wesley Zonneveld te danken dat de einduitslag bleek steken op 3-0, want kansen op een veel grotere uitslag kreeg Katwijk in ruime mate. Doelman Jean Paul van Leeuwen van Katwijk hoefde na afloop slechts te douchen om weer wat op temperatuur te komen.

De dorpsderby had een aantal weken terug nog het predicaat “de lammen tegen de blinden” kunnen meekrijgen, maar Katwijk lijkt zich na een reeks van vijf nederlagen op rij hersteld te hebben met ruime overwinningen op Scheveningen, TEC (beker) en nu dus op buurman Rijnsburg. De achterstand op de top is nog altijd meer dan aanzienlijk, maar het lek lijkt wel boven te zijn op de Krom.

Rijnsburgse Boys, toch de runner-up van vorig seizoen, moet nog altijd op zoek naar een loodgieter, want het lek zorgt daar nog altijd voor het nodige dweilen met de kraan open. De gelijke spelen tegen Quick Boys en AFC waren nog zo-zo, de verloren bekerpot tegen FC Groningen had meer ingezeten, maar tegen Katwijk werd pijnlijk duidelijk dat de weg nog lang is voor Martijn Lagendijk en de zijnen.

Goal in de eerste minuut
Beide ploegen kampten met een ziekenboeg. Bij Katwijk ontbraken Robbert Susan (schorsing trouwens), maar ook Koen Tros en Danny Bakker. De bezoekers kennen al langere tijd een rijtje afwezigen en dan ook vooral in de achterste linie, waardoor Lagendijk niet kon beschikken over de verdedigers Bram Ros, Robin van der Meer, Mieras en Sjors Kramer. Op het middenveld ontbraken nog altijd Jeroen Spruijt en Bram de Bruin. Scheidsrechter Bronsvoort had nog niet gefloten of na twintig seconden vanaf de aftrap kreeg Des Kunst een niet te missen kans. De redding van Zonneveld was prima, maar uitstel van een zeer nadere executie.

Uit de hieruit ontstane corner viel een curieuze goal tegen de touwen van het Rijnsburgse doel. Niemand die precies kon zien wie de goal maakte, ook de speaker bleef in het ongewisse, maar uiteindelijk bleek het Finn Janmaat te zijn die hem op zijn CV mag bijschrijven.

Nog geen minuut onderweg en Katwijk dus al op een voorsprong. Vanaf dat moment was Rijnsburgse Boys zoekende en dolende. Veel meer dan wachten op balverlies van de tegenstander hoefde de ploeg van Anthony Correia niet te doen om vervolgens gevaarlijk te worden. De geel-zwarten verzopen op het kunstgras van de Krom en de thuisploeg kon de nodige kansen creëren. Tweemaal was doelman Zonneveld een sta-in-de-weg voor de 2-0 op pogingen van Kunst en Janmaat, maar op de fijn ingeschoten pegel van Doesburg had de keeper ook geen verweer en zo verdubbelde Katwijk uiteindelijk alsnog de voorsprong.

Wel wissels, geen ander wedstrijdbeeld
In de tweede helft een zelfde spelbeeld. Uiteraard probeerde Lagendijk met een aantal, op het oog logische, wissels één en ander te forceren, maar het bleek ijdele hoop. Katwijk bleef de regie houden en Rijnsburgse Boys bleef grossieren in balverlies. Behalve twee, niet al te moeilijke, schoten van Steff van Rooijen kwamen de bezoekers niet. Pas tien minuten voor tijd kwam de genadeklap en de verdiende grotere voorsprong voor Katwijk. Invaller Jaymillio Pinas bediende de mee opgekomen Kunst bij de tweede paal en dit zorgde voor de 3-0. In de slotfase had de score nog verder kunnen oplopen, maar Zonneveld danwel een niet scherp genoeg afgesteld vizier bij de Krombewoners voorkwamen dit.

Katwijk won voor de derde keer op rij met in totaal twaalf goals voor en nul tegen. De Katwijk-supporter kan weer denken aan rustig ademhalen en ziet zijn/haar ploeg eindelijk de goede kant opgaan. Bij de Uien is het vooral nog uithuilen en opnieuw beginnen.

Tekst: Marcel van der Vijver
Foto’s: Kees Jonker

Lees ook: Katwijk loot Almere City thuis, Quick Boys op Nieuw Zuid tegen De Graafschap
Check ook: Katwijk veel te sterk voor Rijnsburgse Boys in eenzijdige derby

POPULAIRE BERICHTEN