De vraag na afloop van FC Lisse – Jong Almere City was in hoeverre men op Ter Specke nou blij moest zijn. Enerzijds was er een voorbeeldig knokkend team te zien geweest maar leverde dat geen zege op. En waar er door de 1-1 wel een punt in Lisse bleef, bleek concurrent Kozakken Boys bij ACV in Assen wél de volle buit te hebben binnen gehaald. En dus liep de concurrent in de degradatiestrijd verder uit op de ranglijst. FC Lisse moet nu om directe degradatie te voorkomen minimaal vier punten goed maken op de Werkendammers en/of Excelsior Maassluis. Laatstgenoemde hield kampioenskandidaat SV Spakenburg op 1-1 zodat er ook op deze concurrent geen terreinwinst werd geboekt.

Natuurlijk hing het uitduel van FC Lisse bij Almere City nog als een donkere wolk boven het team van Sjaak Polak. Twee weken terug ging die wedstrijd met liefst 6-1 verloren en een tweede zeperd tegen de jonge profs was toch wel het laatste waar de Bollenstreekbewoners op zaten te wachten.

Polak had vooraf het nodige te puzzelen. Schorsing, blessures en ander ongemak zorgden er voor dat de basis van vorige week bij Jong Sparta op liefst vijf posities was gewijzigd. Dat bracht onder meer basisplaatsen voor Enzo Stroo, Justin van der Putten, Romano de Jonge en Tim Brinkman. Met name de laatste twee speelden verdedigend een ijzersterke wedstrijd.

Almere City neemt initiatief
Het waren de jonge prof die het meest gretig uit de startblokken kwamen. Met enkele afstandsschoten probeerden de bezoekers naar een vlotte voorsprong te voetballen, doelman Joost Meendering kon er niet echt mee verontrust worden. Sterker, het was FC Lisse dat het eerste echte gevaar in de wedstrijd stichtte toen Jaap Zwetsloot door het midden werd gelanceerd. De rappe aanvaller liet een hard schot los dat maar net langs de kruising vloog.

Almere City moest tot halverwege de eerste helft wachten op haar eerste serieuze kansen. Dat waren er dan twee in één en dezelfde aanval. Jordy Rullens kwam in de 1-op-1 de uitlopende  Meendering als winnaar tegen en de rebound van Pim Lukassen in de korte hoek was ook een prooi voor de doelman.

Geen voorsprong, toch voorsprong
In de 28e minuut kwam het gevaar weer van FC Lisse. Jaap Zwetsloot zou wellicht voor de 1-0 gaan zorgen na een lage voorzet van Max Hudepohl. Jordy Rullens werkte de spits naar de grond en de vraag was wat scheidsrechter De Vries hiermee ging doen. Dat de bal buiten de zestien werd neergelegd was terecht, maar met name de kleur van de kaart, geel, zorgde toch voor het nodige fronsen van wenkbrauwen bij de Lissenaren. Bleef over de vrije trap op 18 meter van het doel. De fenomenale trap van Max Hudepohl deed de discussie over de kaart direct verstommen want de bal sloeg als een bom in de kruising achter doelman Van der Wilt; alsnog dus 1-0.

De polderbewoners kregen voor de pauze nog één kans op de gelijkmaker. Jeffry Puriel liep weg uit de rug van Darryl Bäly en bediende de vrijstaande Tijmen Wildeboer op maat. Bij het afdrukken hing de aanvaller te ver achterover en derhalve verdween de bal ruim over het doel. Aan de andere kant besloot Hudepohl de eerste helft met een venijnige poging in de korte hoek waar Van der Wilt alert en dus op tijd kon handelen om de achterstand voor zijn team te beperken.

Almere City maakt gelijk
Het spelbeeld veranderde na rust niet echt. De profs hadden meer de bal en dus het initiatief, waar Lisse trachtte gebruik te maken van ruimtes die Almere weg moest geven. Zo kwam Enzo Stroo bijvoorbeeld een keer gevaarlijk dicht bij het vijandelijke doel, maar kwam hij net niet goed uit om de 2-0 te kunnen maken. Sterker, het was Almere City dat tot scoren kwam: Wildeboer kon een voorzet van de linkerkant vrij het doel in lopen.

Waar Lisse twee weken geleden na een gelijk scenario volkomen ineenstortte, rechtte het team van Polak nu onmiddellijk de rug. Weliswaar moest Brinkman direct na de 1-1 de 1-2 voorkomen met een knap blok bij een doelpoging van Layee Kromah, aan de andere kant deed Stroo de Flevolanders schrikken met een schot dat Van der Wilt ternauwernood wist te keren.

In het laatste kwart van de wedstrijd werd er vooral veel gewisseld in de formaties. Met name invaller Maxim van der Meer wist zich met veel inzet, enkele nauwkeurige passes en een geblokt schot nog te onderscheiden, maar de 1-1 werd niet meer van het defecte scorebord geschoten.

Tekst: Theo Uphus
Foto’s: FC Lisse