Het seizoen van FC Rijnvogels kent hoge pieken en diepe dalen. In dit (onbedoelde) overgangsjaar worden grote overwinningen afgewisseld door forse nederlagen, zoals de 5-1-nederlaag vorige week tegen DVS ’33. Tegen vv Eemdijk werd er zowaar een keer gelijkgespeeld (1-1). Kijkend naar de ranglijst ook niet zo raar, aangezien beide ploegen na 28 speelronden op 40 punten stonden en ook qua doelsaldo maar één goal van elkaar verwijderd waren. Na zaterdag is daar dus geen verandering in gekomen. Toch was de puntendeling onnodig, want de thuisploeg had aanzienlijk meer kansen gecreëerd dan de groene bezoekers uit Spakenburg.

Zo spectaculair als de vorige ontmoeting toen de Katwijkers in Eemdijk met 3-4 wisten te winnen, werd het duel op de Kooltuin niet. Toch leek het daar in de beginfase wel op. De eerste poging op doel kon gelijk als weergaloze goal worden gearchiveerd. Na drie minuten toonde Roy van Leeuwen zich als rechtsbuiten een soort Arjen Robben. Naar binnen komen en met links de bal in de verre kruising krullen: 1-0. SJC gaat volgend seizoen nog heel veel plezier beleven aan de rappe aanvaller.

Het eerste balcontact voor Eemdijk-doelman Jauke Beekhuis was dus het plukken van de bal uit het doel en deze weer gooien richting middenstip. Eemdijk zette in de beginfase hoog druk, maar kon daar verder geen gevaar uit stichten. Sterker, de thuisploeg kon profiteren van de geboden ruimte achter de laatste linie. FC Rijnvogels, overigens zonder interim-trainer Steef Roodakker die verplichtingen elders had, kreeg diverse kansen om de score verder op te voeren. Dirk-Jan van den Oever kwam bij een voorzet een teenlengte te kort, Vincent Noordam kreeg een schietkans maar mikte aan de verkeerde kant van de paal en Maarten Reyneveld weigerde een cadeautje van doelman Beekhuis uit te pakken.

Kansen op meer
Eemdijk bleek vooral een fysieke ploeg te zijn. De duels waren weliswaar fair, maar pittig. Toch kwam de derde club van Spakenburg tegen de derde club van Katwijk na een goed halfuur langszij. Een bal vanaf rechts kon niet worden opgeruimd in de zestien van FC Rijnvogels en Jeffrey van den Dikkenberg profiteerde door de bal hoog en hard tegen de touwen te jassen: 1-1. Gezien de kansenverhoudingen niet terecht, maar wel een feit.

Even later kreeg Eemdijk zelfs de kans op meer toen Freek van Belzen de bal maar net naast de goal van Rijnvogels zag verdwijnen. Op slag van rust counterde de thuisploeg nog één keer razendsnel en leek Van Leeuwen op weg naar zijn tweede. Een kans die eigenlijk makkelijker was dan de 1-0 eindigt met een lob in de handen van doelman Beekhuis.

Tweede helft
De tweede helft verliep qua spelbeeld wat chaotischer. Door vele wissels en een aantal blessurebehandelingen werd het tempo aardig uit de wedstrijd gehaald. Bij FC Rijnvogels moesten Peer van Paasen en Willem Schonenberg noodgedwongen naar de kant. Door een wissel van Joost den Hollander, die dus weer de honneurs mocht waarnemen, kwam sterspeler Alljereau Mercera meer aan de buitenkant te spelen. De in de eerste helft nog wat onzichtbare vv Katwijk-huurling produceerde de ene na de andere voorzet, maar daar werd veel te weinig mee gedaan.

Op het zonovergoten sportpark de Kooltuin zagen de thuissupporters de thuisploeg wel pogen de voorsprong te pakken, maar een goal kon niet meer worden gevierd. Ook niet in de slotfase toen de bezoekers door moeten met tien man nadat Jasper Beekhuis de doorgebroken Van den Oever naar de grond had gewerkt. De ploegen, die in veel opzichten met elkaar te vergelijken zijn (als derde club met twee grote plaatselijke broers nog maar kort geleden gepromoveerd) blijven dus op een zelfde aantal punten in de middenmoot van de Derde Divisie.

Tekst: Marcel van der Vijver
Foto’s: EWLOnline