“Elk nadeel heb zijn voordeel”, riep ooit een niet geheel onopgemerkt gebleven Amsterdamse voetballer. En voorwaar, zo af en toe wordt zijn gelijk keihard aangetoond. Zo was het zaterdag ook op de Boekhorst in Noordwijkerhout. Mede door een handvol blessures en ziekte startte coach Wilfred van Leeuwen met de talentvolle goalie Stef Hoogervorst (19) in het doel, bracht hij na rust Ralph Pennings centraal achterin en kwam later ook bijvoorbeeld de uiteindelijke matchwinner Guus Verver binnen de lijnen. Het team werd er nergens zichtbaar zwakker van en haalde op het laatste moment zelfs de drie punten tegen Staphorst binnen: 3-2.

VVSB begon de wedstrijd wel uiterst matig en maakte vooral lelijke fouten in de opbouw. Daar kwam het aanvankelijk nog goed mee weg. De eerste kans na amper drie minuten werd door Martijn Brakke tegen de lat geschoten nadat Jermano Lo Fo Sang de bal in de middencirkel had weggegeven. Na fout terugleggen van Dario van Breukelen naar Hoogervorst had vervolgens ook Kwant de 0-1 moeten maken, maar oog in oog met de doelman tikte de Staphorster naast.

Moeite met vroege storen
Pas halverwege de eerste helft kon BAVO enig gevaar stichten. De dribbelkoning van de Boekhorst, Mounir Mounji, wist zich vrij te spelen op de rechterflank maar schoot voorlangs. Een tweede mogelijkheid kreeg Tim de Rijk, die zijn kopbal net over de lat van Staphorst-doelman Anthony van Zaltbommel zag vliegen. VVSB had in de eerste helft zichtbaar problemen met het vroeg storen van de tegenstander en kwam voor de thee ook bij een derde gelegenheid niet tot scoren.

Kort na de pauze was het plotseling 1-0. Lo Fo Sang, Ricardo Kuijvenhoven en Ian van Otterlo werkten zich over links door de vijandelijke defensie, doelman Van Zaltbommel kon de eerste inzet nog keren maar was kansloos op de rebound van Mounji. Laatstgenoemde leek even later een prima assist op zijn naam te zetten toen hij de  inkomende Gyliano van Velzen op maat bediende, maar van dichtbij produceerde een linkspoot een rollertje dat tot ontzetting van het thuispubliek nog kon worden gestopt door de doelman.

Het hielp Staphorst slechts voor enkele minuten. Lo Fo Sang onderschepte kort na bovengenoemde kans de aanvalsopbouw van Staphorst bij de middenlijn, zette Van Velzen aan het werk en zijn voorzet werd prima door Van Otterlo afgewerkt en daarmee alsnog dus 2-0.

8. DEM 9-14 (16-13)
9. RKAV Volendam 10-14 (21-14)
10. VVSB 10-14 (18-19)
11. Sparta Nijkerk 10-13 (20-20)

Angst sluipt in spel
Op dat moment leek VVSB in veilige haven, maar niets was minder waar. VVSB gaf zowel aan de zijkant als centraal te veel ruimte weg. Als gevolg daarvan kopte Aleksandar Jankovic met een knappe snoekduik de 2-1 binnen. En daarmee sloop de onzekerheid weer in het spel van de Boekhorstbewoners. Toch was het eerder VVSB dan Staphorst dat de volgende goal leek te gaan scoren. Maar met name invaller Thomas Schaap was enkele malen ongelukkig in de afronding.

En toen Staphorst na een vrije trap nabij de middenlijn het rechter verdedigingsblok van de thuisclub eenvoudig uitspeelde, leek van Martin van ‘t Ende met zijn treffer in de 85e minuut inderdaad alsnog een punt voor Staphorst te redden: 2-2. Maar daarmee was buiten de jeugd van VVSB gerekend.

In de 92e minuut  werd Van Velzen door Hoogervorst aan het werk gezet en die kon slechts middels een overtreding door Frank van der Burg worden afgestopt. De aansluitende vrije trap van Lo Fo Sang werd door de inkomende Guus Verver knap met het hoofd verlengd van de eerste paal richting de verre hoek: 3-2. De Boekhorst ontplofte. Het was een prachtige apotheose van een spannende wedstrijd waarin de jeugd van VVSB zich nadrukkelijk manifesteerde en beslissend aanwezig was.