Katwijk heeft het dit seizoen ongenaakbare SV Spakenburg tot puntenverlies gedwongen. In een boeiend duel op de Westmaat werden de punten gedeeld na een 2-2 gelijkspel. Toch was de euforie na afloop niet al te groot bij de Katwijkers aangezien de terechte 0-2-voorsprong bij rust door een sterke tweede helft van de koploper werd omgebogen tot 2-2. Spakenburg kwam als herboren uit de kleedkamer en had ook nog zomaar de wedstrijd kunnen winnen, al hadden de Krombewoners in de slotfase de overwinning ook kunnen stelen. Al met al een duel waarbij de toeschouwer de enige winnaar bleek.

Vooraf bedroeg het verschil op de ranglijst vijftien punten, dus alleen de meeste positieve Katwijker dacht nog serieus aan titelkansen. Los daarvan wil je natuurlijk altijd maar wat graag winnen van de te kloppen ploeg. Voor Katwijk is het zilveren edelmetaal nog wel een troostprijs en een eindrangschikking boven Quick Boys nog wel wat meer dan een bonus. Katwijk moest het tegen Spakenburg wel doen zonder de vaste doelman Jean-Paul van Leeuwen. De sluitpost was in de derby van vorige week dusdanig aan de schouder geblesseerd geraakt dat hij deze topper moest laten schieten. Zijn vervanger Mark de Vries mocht zich derhalve in de laatste maanden van zijn loopbaan focussen onder de lat. Een andere wijziging in de opstelling van Anthony Correia was het passeren van spits Sietse Brandsma. Des Kunst mocht de nummer 9 positie bezetten doordat Robin Schulte voldoende was hersteld om de beginnen op het middenveld.

Schulte opent de score
In de eerste helft waren de kansen schaars. Spakenburg, adel verplicht voor eigen publiek, was gretiger, maar de bezoekers waren nauwkeuriger. De koploper, waarvan alleen nog de vraag is wanneer ze kampioen worden, kwam niet tot het creëren van kansen, Katwijk speelde geduldig en kwam na een kwart wedstrijd op voorsprong. Een hoekschop werd bij de eerste paal met het hoofd verlengd door de sterk spelende Robert Susan en bij de tweede paal binnengekopt door Robin Schulte: 0-1. De kleine groep meegereisde Katwijksupporters stond er met hun neus bovenop en kon het feest met de spelers zelf vieren.

Tien minuten later werd het nog mooier. Bij de pupillen wordt al geleerd dat druk zetten op de tegenstander altijd effect kan sorteren. Al is het niet om de bal te veroveren, dan wel om de tegenstander tot fouten te dwingen. Joey Ravensbergen had deze les goed meegekregen want zijn opjagen van doelman Alessandro Damen leidde tot een vreselijke pass zo in de voeten van Ruben Doesberg kwam die met een bekeken lob de 0-2 op het bord liet noteren. Valk voor rust nog een opvallend moment wat vreemd genoeg niet in de samenvatting op internet is terug te vinden. Een overtreding van Mark Veenhoven op een doorgebroken Ruben Doesburg werd met geel gesanctioneerd waar rood ook niet had misstaan. Dit had Spakenburg kunnen reduceren tot tien man, maar het liep dus anders.

Van Mil gebracht
Trainer Chris de Graaf greep vanzelfsprekend in na de rust en wisselde twee middenvelders waarvan één voor aanvaller Kilian van Mil (voormalig Katwijk). Er waren nog geen vijftien seconden gespeeld in de tweede helft toe een andere oud Katwijkspeler, Mukhtar Suleiman, de aansluitingstreffers binnenschoot: 2-1. Het blauwe publiek herkende ineens weer de eigen ploeg en ging er massaal achter staan. Katwijk kwam er niet meer aan te pas en moest in deze fase echt zien te overleven. De gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven. Wederom was Suleiman betrokken. Zijn assist werd door die andere ex-Katwijk-speler Ahmed El Azzouti achter de Mark de Vries geschoten: 2-2.

Het was buigen of barsten voor Katwijk. Na de 2-2 kreeg Spakenburg nog een aantal grote kansen op de 3-2, maar in de slotfase had Katwijk ook nog zowaar de overwinning kunnen grijpen. Zeker wanneer invaller Matthijs Hardijk iets beter het overzicht had bewaard en oog had gehad voor zijn medespelers. Katwijk heeft nu twee weken de tijd om op adem te komen en komende zaterdag geen wedstrijd.

Tekst: Marcel van der Vijver