Nadat Ter Leede vorige week bij Purmersteijn nog op knappe wijze de volle buit had meegenomen naar de Roodemolen heeft het zaterdag de punten weer volkomen onnodig aan Swift meegegeven. Het team grossierde in foute balaannames en passes en schoot ook ruimschoots tekort in de onderlinge communicatie. Trainer Niek Oosterlee van de thuisclub vatte het als volgt samen: “Als je doordeweeks de beelden laat zien en op bepaalde situaties traint, maar je doet er in de wedstrijd dan weer niets mee…Dan is het allemaal zinloos.”

Ter Leede begon zeker niet slecht aan de wedstrijd. Het pakte direct het initiatief en dat leidde ook na tien minuten tot gevaar via Marc de Kruijs. Binnen het kwartier meldde ook Swift zich een eerste keer in het strafschopgebied van de tegenpartij. Fidel Yilmaz kon de harde voorzet echter niet verlengen. Ter Leede behield het initiatief, maar werd slechts gevaarlijk bij afstandsschoten van Stijn van Biezen, Tomas Arroyo en Steven Wajer.

Onverwachte achterstand
Volkomen onverwacht kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Bij een uitval werd Carlos Groen op rechts weggestuurd. Niet alleen op links lag het open bij de thuisclub, ook bij de tweede paal was de dekking volkomen weg. Als gevolg daarvan kreeg Tyrell Perri alle tijd om aan te leggen: 0-1. Ter Leede probeerde de achterstand nog voor de pauze weg te poetsen, echter de grootste kans tot de pauze was nogmaals voor Swift. Dit had alles te maken met slordig uitverdedigen van Ter Leede. Tiemen van Hezel had alle tijd om de hoek uit te zoeken maar treuzelde dermate lang dat doelman Daan Prins er nog een been tegenaan kon krijgen. Met 0-1 werden de kleedkamers opgezocht.

Oosterlee vervangt rechtervleugel
Omdat Ter Leede na de pauze in het eerste kwartier nauwelijks tot beter voetbal, en sowieso geen kansen kwam wijzigde Oosterlee de rechterkant. Van Biezen en Wajer gingen naar de kant, Dirk Hoekstra kwam er in als rechtsback, Bloemendaal schoof een linie naar voren en Luc de Kruijs, niet gestart vanwege een blessure en daardoor een tekort aan trainingsminuten kwam rechts voorin te spelen. Nog geen drie minuten later stond de 1-1 op het scorebord. Ter Leede brak op links met twee man door en zag Marc de Kruijs het laatste zetje geven: 1-1.

Hernieuwde achterstand
De blijdschap aan Sassemer kant was van korte duur. Groen kreeg na een passje door het midden een zee van ruimte en zag tot zijn grote genoegen doelman Prins geheel zinloos buiten zijn strafschopgebied staan. Het lobje was zuiver en daarmee nam Swift weer een voorsprong: 1-2. Ter Leede andermaal dus in de achtervolging. Daarbij was onder meer Hoekstra dicht bij de tweede gelijkmaker, maar dezelfde verdediger bood door een mistrap invaller Charlie Nagarkar ook een dot van een kans op de 1-3. De Amsterdammer schoot hard naast.

Andermaal gelijk
Dat ook bij Swift de communicatie niet op peil was, bleek bij de tweede gelijkmaker van Ter Leede. Na een hoge bal in de zestien bij Swift riep doelman Reno van der Meer weliswaar dat het zijn bal moest zijn, maar werd deze toch voor zijn graaiende handen weggekopt. In dit geval in de voeten van de ondertussen als extra spits opererende verdediger Arroyo, die de 2-2 in het Amsterdamse doel joeg.

Definitieve achterstand
Opnieuw kon Ter Leede de gelijke stand niet lang vasthouden. Waar de thuisploeg zeven man achterin had staan tegen drie Amsterdammers werd het na een hoekschop toch 2-3. Raj van Pareren mocht ondanks de numerieke meerderheid van Ter Leede vrij inkoppen.

Een minuut later had Swift de wedstrijd al in de zak kunnen steken als Sammy Gemmel slordig uitverdedigen van Ter Leede had afgestraft. Hij schoot echter naast. Aan de overkant werden doelpogingen van met name Luc de Kruijs, Arroyo, Carlito Fermina en Mike van den Steenhoven allen geblokt en sleepte Swift de 2-3 over de streep.

Voor het gevoel had Swift niet zozeer van Ter Leede gewonnen, maar had de formatie van Niek Oosterlee meer van zichzelf verloren.


Na afloop sprak VIDB met trainer Niek Oosterlee. Beluister dat audio-interview hieronder:


Tekst en interview: Theo Uphus
Foto: Orange Pictures

Lees ook: Belangrijke slag voor Ter Leede: De Kruijs en Van den Ende verlengen

POPULAIRE BERICHTEN