De eerste Katwijkse burenruzie tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk is een prooi geworden voor de bezoekers. Met name voor rust liet Rijnsburgse Boys na om Katwijk echt pijn te doen en daar kregen de Uien kort voor en kort na rust de rekening voor gepresenteerd: 1-2.

Rijnsburgse Boys was vrijwel de gehele eerste helft heer en meester op de Middelmors en de kansenverhouding was ook ruim in het voordeel van de thuisploeg. Toch gaat het net iets te ver om de overwinning van Katwijk als gestolen te bestempelen. Als de Krombewoners al iets van dien aard deden, kwam het neer op stiekempjes een snoepje meepikken uit een schepbak in de snoepwinkel. Dat werden er uiteindelijk drie in totaal.

Katwijks kunst-en vliegwerk
Lange tijd zag het er naar uit dat er überhaupt niets te pikken viel voor Katwijk. Rijnsburgse Boys kwam na zes minuten spelen op een 1-0 voorsprong door een goal van Mark van der Weijden en creëerde na die openingstreffer meer dan een handvol kansen om de voorsprong uit te breiden. De bezoekers kregen geen moment grip op de koploper en wisten met heel veel kunst- en vliegwerk de achterstand tot een minimum te beperken. De oranjehemden hadden hun handen dusdanig vol aan het voorkomen van doelpunten dat zelf tot kansen komen al helemaal niet lukte.

De gelijkmaker kwam kort voor rust dan ook als donderslag bij heldere hemel. Ruben Doesburg kwam eindelijk een keer goed door aan de rechterkant en stelde direct Mohammed Tahiri in staat om de 1-1 op het bord te zetten.

Tot ieders verbazing was de derby, ondanks een kansenverhouding van 8-1, nog verre van beslist na het rustsignaal van scheidsrechter Winkel. Bovendien kreeg Katwijk-trainer Jasper Ketting tijdens de rust de gelegenheid om zijn ploeg met een beter plan de tweede helft in te sturen.

En net zoals in de topper bij Spakenburg pakte Ketting die gelegenheid met beide handen aan. Katwijk was na rust feller en beter georganiseerd. Daarbij was de aanval deze wedstrijd bijzonder effectief. Dat resulteerde kort na rust in de 1-2 voorsprong. Tahiri legde de bal bij de tweede paal, waar Sietse Brandsma de Krombewoners op voorsprong kon koppen.

Heerlijke tweede helft
Dat doelpunt was de aanleiding voor een heerlijke tweede helft, waarin beide ploegen vol voor de winst streden en Rijnsburgse Boys nog een laatste adem vond voor een slotoffensief. Daarin kregen de Uien veel corners en wisten ze de bal regelmatig in het zestienmetergebied van Katwijk te pompen. Maar als er dan eenmaal afgedrukt kon worden, lag er telkens een Katwijker in de weg.

In de absolute slotfase, toen ook doelman Wesley Zonneveld voor de neus van Stan van Bladeren stond, had Aljereau Mercera in de tegenstoot de beslissende 1-3 op de schoen, maar hij kwam onderweg naar het lege doel Steff van Rooijen tegen, die aan de noodrem trok en rood kreeg.

Snoepje mee naar de Krom
Kort daarna floot scheidsrechter Winkel voor het laatst en vroeg iedereen van Rijnsburgse Boys zich af hoe het toch kon dat deze derby verloren was gegaan. Katwijk pikte ondertussen nog stiekempjes een snoepje mee om vervolgens het overwinningsfeestje met de supporters te vieren.

Tekst: Henk Kasius
Foto’s: Cor Spruijt