De alles-of-niets-wedstrijd die FC Lisse zaterdag op Ter Specke speelde is typerend geworden voor het gehele seizoen van geelblauw. Aan inzet en goede wil geen gebrek, maar waar FC Lisse voor rust de 1-0 had moeten maken waren het de gasten uit Scheveningen die de wedstrijd in het laatste kwart met de cijfers 0-2 naar zich toe trokken. Daarmee werd de poging tot behoud van het Tweede Divisieschap voor de mannen van Sjaak Polak weer lastiger. Met nog drie wedstrijdronden voor de boeg is alleen Kozakken Boys nog binnen bereik maar is de achterstand op de ranglijst maar liefst vijf punten. De overige clubs zijn allen reeds uit het zicht verdwenen. FC Lisse moet nu gaan proberen in wedstrijden bij Rijnsburgse Boys en AFC en daar tussen door een thuisbeurt tegen de Koninklijke HFC het vege lijf te redden. Een schier onmogelijke opgave.

De grootste problemen voorafgaand aan deze wedstrijd waren op te lossen door John Blok. De trainer van SVV Scheveningen moest het doen zonder zijn aanvallers Mehmet Aldogan (geblesseerd) en Georni Elvilia (geschorst). Bovendien was Mike de Niet al meerdere weken afwezig en nog niet in staat vanaf de aftrap te starten. Sjaak Polak kon het zich permitteren de aanvallers Max Hudepohl en Maxim van der Meer achter de hand te houden en startte met onder meer Qiniso Ngobese op de linkervleugel. Hij moest wel centrumspits Enzo Stroo missen.

Kansen voor Scheveningen
De aanvangsfase was voor de gasten. Blok had zijn team er voor gewaarschuwd vooral niet te slap te starten en die gretigheid leverde de Schollkoppen al na drie minuten een eerste kans op. Kevin Gomez Nieto soleerde op volle snelheid door de Lisser defensie maar zag Joost Meendering met de benen redding brengen. Na twintig minuten snelde ook Tom Beugelsdijk door de defensie van Lisse. Hij werd onreglementair gestopt (shirtje trekken) vlak voor hij de zestien meter in zou denderen. Scheidsrechter Tunnissen zag er tot verbazing van velen niets in.

Typerend voor dit seizoen
Terwijl Beugelsdijk zich weer terug naar zijn defensie spoedde, zette FC Lisse haar beste aanval van de eerste helft op. Nerivio Kasanwirjo zette Jaap Zwetsloot op de rechtervleugel aan het werk en diens voorzet was op maat om Rowdy van der Putten te laten scoren, echter de schaduwspits raakte van dicht bij de dwarsligger en zag de terugspringende bal door de Scheveningse defensie worden opgeruimd. Het was weer zo’n voorbeeld waarvan er dit seizoen meerderen te noteren vielen. Lisse moet op dat moment op voorsprong komen maar het gebeurt niet. Voor de pauze konden beide teams geen grote kansen meer bijeen voetballen. Het bleef bij (soms povere) pogingen van onder meer Justin van der Putten en Huseyin Dogan.

De beste periode van FC Lisse ving direct na rust aan. Enkele voorzetten vielen gevaarlijk dicht bij het doel van doelman Van der Maaten naar beneden, echter niemand kon zijn schoen tegen bijvoorbeeld een vrije trap van Brinkman zetten en Remi van Ekeris kon zijn kopbal na een voorzet van Jaap Zwetsloot niet binnen het doelvlak richten. Bovendien blokten enkele verdedigers van Scheveningen een paar verwoede schietpogingen van Lisser kant.

Invalbeurt De Niet met gevolgen
De invalbeurt van De Niet was uiteindelijk van doorslaggevende betekenis tijdens dit duel. Hij kwam er in na een uur voetbal en scheurde binnen vijf minuten de gehele defensie van Lisse open. Zijn voorzet vanaf de rechtervleugel werd door Dogan bij de eerste paal achter Meendering geschoten, 0-1. Niet voor het eerst liep Lisse daarmee weer achter de feiten aan, en ook nu kwam het niet meer goed. Kort voor hij werd gewisseld deed Ngobese nog een fraaie poging voor de 1-1, zijn schot werd door Van der Maaten via de lat over het doel getikt.

Polak legde aansluitend al zijn kaarten op tafel met een driedubbele wissel, maar nog voor het effect hiervan zichtbaar kon worden tilde Lex Immers de Scheveningers in een zetel. Lisse dacht een inworp aan de linkerzijlijn te mogen doen toen scheidsrechter Thunnissen de andere kant opwees. Twee tellen later haalde Immers gericht uit naar de verre hoek en was de wedstrijd gespeeld, 0-2.

FC Lisse lijkt daarmee definitief gewogen en te licht bevonden voor de Tweede Divisie; alleen een onvervalste Houdini-act kan de club nu nog redden.

Na afloop spraken we met trainer Sjaak Polak. Beluister dat audio-interview hieronder:

Tekst en interview: Theo Uphus
Foto’s: FC Lisse