Raymond Bronkhorst verraste vriend en vijand met zijn afscheidsboodschap twee weken geleden. De trainer vertrekt ondanks een doorlopend contract tot medio 2024 na dit seizoen bij FC Lisse. “Voetbal is mijn leven. Ik vind het fantastisch, maar uiteindelijk heb je ook je werk en gezin.”

Bronkhorst werkt sinds de zomer van 2020 in Lisse en promoveerde met de Ter Specke-bewoners in mei naar de Tweede Divisie. Op het hoogste niveau staat FC Lisse na 25 speelronden verdienstelijk negende, ver boven de degradatiestreep. In die zin is er niets op het functioneren van Bronkhorst aan te merken, de prestaties zijn uitstekend. Het is puur een maatschappelijke keuze.

“Lisse kost me gewoon minimaal twintig uur per week. En die tijd wil ik er ook aan besteden, want ik wil het goed doen”, vertelt de Noord-Hollander. “Maar ik heb een nieuwe functie op mijn werk en daar gaat veel meer tijd in zitten. Als je jezelf niet meer voor de volle honderd procent kunt geven, vind ik dat je het niet meer moet doen.”

Functie voor anderhalf jaar
De 45-jarige Bronkhorst combineerde het hoofdtrainerschap met een functie als sportdocent, maar is recent teamleider geworden. “Het is een dusdanig mooie kans, daar wil ik vol voor gaan. Ik heb de functie voor anderhalf jaar aangenomen. En als ik het niks vind, ga ik gewoon doen wat ik ervoor deed.”

In ieder geval vertrekt Bronkhorst door de voordeur. “Absoluut”, reageert hij desgevraagd. “Kijk, ik heb hier drie fantastische jaren gehad. Is het nou een club waar je het niet naar je zin hebt, dan is de keuze makkelijker. Maar ik heb het hier onwijs naar mijn zin: met de tc, met het bestuur, met de spelers en alle mensen hier. We hebben een fantastische groep staan en alles is goed geregeld. Dan is het wel echt een zure keuze.”

Leven zonder voetbal
Voorlopig hoeft Bronkhorst dus niet langs de lijn terugverwacht te worden. “Ik ga hooguit misschien het team van mijn zoontje training geven, maar verder niets”, stelt de oud-prof, die ook uitkijkt naar een leven zonder voetbal.

Vanaf mijn dertiende levensjaar is alles gericht op voetbal. Toen ging ik naar Haarlem en zat ik in de auto te eten om vanuit school naar de training te gaan en weer terug naar huis. Die focus op voetbal is er tot nu altijd geweest zeg maar. Dan is het op gegeven moment ook wel eventjes mooi geweest.”

‘Richard begint het amateurvoetbal steeds beter te snappen. En is de laatste jaren ook steeds meer gaan inzien dat het niet altijd zoals Ajax kan zijn.’

Bronkhorst is ervan overtuigd dat FC Lisse met Richard van Heulen een geschikte opvolger in huis heeft. De huidige assistent-coach wordt komende zomer doorgeschoven.

“Bij mij is een assistent eigenlijk geen gewone assistent-trainer. “We zijn met z’n drieën trainer: Barry (Opdam, red.), Richard en ik. Samen regelen we eigenlijk de training. Ik maak ze en ben ook eindverantwoordelijke, maar er zijn ook gewoon delen van de trainingen die Richard en Barry doen. Juist daardoor zal de stap ook minder groot zijn. Ik ben er heilig van overtuigd dat het goed gaat komen.”

Andere persoonlijkheden
Volgens Bronkhorst zijn er overeenkomsten, maar ook verschillen met Van Heulen. “Richard en ik lijken op zich best wel op elkaar. We houden van hetzelfde type voetbal, laten we het zo zeggen. Qua persoonlijkheid zijn we natuurlijk wel anders.”

“Ik ben later naar de profs gegaan en dus meer met het amateurvoetbal opgegroeid. Richard heeft zijn hele leven bij de profs gespeeld en is aan het einde van zijn carrière naar de amateurs gegaan. Dat is een verschil. Richard begint het amateurvoetbal steeds beter te snappen. En is de laatste jaren ook steeds meer gaan inzien dat het niet altijd zoals Ajax kan zijn. Daar heeft hij natuurlijk in de jeugd gespeeld. Soms mag het ook wat meer ontspannen zijn.”

Bronkhorst verwacht de komende tijd hobby’s als padel en tennis op te pakken. “Ik weet nog goed dat ik stopte als voetballer. Toen zei mijn vrouw na twee maanden: ‘misschien moet je maar weer wat meer gaan doen’. Elke avond op de bank hangen gaat hem niet worden.”

Ook zal hij volgend seizoen nog regelmatig op Ter Specke zijn gezicht laten zien, als supporter. “Dat gaat gebeuren, absoluut.”

Headerfoto: Orange Pictures
Foto in artikel: Hubert Habers

Lees ook: Genoeg kansen, maar geen goals bij FC Lisse – Quick Boys

POPULAIRE BERICHTEN