Voetbal kan hard en wreed zijn. Kagia kreeg er zaterdag mee te maken tegen VEW. De Lisserbroekers leken met tien man een zeer knappe zege uit het vuur te slepen en zich tot Herbstmeister te kronen, maar een late gelijkmaker voorkwam dat mooie scenario: 2-2.

,,We waren er dichtbij”, treurde Rens Lamboo, maker van de 1-1. ,,Ook met tien man waren we beter. Jammer, een gemiste kans.”

Gevaarlijke counters
Kagia controleerde vanaf minuut één de wedstrijd. Het grootste gevaar schuilde in de counters van VEW. De ploeg van Anton Wijsman was in de eerste minuten van de wedstrijd al een paar keer gewaarschuwd. Al in de derde minuut ging een lob net over de goal van Sander Hogervorst heen. Daarna volgden nog twee of drie snelle counters en drie corners.

Kagia zat intussen ook niet stil en was gretig op zoek naar de voorsprong. Dat de wedstrijd gewonnen moest worden was een feit. Mocht in die opzet geslaagd worden, dan moest ook VVC op 21 januari het inhaalduel winnen van VEW om Kagia van de eerste periodetitel af te houden.

‘Het herstel van Kagia in het tweede bedrijf kwam snel. Vrijetrappenspecialist Lamboo kantelde de wedstrijd in een paar minuten.’

Tijs van der Schinkel, Alain van Kesteren en Lamboo kwamen echter niet tot scoren. Met het positiespel kwam Kagia redelijk goed uit de voeten. Naar hartenlust werd er gecombineerd.

Na een half uur spelen ging het mis. Kagia-keeper Hogervorst liep ongelukkig twee keer een VEW-speler omver. Hogervorst was een stapje te laat, ook omdat de verdediging eruit werd gelopen. Bij de eerste ‘aanvaring’ werd een penalty toegewezen. Gerben Siezenga schoot onberispelijk de 1-0 binnen. De tweede uitbraak volgde tien minuten later. Weer moest Hogervorst noodgedwongen zijn doel uit. Dat betekende zijn tweede gele kaart. Hogervorst kon vertrekken.

Erger leed bespaard
Kagia stond met tien man en dat was een behoorlijke domper voor de ploeg van Wijsman. Van Kesteren werd geslachtofferd en Daimen Augustinus nam Hogervorst’ plaats onder de lat over. Dat de achterstand voor rust niet groter werd, was te danken aan Augustinus die erger voorkwam.

Het herstel van Kagia in het tweede bedrijf kwam snel. Vrijetrappenspecialist Lamboo kantelde de wedstrijd binnen een paar minuten. De eerste vrije trap pegelde hij in de 49e minuut schitterend binnen. Twee minuten later schoot hij opnieuw een vrije trap snoeihard op het doel van VEW. Doelman Pleijster kon niet controleren, waarna Van der Schinkel profiteerde: 1-2. De rollen waren door Kagia omgedraaid, en dat met tien man.

,,Ik heb vandaag alles gezien van mijn ploeg. Goede en fouten dingen.”

Dat Kagia niet uitliep naar 1-3 mocht de ploeg zichzelf kwalijk nemen. Wijsman bracht Patrick Schaap nog in om dat te bewerkstelligen. De derde goal wilde maar niet vallen en dat kwam de ploeg duur te staan. Invaller Van ’t Veld verschalkte Augustinus in extremis: 2-2. Zo vergat Kagia de winst mee te nemen naar Lisserbroek.

Lamboo baalde na afloop: ,,De laatste tien minuten was het afzien. Dat waren ook die minuten waar VEW wel druk kon zetten. Na de rode kaart kwamen we knap en snel terug. We zijn de gehele wedstrijd de bovenliggende partij geweest. VEW werd alleen gevaarlijk met lange ballen en dat was lastig spelen. Na de 1-2 hebben we de mogelijkheden op 1-3 laten liggen. Dan was het klaar geweest.”

‘Onrust zorgen’
VEW-coach Andre Markus was tevreden met het alsnog behaalde punt. ,,Natuurlijk is Kagia een goede ploeg. Wij hebben bewust met twee spitsen gespeeld en een versterkt middenveld. Daar had Kagia het heel lastig mee. Er lag veel ruimte waar wij eigenlijk nog te weinig mee hebben gedaan in de eerste helft.”

,,Aan de hand van de tweede helft mag je tevreden zijn met een punt. Voor hetzelfde geld was er nog een vrije trap in gegaan. Ze scoorden natuurlijk twee keer uit een standaardsituatie. Daar heb ik de jongens nog voor gewaarschuwd. Ze waren goed genomen dat dan weer wel. Ik heb vandaag alles gezien van mijn ploeg. Goede en fouten dingen. Ik heb me wel vermaakt, maar dat komt natuurlijk ook door de late gelijkmaker. Anders had ik hier waarschijnlijk heel anders gestaan.”

VEW – Kagia 2-2 (1-0). 28. Siezenga 1-0 (strafschop). 50. Lamboo, 1-1, 52. Van der Schinkel 1-2, 88. Van ’t Veld 2-2.

Archieffoto: Johanna Wever