,,Weet je, ik ben niet enige. Ik zie het gewoon ook bij andere gasten. Wanneer ze een paar ballen achter elkaar verliezen, gaan ze de volgende of niet vragen of heel zakelijk spelen. Dat terwijl ze weten dat ze het niveau hebben om van de tien ballen er negen goed te verwerken. Maar ja, dat is als het goed gaat.” De jongen die tegenover me zit, speelt betaald voetbal. Al een behoorlijke tijd zelfs. Ik kijk er niet meer van op. Voetballers zijn mensen en worden dus beïnvloed. Door hun eigen prestaties, door het wedstrijdverloop, door medespelers, tegenstanders en door hun trainer. Hoe een speler hiermee omgaat is cruciaal. Want goed voetballen, kunnen er heel veel.
Het bovenstaande voorbeeld komt in elke wedstrijd voor maar nu het einde van het seizoen nadert, neemt het drastisch toe. Nu worden namelijk de prijzen verdeeld. Voorbeelden zijn er te over. Neem Ajax. Neem FC Den Bosch tegen VVSB. Maar neem ook Newcastle, dat tegen Tottenham dit weekend ineens wel heel goed kan voetballen. En de komende weken staan er nog voldoende finales op de rol. Een ding is zeker. Niet de beste ploegen gaan winnen, maar de ploegen die het beste met deze omstandigheden om kunnen gaan, promoveren wel of degraderen niet.
Dan maar een balletje breed
Ik vind het fascinerend dat goede voetballers niet goed voetballen. Of beter gezegd, dat voetballers en zelfs hele ploegen hun niveau niet halen. Nog interessanter is dat de meesten hier totaal geen aandacht aan schenken. Men maakt spelers beter of fitter op het trainingsveld. Steken er uren tijd in. Maar spelers erop trainen om hetgeen ze kunnen ook in de wedstrijd toe te passen? Wordt nauwelijks gedaan. Dat terwijl de wedstrijd toch echt even wat anders is dan een partijtje op de training. Laat staan een wedstrijd om het kampioenschap of in de nacompetitie. Leuk dat je goed kunt voetballen, maar als je bij de eerste de beste slechte bal, tegendoelpunt of kritische opmerking je gaat verstoppen, alleen maar balletjes breed speelt of niet meer kort dekt heb je niet zoveel aan al die kwaliteiten.
Een van de belangrijkste oorzaken is dat spelers met verkeerde verwachtingen het veld in gaan. Vaak is dat met het idee dat ze een weergaloze wedstrijd gaan spelen. Geen of nauwelijks balverlies lijden, goals maken of assists geven. Of dat ze hun directe tegenstander volledig uit de wedstrijd gaan spelen. Daar is op zich niks mee, zolang een speler ook een antwoord heeft op de vraag: wat doe ik als die wedstrijd niet zo weergaloos verloopt? Hoe groter het belang van de wedstrijd hoe crucialer het antwoord op deze vraag. Heb je dat antwoord, dan gaat je niveau niet omlaag bij zo’n ’teleurstelling’. Want dat een speler tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld een bal verliest, is een ding wat zeker is.
Ook jij verliest weleens een bal..
In dat kader, een mooi feitje. Een van de eerste vragen die ik aan een speler stel is de volgende: hoe veel keer denk jij dat gedurende een wedstrijd de bal wisselt van ploeg? Ik heb de gekste antwoorden gehoord. En dat van jongens die honderden wedstrijden op niveau hebben gespeeld. Het goede antwoord is 190 keer, een gemiddelde over 10.000 wedstrijd in de Premier League (bron: The Numbers Game – lees dat boek!). Dit aantal is consistent over alle competities in Europa. Tweede vraag: wat is de zuivere speeltijd van een voetbalwedstrijd? Dus hoeveel minuten is de bal in het spel? Goede antwoord: om en nabij de 62 minuten. Ook dit is consistent over alle competities.
Dat betekent dat in een wedstrijd ongeveer elke 15-20 seconden er balverlies wordt geleden. Denk daar even aan als je iemand een bal ziet verliezen. Of nog belangrijker, wanneer je zelf een bal verliest. Voetbal is een spel van fouten. De speler en ploeg die daar het beste mee om kan gaan, haalt vaker zijn niveau. En wint dus waarschijnlijk de meeste wedstrijden. En dat is in deze fase van het seizoen wel zo handig.
Bram Meurs begeleidt en traint voetballers uit het betaalde voetbal op mentaal vlak. Hij schreef in dat kader als basis de boeken Kopsterk (2010) en VoetbalPsychologie (2014). Daarnaast speelde hij acht jaar voor VV Noordwijk en is hij mede oprichter van het platform Voetbal in de Bollenstreek. Te volgen via @brammeurs.