,,Op basis van het toekomstbeeld van het zondagvoetbal, snap ik dat deze stap gemaakt moet worden.” Het zit Martijn Lagendijk absoluut niet hoog dat het Teylingen, waarvan hij de hoofdtrainer is, van speeldag wil veranderen. De traditionele zondagclub gaat voor 99 procent zeker naar het zaterdagvoetbal, maar wel zonder hem. ,,Ik ben slechts een passant. De club moet kijken naar het geheel.” 

Het afgelopen weekend volgden de nieuwsberichten rondom de Sassenheimse tweedeklasser zich in rap tempo op. Een dag na de bekendmaking van de switch naar het zaterdagvoetbal bracht Teylingen naar buiten dat die overstap ging gebeuren zonder Lagendijk. Een proces dat misschien in een paar uur bekend werd gemaakt, maar waar maanden aan vooraf gingen.

Hang naar zaterdag
Lagendijk vertelt hoe bijna een jaar geleden het eerste zaadje al werd gepland door de spelersgroep. ,,Vorig seizoen hadden we een selectie van 35 man. Die vormden tezamen Teylingen 1 en 2. Het tweede elftal bestond vooral uit jongens als Bob, Mark en Tom van der Vlugt. Gasten die één keer per week trainden.”

,,We hebben er toen in de beginmaanden van 2020 van alles aan gedaan om een volwaardige selectie van Teylingen 1 en 2 op te bouwen die ook zeker twee keer in de week wilden trainen. Dat lukte. We hadden zodoende een groep van 36 man. We merkten alleen wel dat in deze groep de hang naar de zaterdag groot was.”

,,Teylingen en ik gaan hartstikke goed uit elkaar. Het is uiteindelijk ook mijn eigen beslissing geweest, hè?”

Op dat moment werd er door Teylingen een ’technisch adviescommissie’ aangesteld. Deze commissie voerde in april gesprekken met de spelers, waaruit bleek dat inderdaad een overgrote meerderheid de overstap naar de zaterdag zag zitten. Toen Lagendijk ook nog hoorde dat de spelersraad in gesprek was met de voorzitter Rogier Landwer Johan, wist hij genoeg. De overgang was ingezet.

Toekomstbeeld
En daar zag hij voor zichzelf weinig heil in. ,,Alleen wanneer we horizontaal de overstap hadden mogen maken, dus naar de Tweede Klasse op zaterdag, of wanneer er weekendvoetbal zou worden ingevoerd; dan zag ik het wel zitten. Maar als Teylingen naar de Vijfde Klasse gaat op de zaterdag, dan stop ik. Eigenlijk wist ik in mei van dit jaar al dat wanneer deze keuze echt gemaakt zou worden, dat ik dan niet wilde verlengen.”

,,Het komende jaar hoop ik te worden toegelaten op UEFA A-cursus. De eerste voorselectie ben ik al door. Daar hoop ik gewoon een mooie club naast te krijgen van minimaal het niveau waar Teylingen nu op speelt.”

Lagendijk voelt verder geen enkele vorm van wrok richting zijn spelers of de club. ,,Nee joh. Ik voel me absoluut niet in de steek gelaten. Teylingen speelt al – als ik het goed heb – 97 jaar op de zondag. Voor sommige clubmensen zal dit best heel gevoelig liggen. Maar voor mij? Ik ben slechts een passant. De club moet kijken naar het geheel. Op basis van het toekomstbeeld van het zondagvoetbal, snap ik het wel. Van de 170 clubs die er enkele jaren geleden nog waren op de zondag, zijn er slecht 69 over. Teylingen en ik gaan hartstikke goed uit elkaar. Het is uiteindelijk ook mijn eigen beslissing geweest, hè?”

,,De overstap van Ter Leede naar buurman Teylingen kon nog weleens gevoelig liggen, maar ik werd hartstikke goed ontvangen.”

Toch zal het voor Lagendijk vreemd moeten aanvoelen. Bij zijn eerste klus als hoofdtrainer, Lagendijk trainde voor Teylingen de reserves van Ter Leede, heeft hij nooit een volledig seizoen kunnen draaien. ,,Zo is de situatie nu eenmaal in de wereld. We hebben overigens ondanks alle coronamaatregelen nog altijd goede binding met de spelers kunnen houden en nog waar mogelijk kunnen trainen. Ik hoop dat we in april nog competitie kunnen spelen.”

Nieuwe club zoeken
Hoewel hij nog zeker een half jaar trainer is in Sassenheim schreef Lagendijk al wel een dankwoord op social media richting Teylingen. ,,Het is nog steeds een hele fijne club om voor te werken. Een schitterende familievereniging. Ik kwam zelf natuurlijk van Ter Leede. De overstap van Ter Leede naar buurman Teylingen kon nog weleens gevoelig liggen, maar ik werd hartstikke goed ontvangen.”

Voor Lagendijk zit er nu niks anders op dan op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. ,,Donderdag is op het trainingsveld aan de spelersgroep verteld, dat ik mijn contract niet verleng. De spelers zeggen het te begrijpen. Ik hoop nu zelf op een mooie club. Twee weken geleden, nog voor dit bericht, meldde er zich al een club. Ik hoop vooral op een mooie, nieuwe uitdaging.”

Foto: Peer Compeer


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN