Dit jaar doen we het een beetje anders. De voorbeschouwingen met trainers blijven bestaan, maar met een nieuw sausje er overheen. Aan de hand van drie foto’s kijken we vooruit op het nieuwe seizoen. In deze aflevering: Marc van Wonderen, die voor het eerst aan een volledig seizoen bij Teylingen begint.

Foto 1: Lasse van Wijk, een van de drie versterkingen die overkwam van Ter Leede.

Helpen Van Wijk, Jelle Vooijs en Pascal de Ridder, het trio dat overkwam van de Sassenheimers, jou in het bereiken van je doelstellingen, Marc?

,,Dat hoop ik zeker. Alle drie de jongens hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Ze spelen ook allen in een andere linie. Jelle is wel zes weken naar Colombia geweest. Ik merkte in de voorbereiding dat hij kracht en ritme miste. Maar hij vindt nu op het juiste moment zijn ritme weer terug.”

,,Lasse heeft bij Ter Leede driekwart jaar niet gespeeld vanwege werkzaamheden voor ING. Maar ook met hem gaat het de goede kant op. Hij wil nog wel eens lopen op onmogelijke ballen, dat soort dingen. Maar het ritme keert vanzelf terug.”

,,Pascal zorgt voor erg veel dreiging voorin. Dat deze drie jongens de ploeg sterker maken is een zekerheidje.”

Wat zijn jouw doelstellingen eigenlijk?

,,Dat is eigenlijk een beetje een open deur intrappen, maar ik begrijp dat je het vraagt. Men wil toch weten waar dit Teylingen staat. Normaal zou ik zeggen: iets hoger dan vorig jaar. Maar ik verwacht zelfs dat we voor plek zeven ongeveer kunnen gaan en misschien wel een periode kunnen pakken.”

,,Ik ga dit komende week ook aan de jongens overleggen. Misschien verklaren ze me wel voor gek. Maar ik denk dat het mogelijk is met onze selectie. Ik moet wel zeggen dat het een vrij sterke competitie is. GDA is erbij gekomen, net als Pancratius. Het blijft koffiedik kijken, maar ik ga voor een plek rond de eerste zeven.”

Jij hebt tijdens de trainingen en wedstrijden het beste zicht op het niveau van je selectie. Is het een reële doelstelling?

,,Jazeker. We trainen erop om verder van de goal te spelen. De wedstrijd van afgelopen zondag [tegen Hillegom red.], geeft de burger moed. Met de jongens van Ter Leede erbij is het niveau omhoog gegaan. Ook vind ik dat Dennis van den Nouland zich echt stormachtig ontwikkelt.”

,,Maar kijk ook eens naar vorig jaar. We hebben niet altijd geluk gehad in de slotfase. Als we bijvoorbeeld thuis gewonnen hadden van Foreholte, dan had ik niet gek opgekeken als we waren doorgestoten naar de zesde plek. Het had dus zomaar vorig jaar al gekund.”

,,Om onze doelstellingen te bereiken moeten we heel blijven. Maar ook nog extra gas zetten op de jongens. Ook in fases als het minder loopt. Ik zie nog te vaak de koppies naar beneden gaan. Misschien heb je mij zondag wel gehoord langs de lijn met een opmerking richting Tom van der Vlugt of George Hulsbosch.”

,,Misschien ben ik daar wat strenger in, maar dat laat ik ze na afloop ook wel weten. ‘Ik vind je geen lul, maar ik wil niet dat je door de ondergrens heen zakt’. Zo staan we er met z’n allen in dit jaar.”


Foto 2: Van Wonderen nam vorig jaar in de winterstop het hoofdtrainerschap van Teylingen over van Laurens Mouter.

Kan jij, nu je volledig zelf vanaf het begin de touwtjes in handen hebt, je eigen visie meer kwijt op de groep?

,,Dat denk ik wel. Als je in de winterstop bij een club binnenkomt, kom je ook binnen terwijl de vereniging in een bepaalde flow zit. Het viel mij bijvoorbeeld naarmate het seizoen vorderde op, dat wanneer er een tegengoal viel de groep echt kon wegzinken.”

,,Nu zit ik daar al vanaf training één bovenop. De nadruk ligt ook echt wel op dat mentale vlak. Ik kan logischerwijs meer mijn eigen stempel drukken op Teylingen. Dat is prettig.”

Vorig seizoen was Mouter nog adviseur. Heeft hij nog steeds zo’n rol?

,,Nee. Hij heeft het druk genoeg met zijn nieuwe functie bij Quick Boys. We hebben nog steeds wel contact met elkaar hoor, maar een stuk minder dan vorig jaar. Ik heb ‘m van het weekend nog gefeliciteerd met de overwinning van Quick Boys op DOVO. Dat soort contacten onderhouden we wel.”

Heb je dan nu het gevoel echt voor het eerst op eigen benen te staan binnen Teylingen?

,,Dat stond ik al wel, hoor. We hebben voor de allereerste training tijdens het trainingskamp in Spanje al besproken wat de bedoeling was. Mouter zou niet meer actief zijn op het trainingsveld vanaf dat moment. Hij heeft wel in de tweede seizoenshelft alle eerstvolgende tegenstanders geanalyseerd. Daar heb ik veel aan gehad, maar de huidige situatie is ook prima zo.”

Foto 3: Een foto van de streekderby Teylingen – Foreholte. Tom van der Vlugt in duel met Tjeerd van der Zwaan.

Is de Bollenstreek de mooiste streek waarin je tot nu toe hebt gewerkt?

,,Dat is grappig dat je het vraagt. Ik had het er maandag nog over onder het genot van een borreltje. Het niveau is goed in West II. De competities hier zijn er in vergelijking met West I, waar ik gewerkt heb, niet zwakker op geworden.”

,,Maar niet alleen dat is prettig werken. Ook de beleving van de voetballers hier ervaar ik als prettig. Als we om 20.00 uur gaan trainen, staan er om 19.45 uur al twintig man rondo’s te doen. Spelers willen graag.”

,,Ook de beleving van de supporters en mensen om de club heen is hier sterker. Bij een streekderby staan er in de Tweede Klasse al snel 500 man langs de lijn. Bij Foreholte – Teylingen zelfs 1200. Dat zie je in heel veel streken echt niet meer.”

,,Om nog even terug te komen op de club. Vorige week hadden we een clubavond waar iedereen even bij elkaar kwam. Dan zie ik dat 98 procent gewoon aanwezig is. Dat is een prima bezettingsgraad.”

,,Ik vind het lekker dat het volgende week zondag allemaal weer begint. Je ziet het langzaam allemaal weer aantrekken. Ook jullie stukjes op Voetbal in de Bollenstreek, haha. Natuurlijk wil ik kijken waar mijn plafond lig, maar het is leuk werken hier.”

Een paar weken geleden sprak ik met Mark Schenning van VVSB. Die komt ook van buiten de streek [Van Wonderen komt uit Heerhugowaard red.]. Hij bemerkte dat er hier veel goede spelers lopen ‘op de vierkante meter’. Vind jij dat ook?

,,Dat is geografisch gezien niet zo heel gek. De Randstad is een dichtbevolkt gebied. Het is ook wat multicultureler. Je ziet dat die jongens met bijvoorbeeld een Noord-Afrikaanse achtergrond erg handig zijn in de kleine ruimte.”

,,Ik denk dat de competities in de Randstad zeker sterker zijn dan in het oosten of noorden van het land. In deze streek heb je veel goede en grote verenigingen dicht bij elkaar hoor. Kijk nou naar FC Lisse, VVSB, Katwijk en Rijnsburgse Boys. Allen acteren in de hoogste amateurdivisie, op zo’n dichte afstand van elkaar. Dat zijn grote clubs, stuk voor stuk.”

Het klinkt alsof jij nog prima op je plek zit bij Teylingen.

,,Absoluut. Anders had ik niet elke keer die rit gemaakt vanaf Heerhugowaard naar Sassenheim. En echt met plezier. Dat stuk rijdt prima weg via de A9. Ik red me altijd wel met een paar belletjes, zoals nu, of het meezingen op muziek.”

Zit daar een nieuw item in? Zingen met Marc?

,,Haha, nee. Laten we ons maar houden bij de dingen waar we goed in zijn. Ik heb nog nooit het gevoel gehad: ‘daar moeten we weer’. Als dat zo zou zijn, dan zou ik er mee moeten kappen. Maar dat gevoel heb ik niet en denk ik voorlopig ook nog niet te krijgen.”

Foto’s: Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom