In onze WK special naderen we de climax. De achtste finales zijn achter de rug en de kwartfinales staan voor de deur. De rustdag geeft een mooie gelegenheid om terug te kijken maar zeer zeker ook om vooruit te blikken. Dat doen we met de Stefan Mertens, de spelmaker van VV Noordwijk die nagenoeg alle achtste finales live zag.

Stefan, wat is je het meeste opgevallen?
Vooral de zwakte van Argentinië en Duitsland. Je ziet in beide gevallen dat ze geen collectief zijn terwijl de ploegen waartegen ze speelden dat duidelijk wel waren. Met een beetje geluk hadden Algerije en Zwitserland in de kwartfinale gestaan. Op basis van de wedstrijden was dat helemaal niet onterecht geweest. Het is natuurlijk lekker wanneer je Messi hebt, maar als de rest er weinig van bakt, krijgt ook hij het moeilijk.

Dan naar onze zuiderburen. Die leken voor het eerst hun belofte in te lossen.
Klopt. De vorige wedstrijden was dat absoluut niet het geval. Maar gister zie je dat België heel veel kwaliteit heeft. Toch denk ik dat ze net te weinig scorend vermogen hebben. Lukaku maakt het gister als invaller dan wel waar, maar als eerste spits heeft hij in de groepsfase gefaald. Die Origi is een aardige speler, maar ook hij is geen doelpuntenmaker. Toch zie ik België aan onze kant van het schema als grootste concurrent.

Dan de andere kant van het schema. Wie zie je daar als grote kanshebber?
Op basis van het vertoonde spel Colombia. Maar goed, Brazilië is toch het gastland en lijkt het geluk te hebben van een kampioen. Die wedstrijd wordt een spektakel. In mijn poule heb ik een 3-2 overwinning voorspeld voor de Brazilianen, maar dat kan ook zomaar andersom zijn.  De wedstrijd tussen Frankrijk en de Duitsers vind ik lastig te voorspellen. De Fransen maken op mij een iets betere indruk maar Duitsers blijven Duitsers. Ik zet in op een verlenging en dan trekt de ploeg van Löw toch aan het langste eind.

Tot slot Oranje. De wedstrijd tegen Costa Rica, wordt die lastig?
Dat denk ik wel. Ik vind ze vooral stug in de verdediging. Maar we winnen wel. Met 1-0. Sneijder maakt hem.

POPULAIRE BERICHTEN