Sinds dit seizoen hebben we iedere eerste week van de maand eens aandacht voor het vrouwenvoetbal in onze regio. Welke vrouw heeft indruk gemaakt? Welke damesploeg speelt nog voor de prijzen? Op deze ‘womenwednesday’ strijken we neer bij Warmunda.

Nog drie wedstrijden te gaan. Daarna weet Warmunda of het zich voor het tweede seizoen op rij mag kronen tot de kampioen van de competitie. De blauw-witten promoveerden een jaar geleden uit de Vierde Klasse met negentien overwinningen uit twintig duels naar de Derde Klasse.

En nu, een jaar later, kunnen de Warmonders exact hetzelfde doen. Kampioen worden, met naar het nu lijkt, slechts één nederlaag over het hele seizoen. De spil in dit succesverhaal dit seizoen? De makkelijk scorende Jennifer Arrachart.

,,We zagen het wel als een leuke nieuwe uitdaging om er bij Warmunda iets moois van te maken”

De voetbalster, die al twintig jaar over de velden rent, kwam afgelopen zomer over van tweedeklasser Hillegom en gaf de ploeg daarmee een kwaliteitsinjectie. Samen met Ismay Lobbezoo, Lisanne Droog en Ramona Langeveld werd de ploeg een bijna niet af te stoppen machine in de Derde Klasse. ,,We zagen het wel als een leuke nieuwe uitdaging om er bij Warmunda iets moois van te maken”, kijkt Arrachart terug op de verrassende transfers van afgelopen zomer.

,,We kenden al veel meiden van Warmunda. Met veel speelsters heb ik al samen gespeeld bij FC Lisse.” Het werd inderdaad een succesverhaal, al leek het daar bij de start van de competitie nog niet op. Gelijk in de eerste wedstrijd gingen de Warmonders onderuit tegen RVC ’33. Ook juist die ploeg uit Reeuwijk is nog de grote concurrent voor de titel. Hoewel RVC op het moment van schrijven bovenaan staat, heeft Warmunda de beste papieren.

,,We hebben één duel minder gespeeld, en op papier hebben wij nu nog een makkelijker programma. RVC speelt nog tegen de vrouwen van SJC, die derde staan. Wij hebben wat meer de onderste ploegen.”

,,De arts vond het ‘medisch gezien een gigantische afwijking”

Het zou een knappe prestatie zijn wanneer Arrachart in haar eerste jaar direct kampioen zou worden met de dames van Warmunda. Niet alleen vanwege de snelle aanpassing in het Warmondse, maar vooral vanwege een heftige blessure waardoor ze zelfs een switch in haar carrière moest maken.

De voetbalster was personal trainer, maar zag hoe een kapotte enkel dat werk uiteindelijk onmogelijk maakte. ,,Ik kreeg een trap tegen mijn knie aan terwijl mijn voet bleef staan. Mijn knie klapte zo naar achteren. Toen ik een operatie onderging zagen ze dat ik een extra stuk bot had bij mijn enkel. Daardoor kon ik mijn voet niet volledig strekken. De arts vond het ‘medisch gezien een gigantische afwijking’. Maar in principe kan ik er ook nu prima mee door het dagelijks leven. Ik merk alleen wel echt verschil tussen natuurgras en kunstgras. Dat voel ik gelijk, maar verder kan ik er gewoon mee voetballen.”

Opkomend
Nu de speelster al twintig jaar over de velden rent in de Bollenstreek heeft ze het damesvoetbal ook zien evolueren. Mede dankzij de huidige successen van de Oranje Leeuwinnen lijkt het vrouwenvoetbal een steeds prominentere plek te krijgen bij verschillende clubs.

,,Ik weet dat ze bij FC Lisse en Hillegom steeds meer dames krijgen en ook het meisjesvoetbal promoten. En dat er gelijke rechten komen voor het eerste van de dames en het eerste van de heren. Terecht ook. Het vrouwenvoetbal is een opkomend fenomeen. We lopen in de opleidingen voor de meisjes nog best achter vergeleken concurrerende landen, maar het succes van de dames doet ons als vrouwenvoetbal ontzettend goed.”

En in die mogelijkheid om het damesvoetbal te promoten in de toekomst ziet Arrachart voor zichzelf desgevraagd nog wel een rol weggelegd. ,,Als ik die mogelijkheid zou krijgen, dan zou ik dat zeker doen. Als ik nu jonge dames of meisjes zie, motiveert mij dat ook. Ook na twintig jaar op het veld. Jeanet van der Laan is bijvoorbeeld ook heel belangrijk voor onze streek. Daar heb ik zelf nog samen mee gevoetbald bij FC Lisse.”

Lees ook: Joey Zandbergen: ,,Rijnvogels was een gepasseerd station”




REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC