De zaterdagtak van SJC begint aan zijn afscheidstournee. Nog drie thuiswedstrijden en dan verdwijnt het Noordwijkse vriendenteam van standaardniveau. Mogelijk pakt SJC vandaag (zaterdag 13 april) al het kampioenschap.

Het eerste zaterdagteam van SJC maakte begin van deze week bekend te gaan stoppen in zijn huidige vorm en dat werd nog breed opgepikt. “Het verbaasde ons hoeveel aandacht het kreeg”, vertelt captain Joeri Brinkman. “Eigenlijk zijn wij gewoon een vriendenteam in de Vijfde Klasse.”

Kern valt weg
Het besluit diende zich al enige tijd aan. “We hebben dit niet van de één op de andere dag zo besloten. Het team bestaat nu zo’n zes of zeven jaar, met altijd dezelfde kern. Een deel van die kern valt nu weg: zo gaan Stef van der Zalm en Roy Haasnoot terug naar de selectie en verhuist Danny Steenvoorden naar Spanje. Omdat de vijver waar we uit moeten vissen bijna leeg is, zou het heel moeilijk zou worden om genoeg spelers op de been te brengen.”

Begin van dit kalenderjaar werd duidelijk dat een extra seizoen een lastig verhaal zou gaan worden. “We hebben toen geïnventariseerd wie er door zouden willen”, vertelt Brinkman. “Toen gaven veel jongens aan het prima te vinden om trainingslid te worden en zes of zeven potjes per jaar te spelen. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het niet werkt om teveel trainingsleden te hebben, je moet wel een bepaalde basis hebben om op te kunnen bouwen.”

Zeker niet de belangrijkste reden, maar wat ook meespeelde was het waarschijnlijke vooruitzicht om in de Vierde Klasse te gaan spelen. “Zoals het er nu uitziet, is de kans groot dat we terug zouden gaan naar de Vierde Klasse. Daar zijn we vorig seizoen best wel stevig uit gedegradeerd. Dat was geen leuk seizoen, waarin we best veel verloren. Wij trainen zelf één keer per week of niet, terwijl veel clubs uit die competitie twee of drie keer trainen. We werden dus puur op fitheid afgetroefd en daarnaast kunnen sommige teams ook best aardig voetballen.”

KNVB heeft andere plannen
De afscheidsboodschap werd aangegeven bij de KNVB, maar die liet weten niet van plan te zijn een eventuele promotieplek door te schuiven. “Één van de redenen dat we het vroegtijdig hebben aangegeven is om andere clubs te helpen. Zo hebben wij best een goede band met LSVV. Zij staan er een beetje hetzelfde in als ons, maar wij weten van hun dat ze graag terug willen naar de Vierde Klasse. Onze gedachte was dat onze plek naar de eerstvolgende op de ranglijst zou gaan, bij een kampioenschap in dit geval naar LSVV. Daar wordt door de KNVB geen gehoor aan gegeven. Wat de reden precies is weten we niet, maar het komt waarschijnlijk door de versterkte degradatieregeling en de nodige clubs die van de zondag naar zaterdag overstappen.”

Die beslissing betreurt men op de Lageweg, maar is verder voor de Noordwijkers zoals die is. “Er waren mensen die reageerden dat we dan maar geen kampioen moesten worden en de laatste wedstrijden expres moesten verliezen. Zo werkt het natuurlijk niet. We hebben het hele jaar gevoetbald om kampioen te worden en zijn fanatiek genoeg om het dan ook af te willen maken. Wij hebben onze plicht gedaan door het vroegtijdig aan te geven, wij kunnen er ook niks aan doen dat de KNVB dit beslist.”

Champagne ontkurken?
Er resteren dit seizoen nog drie wedstrijden, opvallend genoeg allemaal thuis. Mogelijk zou het bij de eerste daarvan al raak kunnen zijn. Als SJC zelf wint van RVV Overschie en LSVV verliest van Kickers ’69, dan zou de champagne al ontkurkt kunnen worden.

“Het is ons doel om goed af te sluiten, er is niks mooier dan met een kampioenschap afscheid te nemen. Het zou zaterdag al kunnen, want LSVV moet uit naar Kickers. Die staan vierde en zijn in vorm. Wij moeten gewoon zelf ons ding doen, proberen te winnen, en dan horen we daarna wel hoe het bij LSVV is gegaan”, besluit Brinkman.

Lees ook: Zaterdagtak SJC trekt zich terug van standaardniveau

POPULAIRE BERICHTEN